Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Російські чекісти вже давно довели свою вірність заповітам Сталіна

Національна безпека 19977 переглядів

Опубліковано - 27.09.2008 | Всі публікації | Версія для друку

Російські чекісти вже давно довели свою вірність заповітам Сталіна
Росія давно веде необ'явлену війну проти європейських суверенних держав, точніше кажучи - Москва її не припиняла із часів Сталіна. Доказом цього є політичні убивства російських дисидентів у Великобританії. Не виключено, що російські чекісти не були осторонь масових безладів в Угорщині. Сьогодні ми надаємо вам іще один факт - свідотства їхньої діяльності проти Чехії.

Інформаційна служба безпеки Чехії (BIS) стверджує, що упродовж року російська розвідка проводила розширену діяльність у цій країні. Одна з найактивніших сторін її роботи – кампанія проти встановлення радара американської системи протиракетної оборони в Чехії. Але не тільки це – з оприлюдненої інформації чеської цивільної контррозвідки довідуємось, що російські спецслужби намагались також впливати на засоби масової інформації, поліцію, високих державних урядовців і займались економічним шпигунством. У звіті Інформаційної служби безпеки Чехії мовиться також про те, що російська розвідка проводила розгалужену кампанію, щоб порушити цілісність Європейського Союзу і НАТО. Більше про це розповів в інтерв’ю Радіо Свобода аналітик авторитетного чеського часопису «Лідове новіни» Петр Пешек.

– Що вас найбільше вразило у звіті Інформаційної служби безпеки Чеської Республіки?

– Звіт BIS насамперед цікавий тим, що вказує, з якою рішучістю інфільтрувалась російська розвідка, як інтенсивно вона впливала на політиків і засоби масової інформації. Це те, що відомо. Чого мені не вистачає, так це конкретних прикладів. Щоправда, звіт має дві частини – відкриту, вона вже опублікована, і таємну. Можливо, саме там наведені конкретні приклади та імена, але я її не бачив.

– Існує думка, що діяльність російської розвідки за кордоном, зокрема в Чехії, стала активнішою після приходу до влади Володимира Путіна. Чи Ви поділяєте цю думку?

– Гадаю, що це правда. Зрештою, це пов’язане з усією закордонною політикою Росії, яка в останні роки все більше орієнтується на розбудову власних інтересів. З погляду Москви йдеться про традиційні сфери впливу.

– Якою мірою, на Вашу думку, вплинула російська розвідка на формування громадської думки щодо встановлення радара в Чехії?

– Моє враження таке: якимось чином до розхитування негативних настроїв розвідка має стосунок. Зокрема, коли йдеться про громадську ініціативу «Ні – базам», згадується певна майнова участь. Тобто, що джерела фінансування походять з Росії. Говориться також, що деякі політики контактують із деякими особами, які незримо, але пов’язані з російською розвідкою. Та все ж потрібно знати конкретні приклади.

– Чи в порівнянні з минулими роками можна говорити про зростання тиску російської розвідки на чеську політику, ЗМІ, юстицію?

– Із упевненістю можна сказати, що ця діяльність активізувалась і що Москві вдається через закордонну розвідку чи агентів за кордоном, також і в нас, впливати на певні речі. Ці факти складно шукати, тому що агенти приховуються за іншою діяльністю, скажімо, за підприємницькою. Я зовсім би не виключав, що в середовищі російських журналістів у Чехії є люди, які працюють для російської влади чи принаймні з нею пов’язані.

* * * * * * *

На 1 жовтня на засідання Комітету з питань оборони нижньої Палати депутатів Парламенту Чехії скликають керівників усіх служб розвідки країни. Причина одна: занепокоєння, яке викликав звіт Інформаційної служби безпеки за 2007 рік.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Національна безпека»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ти говориш про Господа або Його чесноти, роби це серйозно і з належною повагою”
Джордж Вашінгтон

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.