Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Практика і лохотрони. Яку коаліцію хоче Ющенко насправді?

Під ковдрою влади 31800 переглядів

Опубліковано - 11.12.2008 | Всі публікації | Версія для друку

Практика і лохотрони. Яку коаліцію хоче Ющенко насправді?
Для багатьох із нас, пересічних виборців, поведінка Президента Віктора Ющенка, від часу останніх дострокових виборів, важко піддається логічним поясненням. Зокрема, в частині прямої опозиційності демократичній коаліції та створеному нею уряду.

Адже ми всі добре пам’ятаємо, що саме декларував публічно Президент після розпуску парламенту минулого скликання і за кого він, як громадянин, закликав нас віддати свої голоси.

Не приховували намірів створити демократичну коаліцію й БЮТ та блок НУ-НС. Всі добре пам’ятають, що саме ці політичні сили безліч разів обіцяли нам, виборцям, що у разі перемоги на виборах – вони утворять саме демократичну коаліцію та активно реформуватимуть все, що заважає нам, маленьким українцям, вільно й заможно жити у власній державі.

Однак, тільки-но було сформовано парламент, де більшість набрали ті, хто обіцяв нам демкоаліцію, – одразу ж почалися спроби піддати ревізії результат нашого волевиявлення. І ми добре пам’ятаємо, хто саме до останнього моменту відтягував, по-суті формальний акт оформлення передвиборчих обіцянок. Із здивуванням ми побачили, що всі непідписанти чомусь є «своїми людьми» в апартаментах на Банковій.

Не менш дивним видалося й те, що особисто Президент чомусь вмовляв цих народних обранців, аби вони спромоглися бодай формально виконати свої передвиборчі обіцянки. А Іван Плющ, який до того очолював апарат РНБО, так і не підписав коаліційної угоди взагалі. Натомість він абсолютно публічно й відверто першим почав ревізію нашого волевиявлення, пропонуючи так звану широку коаліцію. Головне, що гарант жодного разу так й не пояснив, чому саме колишній його підлеглий і, наразі, близький товариш так швидко, за ніч підрахунку наших голосів, змінив свою позицію. Скромно не вдавався до пояснень й сам Плющ.

Що було далі, – ми теж добре пам’ятаємо. Далі був хронічно не працюючий парламент: так звана опозиція тупо блокувала пленарні засідання, а із Банкової майже щоденно розпочала лунати критика щойно створеного демократичного уряду, як показало життя, із абсолютно надуманих приводів. При чому, одразу ж стало помітним, що ініціатором шоу нечуваного критиканства був сам Президент Віктор Ющенко. Хоча гарант кожного разу публічно повторював, що є принциповим прихильником демкоаліцію та створеного нею уряду Тимошенко. Тим не менше, саме Президент Ющенко, а не лідер ПР Янукович, фактично очолив опозицію і демкоаліцію, і демократичному уряду.

А далі – процес не тільки пішов, а й команда гаранта опустилася до прямих особистих образ та тиражування відвертої брехні.

Зрозуміло, що в наших очах це не тільки не додало авторитету Главі держави, а й викликало відчуття сорому за таких хамуватих підлеглих вищої посадової особи, та й його особисто. Проте, все це абсолютно не відповідало ні тим обіцянкам, які ми чули на виборах, ні нашим сподіванням, які ми мали, йдучи до виборчих урн.

А головне, абсолютно не зрозуміло було, чому декілька нардепів, які знаходяться у близьких стосунках із главою президентської канцелярії Віктором Балогою, фактично валять голосування їхньої ж фракції та демкоаліції в цілому? Чому Президент Ющенко це не тільки сприймає спокійно, а й жодним чином не намагається вплинути на членів пропрезидентської фракції, які фактично стали опозицією?

От тоді й з’явилися перші здогадки про те, що насправді Президент, публічно брехав, кажучи про свою підтримку демкоаліції. Брехав нам, виборцям і В’ячеслав Кириленко, який на той час очолював НУ. Хоча є підозра, що вони брехали не тільки нам, а й своїм колегам по виборчому блоку.

Бо тільки так можна логічно пояснити причину внутрішнього розколу в лавах пропрезидентського блоку НУ-НС.

Втім, брехати – вже, очевидно, стало традицією серед нашоукраїнців. Наприклад, про неприпустимість коаліції із ПР. Як публічно наголошував не один раз В’ячеслав Кириленко, колишній лідер НУ, ця причина полягає у ідеологічній несумісності НУ та ПР. А що ж було насправді?

Насправді, найгірші здогадки підтверджує розповідь очевидця нещодавньої зустрічі фракції НУ-НС із гарантом. Зустрічі, яка була з офіційно задекларованою метою: подолання політичної кризи.

Ось що розповів журналістам народний депутат Олесь Доній:

"Я не впевнений, що зможу прихо­дити на наступні зустрічі до Ющен­ка," — заявив народний депутат, член "Народної самооборони" Олесь Доній. Сталося це після зустрічі Прези­дента з депутатами-луценківцями, що відбулась на початку тижня, саме тієї, яка передувала дра­матичним вівторковим подіям у Верховній Раді.

- Що ж тоді відбувалося на Банковій?

- На зустрічі з Президен­том були присутні 15 із 17 де­путатів від "Народної само­оборони". Ті, хто висловлю­вався, 12 осіб — чітко стоя­ли на позиції коаліції у складі НУНС, БЮТ і Блоку Литвина. Президент катего­рично не сприйняв такого підходу. Він схиляв нас до створення коаліції з Пар­тією регіонів. А на наше пряме питання: "То з ким нам створювати коаліцію — з БЮТ чи ПР?" він різко відповів: "Тільки не з БЮТ!".

- Чому ж?

- Мета Ющенка зрозу­міла: його надто турбує про­ходження на другий прези­дентський термін. Тож Тимошенко на цій дистанції він сприймає за конкурента в помаранчевому середовищі. Президент розповідав нам про негативні наслідки для країни і для політиків у разі творення коаліції у складі БЮТ та Партії регіонів. Я особисто аргументував необхідність відновлення демократичної коаліції і по­просив Президента не під­штовхувати нас до створен­ня неприродного союзу з Партією регіонів. Я йому то­лерантно пояснив, що ство­рення такої коаліції не при­веде до дискредитації БЮТ і перевиборів, як, імовірно, переконує його Секретаріат. Вибори можна забло­кувати, а наслідки змін до Конституції можуть бути не прогнозованими і навіть жахливими для країни. Ре­акція Ющенка мене просто вразила: він знову перейшов на особисті образи щодо мене. У грубій формі (яку я публічно й не повторю ні­коли) заявив, що я йому зо­бов'язаний тим, ким став.

- Кажуть, не вперше?

- Так, кілька місяців тому таку поведінку з боку Президента я стерпів. На такій же зустрічі він мене емоційно перебив і заува­жив, що... знайшов на смітнику. Я тоді сприйняв цю образу за нервовий зрив і просто промовчав. Поду­мав, кожен має право на по­милку.

Цього разу мені довелося Президентові читати но­тації на тему "коректність-некоректність". Я змуше­ний був нагадати йому, що історія України почалася не з 2004 року, і свою роль у ній варто оцінювати більш аде­кватно. Тому питання про те, що, хто, кому і чим має завдячувати у своїй політичній кар'єрі, є суперечли­вим і навіть недоречним. Як народний депутат і як гро­мадянин, я не можу терпіти образ від будь-якого чинов­ника будь-якого рангу, тим паче, коли це переростає в систему. Навіть більше, маю право на свою думку і вільні висловлювання. Прикро одне: я не впевнений, що мені вдалося пере­конати Президента. Правда, його поведінка враз стала коректною, образи припинилися.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Під ковдрою влади»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

3нання буває двох видів. Ми самі знаємо предмет або ж знаємо, де знайти про нього відомості ”
Бенджамін Франклін

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.