Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Колонізація України. Спроба друга

Національна безпека 35621 перегляд

Опубліковано - 29.12.2008 | Всі публікації | Версія для друку

Колонізація України. Спроба друга
Москва, якщо судити за аналогією передвоєних стосунків із Тбілісі, розпочала останній мирний штурм України. Зрозуміло, із метою колонізації. Поки що, задопомогою економічного тиску, а точніще - газового зашморгу, мета наступу - банкрутство НАК Нафтогазу та захоплення енергетичного ринку нашої держави. Якщо це станеться - ми, в черговий раз, втратимо державну незалежність...

Довгострокові угоди в редакції “Газпрому” виглядають як знущання над українською стороною або ж свідчать про повну професійну недолугість наших переговірників. Наступного року «Нафтогаз» купуватиме паливо виключно за передплатою за найвищою ціною в регіоні – 250 доларів, платитиме драконівські штрафи, а у разі суперечностей судитиметься з “Газпромом” у… Москві. Натомість монополія пропонує на два роки заморозити транзитну ставку і розширити власний вплив на внутрішній ринок України.

Сьогодні, під акомпанемент російських погроз з 1 січня перекрити газовий вентиль і обіцянок знайти прийнятний для України варіант погашення боргу, в Москві відбувається черговий раунд переговорів між Газпромом та «Нафтогазом». Попри чисельні обіцянки Тимошенко, що переговори щодо газу триватимуть у відкритому режимі і українська громадськість знатиме, як високі сторони приймають ті чи інші рішення, насправді все покрите «мраком неизвестности». Не будемо згадувати «залізні обіцянки», що газові контракти з росіянами будуть підписані не пізніше листопада. Пригадаємо, що у четвер – Новий рік і хотілося б вже знати, чи вимикатиме знову Газпром газ для України чи ні, до чого готуватися тепловикам, промисловцям, простим громадянам.

УНІАН отримав змогу ознайомитись з проектами договірної бази, яку нині пропонує російська сторона і на яку, що важливіше, за даними наших джерел, МОЖЕ ПОГОДИТИСЯ «НАФТОГАЗ». Йдеться про дві базові угоди – на купівлю природного газу та на його транзит через вітчизняну ГТС. Обидві угоди довгострокові – до 2019 року і дійсно передбачають перехід на прямі стосунки між «Нафтогазом» та «Газпромом». Утім диявол як завжди криється в деталях – більшість пунктів нової угоди практично не можливо виконати. Більш того підписання такого документу українською стороною фактично означатиме неминуче банкрутство «Нафтогазу» вже наступного року, і перехід значної частини українського ринку під контроль «Газпрому».

Ціна та обсяги

«Газпром» наполягає на тому, аби в 2009 році Україна платила за газ 250 доларів (при цьому свідомо занижує його калорійність отримуючи додатковий зиск), а в подальшому переходила на формулу ціноутворення. Якщо ще влітку така ціна була досить прийнятною, то нині за умов падіння цін на нафту на світових ринках, а отже і на природний газ у Європі, виглядає захмарною. Якщо «Нафтогаз» пристане на такі умови, то отримає либонь не найдорожчий газ у регіоні. Наприклад, та ж Білорусія протягом 2009 року споживатиме газ за ціною дешевшою, ніж у 2008-му (118 дол. за 1000 куб м). Про це вже заявив Президент Олександр Лукашенко. Падіння ціни для Білорусії підтвердили і у «Газпромі», зазначивши, що ціна знижуватиметься і для інших сусідів – Прибалтики і Молдови. Україна в цьому списку відсутня. Нарешті, за розрахунками аналітиків, в найзахіднішій точці Європи ціна газу може впасти нижче 240 доларів.

Не легше Україні буде і в наступні роки, коли ціна буде залежати від так званої формули. Опитані УНІАНом фахівці сходяться в одному – в редакції російської монополії пропонована формула виглядає явно завищеною. Наприклад враховує більшу складову мазуту (M), який традиційно дешевшає повільніше ніж газойль (G). До того ж «Газпром» пропонує довший часовий лаг для визначення ціни. Зрозуміти формульну політику Москви не важко – нинішнє падіння цін на світових ринках до України дійде з запізненням… в один рік.

Штрафи та умови постачання

Втім захмарна ціна – далеко не єдина «приємність» нових газових угод. «Нафтогазу» пропонується перейти на стовідсоткову передплату, а у випадку прострочення платежів, платити «драконівську» пеню 0,5 % за день або близько 180 (!) % річних. До такого не додумалося навіть сумнозвісне РОСУКРЕНЕРГО, яке поставило «Нафтогазу» 110% і за кілька місяців заробило на голому місці 350 мільйонів штрафних санкцій! До речі аналогічна ситуація і з так званим «несанкціонованим» відбором газу. Якщо українська сторона перебиратиме встановлені для неї обсяги, то в опалювальний сезон доведеться сплачувати за газ ВТРИЧІ дорожче його вартості, а з квітня по вересень – «всього» в півтора рази.

Зрозуміло, що такі умови для України є вкрай неприйнятними. В нинішньому становищі «Нафтогаз» не буде здатен акумулювати необхідні кошти. Натомість Москва кожного разу зможе діставати з-під сукна прострочені штрафи, пені і «малюватиме» Києву нові мільярди доларів боргів. До речі найцікавішим виглядає пункт «Про порядок вирішення спорів» - суперечки вирішуватиме Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті РФ. Коментарі зайві…

«Тепла ванна» для «Газпрому»

Тепер подивимось, що пропонується Україні. Нафтогаз вирішує проблеми нинішніх боргів за рахунок авансового платежу транзитом газу. Як і очікувалося натомість українська сторона «заморожує» транзитну ставку на два роки – 2009-2010-й. Цікаво, що якщо в договорі купівлі продажу чітко обговорюється перехід на формулу, то в «транзитному» документі немає ніяких чітких пояснень – якою буде ставка після 2010-го. Окрім цього «Нафтогаз» повинен передати російській монополії в заставу немало-небагато 19,5 мільярдів кубічних метрів власного газу.

На додачу до всього «Газпром» залишає за собою більш комфорті умови розрахунків і досить умовні штрафні санкції – 0,03% на день або близько 11% річних (порівняйте з «нафтогазівськими» 180%!!!!).

Серед інших приємних моментів для російської монополії – необхідність погашення «Нафтогазом» всіх штрафних санкцій перед фірташевським РОСУКРЕНЕРГО до 15 січня, гарантії цій швейцарській конторі зберігання газу в українських ПГС та транзиту до Європи і суттєве збільшення долі «дочки» «Газпрому» на українському ринку. Якщо раніше створена цього року компанія «Газпромзбут Україна» мала право продавати 7,5 мільярдів кубометрів, то тепер її доля складатиме 11,5 млрд. куб. В умовах скорочення обсягів споживання газу промисловістю це означатиме, що «Газпром» забере під себе найбільш ліквідну частину споживачів.

Що далі?

Більшість опитаних УНІАНом фахівців сходиться в одному – якщо Україна погодиться хоча б на половину вимог Москви, наступного року державну нафтогазову компанію можна буде просто закривати – в умовах відсутності валютної виручки за транзит, зменшення долі на ринку промисловості, «драконівських» штрафних санкцій, необхідності повернення мільярду доларів західним кредиторам «Нафтогаз» стане легкою здобиччю. В Москві про це говорять відверто. І відверто сподіваються, що їм вдасться опинитися в перших рядах на «дерибан» українських активів.

Ще навесні прем’єр Тимошенко з пафосом заявляла, що зусиллями її команди НАК відведений від фінансової прірви, а в жовтні раділа, як прекрасно в неї виходить домовлятися з Путіним про умови газового імпорту. Сьогодні ми бачимо, що насправді Тимошенко і її «газові професіонали» за рік довели найбільшу державну компанію країни до банкрутства, практично здали український внутрішній ринок Газпрому. Що лишилося ще? Мабуть, в 2009 році включити НАК «Нафтогаз» з його трубами, підземками та родовищами до списку підприємств, що підлягають приватизації, щоправда – з одним учасником.

Від “Аратти”: як ми бачимо, наскрізь брехливі пропагандистські сурми росіян спрямовані на аудиторію, яка не надто звикла думати, чи наважитися мати власну думку щодо цієї чи будь-якої суспільної проблеми. Проте, незалежно від цього, "братерська" ціна на газ прямо б'є по кишені кожного із нас. І виключно із отих щирих родинних почуттів, нам, українцям, пропонують найвищі ціни у Європі. І як це називається? Це називається: реальна ціна усім заявам і запевненням у дружбі й стратегічному партнерстві.

Власне, все, що відбувається нині - лише один епізод із "тихої" війни, яка триває без перерви вісімнадцятий рік. І в ній - Україна та її народ - сам на сам із агресором. Дуже прикро, що все це відбувається за мовчазною згодою усього світу. Зокрема, США і НАТО, які давали юридичні гарантії державного суверенітету та недоторканості України в обмін на ядерне роззброєння і намір мати нейтральний статус.

Втім, все це аж ніяк не знімає відповідальності із державного керівництва України, яке, очевидно аж ніяк не може вистрибнути за світоглядну межу хуторянського мислення. А може - просто не бажає цього, віддаючи перевагу виключно покращенню особистого добробуту.

Бо, якби було інакше, то, очевидно, Президент і прем'єр, разом із парламентською більшістю були б однією командою. Командою, яка є мозковим центром нації у протидії агресорові. І що, у цьому зв'язку ми можемо собі сказати, озирнувшись на день учорашній чи минулі 17 років?...

Ви скажете, що, мовляв, ми перебільшуємо. Проте, у вас є можливість зробити власні висновки, ознайомившись із проектами документів, які пропонуються для підписання українським урядовцям...





 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Національна безпека»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Мале знання віддаляє від Бога, велике - приводить до Нього знову ”
Ф. Бекон, англійський філософ

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.