Росія не має як такої міжнародної політики, вважає екс-посол США до ОБСЄ

Автор/джерело -  © Оксана Бедратенко, Голос Америки 



Дата публiкацiї - 12.03.2020 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=4292

“Росіяни справді надзвичайно талановиті багатосторонники”, - заявив колишній посол США при ОБСЄ Ден Беєр, виступаючи на слуханнях Палати представників США на тему “Заморожені конфлікти Путіна та конфлікт в Україні”, що відбулись у середу.

Росія докладає значних зусиль для просування свого впливу в міжнародних організаціях, зазначає колишній дипломат.

"Вони беруть участь в ООН, ОБСЄ інших багатосторонніх форумах і їх юристи, як правило, найбільш вправні, вони мають людей з потужними інституційними знаннями і можуть цитувати історію. Коли їм говориш: "Гадаю варто зробити це", вони кажуть: "А ось у 1993 році ви пропонували це…"

"Вони дуже серйозно ставляться до своєї участі у цих форумах. До чого вони несерйозно ставляться, так це до розбудови інституцій, які спрямовані на підтримку мирного міжнародного процесу", - додав він.

Беєр відзначив справедливість вислову про те, що "Росія не має як такої міжнародної політики, є лише внутрішня політика, яка проявляється у міжнародних відносинах".

Цього тижня адміністрація Трампа, за повідомленнями, вирішить чи продовжувати угоду про Відкрите небо.

Він закликав продовжити дію угоди про "Відкрите небо". Беєр закликав адміністрацію Трампа не припиняти свою участь в угоді, попри те, що Росія не повною мірою її дотримується. Угода було корисною для України, говорить Беєр, наводячи приклад спільних перельотів над Чорноморським регіоном після Керченської кризи.

"Вихід із угоди буде перемогою Путіна", - наголосив Беєр.

Росія прагне створити проблеми для США, щоб США покинули ті, чи інші міжнародні формати, переконує дипломат і додає: "Нам важливо не піддаватись на це і не позбуватись того, що є принципово важливим для нас, щоб ми змогли в довгостроковій перспективі долучити Україну, Грузію, Молдову повноцінно до міжнародної спільноти і притягти Росію до відповідальності".

Беєр також пригадав, як шість років тому вів переговори про роботу Спостережної місії ОБСЄ на Донбасі та в Криму.

"ОБСЄ все вирішує консенсусом, що означає, що потрібно було долучити росіян".

"Но той час, росіяни заявляли, що права російськомовних на Донбасі порушуються і частина аргументації була, що спостерігачі документуватимуть ці порушення та інші речі пов’язані з принципами ОБСЄ".

Під час переговорів, за вказівкою Вікторії Нуланд, було прийнято рішення про те, щоб прийняти домовленість стосовно СММ, говорить Беєр. Він відзначає – робота СММ в Україні – успішна.

"Хоча так і не вдалось дозволити роботу СММ в Криму, діяльність СММ є успішною, вважає Беєр, вказуючи на необхідність інформування міжнародної спільноти про те, що відбувається на території України", - зауважує колишній посадовець.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.