«Міс Європа» в «ручному режимі»

Автор/джерело -  © “Україна молода”  



Дата публiкацiї - 31.10.2006 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=437

Як Богатирьова, Шуфрич і Арфуш найгарнішу європейку обирали й навіщо вони випустили її на сцену в самій спідній білизні.

Українка поступилася першим місцем

Мабуть, уперше в історії конкурсу «Міс Європа» дві учасниці, з України та Франції, набрали однакову кількість балів. Чому — інше питання, і ставити його потрібно суддям та організаторам конкурсу. А головне те, що корона від фірми Chopard з діамантами вартістю 350 тисяч євро лише одна, і вона, за одноосібним рішенням голови журі, відомого італійського кутюр'є Роберто Каваллі, зрештою дісталася француженці Александрі Розенфельд. Киянка Олена Авраменко має радіти титулу «першої віце-міс».

Скандальні Арфуші, корона й мачо Шуфрич

Почати варто з того, що Омар Арфуш — уже український бізнесмен ліванського походження, мільйонер і власник модельної агенції «Еліт» — купив ліцензію на проведення в Україні конкурсу «Міс Європа» аж три роки поспіль. Брати Арфуші останнім часом відомі насамперед тим, що їхній журнал «Папараці» друкує приватні фото президентського сина на курортах, а потім хтось підпалює їхні дорогі машини, і скандальна відомість Омара й Валіда від цього стає ще більшою. Для багатьох є очевидним зв'язок Арфушів з есдеками й тому подібними діячами «режиму Кучми». Відтак немає нічого дивного в тому, що арфушівська скандальність і «блат» певною мірою перекинулися й на конкурс «Міс Європа-2006». Зокрема, членами журі стали лідерка фракції «Регіонів» у Верховній Раді та представник СДПУ(о) Нестор Шуфрич — нині депутат ВР Криму. На питання, що Шуфрич робить у журі, Арфуш зміг відповісти тільки те, що пан Нестор — багатьом відомий і цікавий мужчина. При цьому залишилося нез'ясованим, чому тоді «для симетрії» в журі не запросили якогось «мачо» із Львівської облради, а також чому ведучі конкурсу вперто представляли Шуфрича як чинного, а не колишнього члена українського парламенту.

Проведення самого шоу обійшлося Омару Арфушу в кілька мільйонів євро. «Гуляли» з розмахом. Подарунки цьогорічній переможниці коштували у чотири рази більше, ніж минулого року. Якщо «Міс Європа-2005» німкеня Шермiн Шерівар отримала чек на 50 тис. доларів і коштовне кольє на таку ж суму, то для «Міс-2006» тільки корона оцінюється у 350 тис. євро, а є ще подарунки вартістю 100 тис. євро та сукня від Роберто Каваллі.

Роберто Каваллі замість Шерон Стоун

 

Скандально відомі брати Арфуші

Цікаво, що для головування в журі запрошували голлівудську зірку Шерон Стоун. Однак чи то знаменитій акторці не подобаються східні чоловіки з ненайкращим реноме, чи робочий графік завантажений вщерть, але замість зірки «Основного інстинкту» до Києва прилетів знаний італійський модельєр. Він, на відміну від Шерон Стоун, «відчув симпатію до Омара Арфуша, з яким зустрівся цього року на Каннському фестивалі — і тому погодився». Зі свого боку, Омар похвалився, що Каваллі запросити було непросто, адже він — не лише надзвичайно популярний дизайнер, а ще й багата людина, тому робить тільки те, що йому подобається.

Насправді Роберто Каваллі не вперше обирає кращу з кращих дівчат. Тричі він був членом журі на конкурсі «Міс Всесвіт», і переможниця одного з цих змагань стала його дружиною. Цього разу екс-«Міс Всесвіт» Єва Дюрінгер не поїхала разом зі своїм 66-річним чоловіком на євроконкурс, тож власник великої модної імперії отримав в Україні «свободу дій».

Уперше оцінити конкурсанток він зміг за добу перед фінальним виступом. Увечері в четвер 33 кралечки дефілювали на сцені, де майстри ще монтували декорації, налагоджували освітлення та музику. Каваллі придивлявся до дівчат, по ходу ставив запитання на кшталт «Ти була коли-небудь в Італії?», «Яка твоя мрія, твоє хобі?», «Чому тобі подобається бути моделлю?». Запитував голова журі чомусь і про те, під яким знаком зодіаку народилася учасниця.

До речі, сам Каваллі народився 15 листопада, тобто він Скорпіон під впливом Рака, який, згідно із «зірковими» характеристиками, надактивний і цілеспрямований, весь час прагне рухатися вперед і легко закохується. Мабуть, так і є. За словами самого модельєра, він надає перевагу «повним життя та енергії сексуальним дівчатам».

Групи за інтересами

Щодо дівчат, то багато хто з них виглядав вельми скуто через незнання іноземних мов. Зокрема, «міски» з Вірменії, Молдови й Білорусі спілкувалися російською (представниця Росії, як уже повідомляла «УМ», через хворобу не приїхала взагалі). Російськомовною була й українка Олена Авраменко.

Цікаво, що в період підготовки до конкурсу окремо гуртувалися представниці не лише різних мовних груп (крім російськомовних, також англо- і франкомовні). За словами організаторів конкурсу, порізно групувалися найвродливіші (принаймні ті, що себе такими вважали) і нижчі зростом теж збивалися у свій маленький колектив. Загалом же, за словами Омара Арфуша, головне — що дівчата не сварилися між собою, а основні сили віддавали підготовці до фінального виходу, відвідували репетиції під керівництвом хореографа Лаури Тревс і подібні тренування. Скажемо одразу — правильно ходити по сцені натренувалися не всі...

Недорогі глядачі й дорогі ведучі

 

Офіційний сайт “Міс Європа-2006” (www.misseurope.com.ua) має вигляд сайту “Міс Кацапєтовка”, і коштує не більше квитка на це “шоу”

Не можна сказати, що Київ був заліплений рекламою конкурсу «Міс Європа». Хоча брати Арфуші й підносили його як «перший в Україні» (при тому, що одного разу «міску» Старого Світу в нас уже вибирали — у 1997-му), це шоу видатною подією в культурному житті столиці не стало. Власне, й квитки були досить недорогими — від 30 до 250 гривень.

Але була перед Палацом «Україна» й «червона доріжка», як у Голлівуді чи Каннах, і високі гості — політики (хай і не першого ешелону, а такі, як Леонід Кравчук з онукою Марією, або Ніна Карпачова), естрадні зірки на кшталт Світлани Лободи й представники модельного бізнесу. Серед VIP'ів бачили й сина Алена Делона...

Усі разом глядачі дивилися на сцену, оформлену дуже навіть якісно. А головне — прикрашену 33 учасницями й двома ведучими. Щодо останніх, то в ролі конферансьє виступали представник французького каналу TF-1 Жан-П'єр Фуко й росіянка, «Міс Росія-2003», Вікторія Лопирьова. Фуко мовив французькою, Лопирьова — переважно англійською. І він, і вона були чужими для глядацької аудиторії, яка у своїй більшості зовсім не розуміла словесний супровід конкурсу, скреготіла зубами, однак змушена була миритися з тим, що так — «по-європейськи», і робиться це «для телевізора». Інша річ — до чого тут була ведуча з Росії і чому організатори не змогли (чи не захотіли) знайти українську дикторку, яка володіла б англійською?

Президент модельного агентства «Карін», екс-«Міс Україна» Влада Литовченко зізналася журналістам, що їй пропонували бути ведучою, проте вона відмовилася, бо не впевнена в якості своєї англійської мови. Утім щодо рівня англійської пані Лопирьової теж можна посперечатися, до того ж неприємно було, коли російська ведуча не змогла згадати, з якими державами межує Україна. Хоча, як кажуть, хто платить гроші — той і замовляє ведучих. А коштували ведучі Арфушам недешево.

Коли в перервах між дефіле та концертними номерами з'являлися «вікна» і глядачів у Палаці «Україна» ніхто не розважав, більшість із них поривалися вийти із зали: антракт є антракт. Вікторія Лопирьова благальним тоном повторювала: «Будь ласка, лишайтеся на своїх місцях. Це пряма трансляція, і потім дуже важко знову зібратися». Жан-П'єр енергійно розмахував пальцями, відраховуючи по три хвилини, але на глядачів у залі це теж не діяло. Нарешті Омар Арфуш не витримав і пожартував своєю ламаною російською: «Протягом кожної трихвилинної перерви триває реклама в усіх 12 європейських країнах, у яких іде пряма трансляція «Міс Європа-2006». Зрозумійте, треба ж заробляти гроші на зарплату Жан-П'єру та Вікторії. Повинні ж вони якось відсвяткувати Різдво!»

Королеви у... негліже

 

Посередині Олена Авраменко

Відомо, що феміністки в багатьох країнах протестують проти проведення конкурсів краси. Мовляв, це чистої води сексизм, експлуатація лише сексуального образу жінки. І слід сказати, що під цим впливом на багатьох «чемпіонатах вроди» організатори відмовляються від виходу учасниць у купальниках або ж додають до тих купальників спіднички тощо. Але в Україні феміністок чи то немає взагалі, чи вони не надто радикальні, чи не знали про «Міс Європу»... Тож у нас обійшлося без обурень і пікетів, а чоловіки могли насолодитися аж двома відвертими дефіле конкурсанток: спочатку ті вихиляли стегнами у 33 однакових червоних бікіні, а потім, на стадії «чвертьфіналу», — і в... нижній білизні. Але про все по черзі.

Відкривав конкурс вихід дівчат у сукнях від дизайнерів із батьківщини кожної учасниці. Потім три групи дівчат по 11 осiб демонстрували танцювальні номери разом з нашими «козаками» й іншими танцюристами (до речі, це були єдині українські чоловіки, з якими «міски» спілкувалися протягом двох тижнів на тренуваннях). Для першої третини супроводом були українські мотиви, для наступної «одинадцятки» — тема «Море і музика», під яку конкурсантки у зелених сукнях босоніж бавилися з довгими білими покривалами, що їх опустили зі стелі; решті красунь довелося побути з Санта Клаусами (їм нагадали, що скоро Різдво).

Під час дефіле у купальниках усім стало видно: бюст найбільший у «Міс Чехії», яка більше схожа не на типову чешку, а на румунку, а у «Міс Австрії» є велике татуювання нижче спини...

Опісля пляжних мотивів конкурсанток залишилося дванадцять. На сцену вони повернулися у досить невибагливих костюмах від молодого українського дизайнера Андре Тана (всі у різних) і презентували ще один танець з українськими хлопцями. Питання: коли дівчата встигли відтренувати ці рухи, якщо «дванадцятку» кращих, за логікою, мали б визначати не раніше, ніж увечері перед фінальним виступом? Для них пошили костюми, поставили окремий танцювальний номер... Але такий уже принцип нинішніх конкурсів краси: як і на «Міс Всесвіт», головне журі обирає лише безпосередніх переможниць, тоді як «чвертьфіналісток» із загальної маси виокремлює мало відома широкому загалу «група експертів», котрі спостерігають за дівчатами впродовж кількох тижнів їхньої підготовки до конкурсу.

Хай там як, а саме в цьому місці після численних метаморфоз сцена раптом перетворилася, вибачте на слові, на бордель. Дівчата вийшли у спокусливій жіночій білизні так, ніби для журі було замало купальних костюмів, аби визначити сексуальність конкурсанток. Напрошувалися брутальні аналогії: якщо конкурсантки вже зібралися спати, то де і з ким? Досі якось не доводилося бачити на конкурсах краси міжнародного рівня такі «номери»...

Вбрання п'ятьох конкурсанток, яке «здизайнерував» для них Роберто Каваллі, насправді теж не вразило: легкі шифонові суконьки п'яти різних кольорів — і все. Щоправда, помаранчево-жовта сукня Олени Авраменко їй надзвичайно пасувала.

Щодо власне дівочої краси, то, як відомо, на колір і смак товариш не всяк. Справжні «амазонки» з Австрії, Бельгії, Німеччини (німкеня зростом скидалася на якусь баскетболістку); північні білявки з Норвегії, Швеції, Данії... I жодна з них не увійшла до п'ятірки фіналісток. «Білявок здискриміновано», — заявили ображені конкурсантки за лаштунками співведучому конкурсу, журналістові телеканалу ICTV Савіку Шустеру. Не взяли судді до «п'ятірки кращих» і симпатичну дуже багатьом чорняву ісландку — до речі, журналістку, яка взяла кредит, щоб приїхати на конкурс.

У фіналі — представниці Франції, Іспанії, України, Білорусі й Польщі. Три дівчини зі Східної Європи проти двох — із Західної. Випадковість? Після закінчення конкурсу Омар Арфуш розповів: «Особисто я голосував за Олену, вона дійсно красуня. Взагалі, дівчата з колишнього СРСР — найвродливіші люди у світі. Це факт! Ми не можемо цього змінити. Ви бачили «Міс Німеччина»? Вона була красивою?! «Міс Білорусь» була кращою чи ні? Поїдьте за кордон — там тільки і чути, що українки, польки надзвичайно вродливі».

А перемогла — француженка. Як уже згадувалося на початку, за рівності «балів» із українкою перевагу їй віддав голова журі й так зване «переголосування». «Другою віце-міс» назвали польку Катаржину Борович, «третьою» — «Міс Білорусь» Сiндзєєву.

Такий розподіл для багатьох не став несподіваним. Усе ніби логічно: Арфушу подобаються українки, він відбирав Олену Авраменко на кастингу — то й стала наша співвітчизниця «срібною призеркою». Продали Арфушеві ліцензію саме французи — то й отримали корону для своєї Александри Розенфельд. Як кажуть — «розрахувалися».

Хоча і авторка цих рядків, і глядацький зал уболівали за нашу учасницю. У вирішальний момент навіть скандували: «У-кра-ї-на!» — як на стадіоні. 18-річна студентка Академії МВС України вразила всіх, навіть самих дівчат-конкурсанток. Якби ще й говорила українською... У всіх інтерв'ю Олена зізнавалася, що участь у конкурсі, який проходить у рідній країні, — це велика відповідальність, адже всі очікують від неї найвищого результату. Олена доклала максимум зусиль до перемоги, як і обіцяла.

СУДДІ ХТО?

«Якби в журі покликали Тимошенко — вона перемогла б у конкурсі»

 

А судді хто?


Голова журі Роберто Каваллі відомий уже хоча б тим, що одягає Мадонну, Анджеліну Джолі, Сінді Кроуфорд, Кейт Мосс, Енріке Іглесіаса, а «обличчям» своєї марки в Росії має Філіппа Кіркорова. «Створюй образ такої жінки, яку хотів би бачити поряд із собою» — це принцип маестро. Не обійшлося в біографії Роберто й без «бандитської» слави: за фінансові махінації свого часу італійський суд покарав його одним роком і двома місяцями ув'язнення умовно.

Українське лобі в журі представляли Омар Арфуш, Раїса Богатирьова і Нестор Шуфрич. На запитання, чому не Юлія Тимошенко, сам Арфуш відповів: «Вона б перемогла у конкурсі!». Лідерка фракції Партії регіонів у ВР в конкурсі не перемогла, зате, як було видно, надзвичайно раділа зі свого суддівського статусу. Її видавали очі, які просто-таки світилися щастям. В інтерв'ю журналістам панi Богатирьова зізналася: «Я все життя мала справу з жінками, тільки тепер уже працюю з чоловіками, тому мені нескладно було обрати ту дівчину, яка для мене найкраща. Крім того, з подібними конкурсами я стикаюся вже не вперше, адже серед медичних працівників часто проходили конкурси художньої самодіяльності». Сама пані Раїса за титул «міски» ніколи не змагалася, бо здебільшого перебувала на керівних посадах. Богатирьова визнала, що голосувала за Олену Авраменко, а та не перемогла, бо в журі було тільки двоє українців.

Нестор Шуфрич узагалі відмовився коментувати вибір журі — мовляв, рішення прийняте колективно, і він не має права його обговорювати. За кого віддав власний голос, нардеп кримського парламенту також не відповів, але натякнув: «Я — українець».

Крім названих, до складу журі також входили словацько-французька модель і актриса Адріана Карамбо (Скленарикова); справжній принц із Франції, дюк дон Жу, пра-пра-...правнук Луї ХIV Філіпп Орленський; французький репер К-Маро, а також «Міс Європи-2005» німкеня Шермiн Шерівар.

З ІСТОРІЇ ПИТАННЯ

І починалося все теж із француженки

Перший конкурс «Міс Європа» відбувся ще в 1948 році в Парижі — його ініціатором був француз Роже Зелер, і перемогла у прем'єрному шоу також представниця Франції. Після того французьких кралечок вшановували лаврами переможниць ще не раз — у Києві цього року француженка стала «Міс Європа» вже вп'яте. Стільки ж перемог на рахунку австрійок, іспанок і туркень. Найчастіше ж корони переможниць отримували дівчата з Німеччини — сім разів. По три успіхи — в активі Голландії, Італії й Фінляндії. По двічі вигравали красуні з Греції й Росії. По разу — «міски» з Великої Британії, Данії, Ізраїлю, Норвегії, Угорщини й Чехії.

Починаючи з 1948-го, конкурс «Міс Європа» проводиться майже щороку (з різних причин шоу не відбувалися лише в 1975, 1977, 1979, 1983, 1986, 1987, 1989, 1990, 1998, 2000 і 2004 роках), тож нинішнє змагання краль у столиці України було вже загалом 48-м.

Для Києва ця «Міс Європа» не перша — визначення першої кралечки Старого Світу вже відбувалося у Національному палаці «Україна» в 1997 році. Тоді жалоба за загиблою принцесою Діаною прорідила лави учасниць, а корону здобула дівчина з Греції.

БУРКУН

Шуфрич — «підрахуй»?!

 

Студентка-заочниця, віце-міс Європа - пасія молодщого Арфуша? Авраменко вже давно знайома з Омаром Арфушем. На обкладинці його автобіографічної книжки вона стоїть майже оголена поряд із автором.

Вибачайте на слові, але Україна зусиллями Арфушів-Шуфричів провалила «Міс Європу». Якщо вважалося, що ми зганьбилися проведенням такого конкурсу в 1997 році, то що вже казати про нинішнє шоу? Воно більше скидалося на конкурс «Міс казино «Восток». А що, ні? Упередженість журі — очевидна, деякі персони в цьому журі — м'яко кажучи, одіозні й щонайменше «неполіткоректні». А в кінці на сцену вискакує сам «папік» (у даному випадку — скандально відомий Омар Арфуш) і починає «призначати» головну «міску» на свій розсуд...

Хоч як хотілося вболівати за українку, але ж було зрозуміло: на таких шоу, якщо йдеться про їх високий, цивілізований рівень, не прийнято тягнути до першого місця «домашню» конкурсантку. Тим паче, хай вибачить Оленка Авраменко, все було б чудово, а ось носик у неї таки задовгий.

Тож коли журі заметушилося з «переголосуванням», пригадався Центрвиборчком 2004 року: тоді Нюся Шуфрич також пнувся зі шкіри задля перемоги свого кандидата. Для повного «дежа вю» в журі не вистачало лише «підрахуя» Сергія Ківалова. І це ще добре, що шальки терезів схилилися на бік конкурсантки з-за кордону. Інакше скандал вийшов би за рамки Києва.

А так - ні. Адже, до всього, ця «шарашкина контора» не зробила ніякого, навіть поганенького інтерет-сайту для «Міс Європи»! Ви можете це уявити? В той час, як свої сайти в Україні є вже ледь не в кожного дитсадка!

І ще. Конкурс відбувався в Україні, мало того — в Національному палаці «Україна», а робочою мовою організаторів та ведучих була російська. Музичний номер русифікованої Ірини Білик — теж у «кращих» традиціях якогось нічного клубу. Й Омар Арфуш зі сцени говорив російською, якщо її можна так назвати: «Можєт, у нас будут два «міса Європа»?»

А спробували б організатори зневажити державну мову в іншій країні, де еліта себе поважає!..

Утім усе знову впирається в питання рівня нашої «еліти»...

 


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.