Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Всенародному “Будулаю” Міхаю Волонтіру виповнилося 75

Театр 69629 переглядів

Опубліковано - 10.03.2009 | Всі публікації | Версія для друку

Всенародному “Будулаю” Міхаю Волонтіру - 75
Всенародному “Будулаю” Міхаю Волонтіру - 75
Найвідомішому циганові Радянського Союзу, акторові Міхаю Волонтіру 9 березня виповнилося 75 років. Волонтір, як і раніше, живе в молдавському місті Бєльци, працює на сцені свого театру.

"По суті, - говорить він, - я дуже щаслива людина. Навіть у наш час у мене є робота. На минуле не нарікаю, я отримав все, про що мріє актор: славу, ролі і звання. У мене будинок - повна чаша. Сім'я. Гримерка. Онучка Каталіна", - говорить Волонтір, повідомляє РІА "Новості".

Крім онуки, якою він дуже пишається, - дочка Стела, дипломат, працює в Кишиневі в міністерстві закордонних справ. І кохана дружина, актриса Єфросинья Добинде-Волонтір. Вони познайомилися в національному театрі в місті Бєльци. Одружилися на другий день Різдва в 1960 році.

"Це був такий бурхливий роман. Я довго йому не поступалася. Він мене так добивався. Ми ж з ним вінчані. Це було в кінці дев'яностих. Тоді не можна було при радянській владі в Молдавії це зробити, то ми до Румунії втекли. Там і повінчалися", - розповіла дружина актора.

Давати інтерв'ю актор не любить, говорить: "Все, що я хотів сказати людям, я передав в своїх ролях."
Борис Галкін і Міхай Волонтір у фільмі “В зоні особливої уваги”
Борис Галкін і Міхай Волонтір у фільмі “В зоні особливої уваги”
Заслужений артист Росії Борис Галкін розповідає, що Міхай Волонтір є унікальною фігурою в мистецтві. "Ця людина вражаюче допитлива, така, що глибоко відчуває і аналізує як своє життя, так і дійсність, що оточує його", - сказав Галкін, який знімався разом з Волонтіром в популярних фільмах "В зоні особливої уваги" (1978) і "Хід у відповідь" (1981).

За словами Галкіна, він завжди з вдячністю згадує той час, коли разом працював з Волонтіром. "Міхай Єрмолайович чоловік неабиякого і глибокого таланту, який глибиною почуттів, дуже малими засобами виразу добивався дуже яскравих акторських робіт, що запам'ятовуються", - відзначив Галкін.

За його словами, Волонтір, не дивлячись на деяку замкнутість в особистому спілкуванні, людина з відкритим серцем, здатним співпереживати чужому горю. Разом з тим Галкин підкреслив, що Волонтір завжди оцінював і оцінює людину перш за все за вчинком, не любить і не терпить лукавства.

"Він дуже рідко помиляється. І це робить його фігуру і в житті, і в творчості просто унікальною", - додав Галкін.
Життя

Міхай Єрмолайович Волонтір народився 9 березня 1934 року в молдавському селі Глінжени. Після школи подав документи у військове училище, але його не прийняли - через плоскостопість. Артист упевнений, що насправді причина в тому, що його батько і дід служили в царській армії.

У 18 років почав працювати вчителем початкових класів в селі Попоуци. Працюючи в школі, вчився в Оргеєвськом педагогічному училищі. Після закінчення училища в 1955 році став завідуючим клубом в селі Ліпчени Резінського району.

Після одного з оглядів самодіяльності його примітили і запросили в учбову акторську групу Бельцкого молдавсько-російського музично-драматичного театру ім. Александрії. У 1957 році Міхай Волонтір став актором цього театру, і залишився йому вірним, не дивлячись на те що його звали в кращі столичні театри на цікаві ролі.

З 1968 року - актор почав зніматися в кіно. Його перша роль - Іван Турбінке у фільмі "Потрібний сторож". Потім була головна роль у фільмі "Це мить", кінострічки "Десять зим за одне літо" і "Крутизна".

У 1973 році з'явився фільм "Це солодке слово - свобода", в якому Волонтір грає Карлоса. За роль державного діяча Молдавії, ученого-філософа, близького друга і радника Петра I Дмитра Кантеміра в однойменній історико-біографічній картині в 1976 році Волонтіру привласнили звання Лауреата Державної премії Молдавської РСР.

У 1977 році на екрани країни вийшов фільм "В зоні особливої уваги", в якому Міхай Волонтір зіграв одну з головних ролей - роль прапорщика десантника Валентіра. Фільм про великомасштабні військові учення Радянської Армії одночасно припав до душі і начальству і рядовим глядачам. У 1978 році стрічка зайняла 5-е місце за підсумками прокату, і в 1981 році вийшло продовження військово-патріотичного фільму - "Хід у відповідь".
Волонтір “оживив” Будулая

Проте по-справжньому всесоюзна слава до Міхая Волонтіра прийшла у 1979 році - з багатосерійним фільмом "Циган".

Головну героїну в цьому фільмі зіграла Клара Лучко. Анатолій Калінін, чий однойменний роман ліг в основу картини, коли обговорювали, кого запросити на роль Клавдії Пухлякової, сказав, що бачить тільки Лучко.

А з головним героєм визначилися не так швидко. Будулая шукали довго, запрошували на проби Миколу Сліченко з "Ромена", подумували про Армена Джігарханяна.

"На проби приїхав один актор з Вірменії, щуплий, невеликого зросту, з довгим в'юнким волоссям, вузькоплечий і тонконогий, - згадувала Клара Лучко. - Коли я побачила його, то подумала: ні, якщо це Будулай, то я грати не зможу". "Саша, - сказала актриса Бланка, - мені здається, він не дуже підходить". "Зате, - відповів Бланк, - цей актор схожий на Ісуса Хріста". Але актриса наполягла на своєму - що вона не зможе його "полюбити", як годиться за сценарієм.

Жоден з кандидатів на роль Будулая режисера не влаштовував. Тоді актриса пригадала про молдавського актора, в зовнішності якого було щось "романтичне і загадкове". Актриса зустрічалася з Міхаєм Волонтіром на зйомках картини "Корінь життя" (1978), він грав голову колгоспу, за яким героїня Лучко довго і безмовно страждала.

Актор приїхав на прослуховування з Бєльців до Одеси і того ж дня на одностайну думку був затверджений на роль Будулая. Але з Молдавії прийшла звістка, що Волонтіра не зможуть відпустити на зйомки, тому що на ньому весь репертуар театру. Домовлялася з молдавською владою Клара Лучко. Вона подзвонила заступникові голови Ради Міністрів Молдавії, з яким відпочивала в одному санаторії, і той натиснув на міністра культури республіки, щоб Волонтіру надали відпустку на півроку.

Фільм про долю цигана Будулая, його поневіряннях по землі у пошуках щастя і свободи зібрав біля екранів мільйони глядачів, за сімейне щастя Клавдії і Будулая переживала вся країна. Якось після виходу серіалу Клару Лучко зупинили цигани і запитали: "А Будулай де?".

У Волонтіра вивідували подробиці їх любовного роману, на що він завжди обурено відповідав - нічого подібного не було.

"Це просто смішно, - говорила актриса. - Ми дійсно дуже дружили. Але роману ніякого не було. Ми просто разом ходили на річку, загоряли разом, гуляли. І весь цей час обговорювали наші сцени. Волонтір - професіонал. Він дуже щиро ставиться до роботи. Мені, наприклад, дуже сподобалося, що Міхай навіть вивчився у місцевого коваля основам нелегкого ремесла. І все для того, щоб його Будулай був дійсно "справжнім".

Міхай Волонтір був настільки хороший в образі головного героя, що багато хто, не запам'ятавши прізвища актора, почав називати його Будулаєм, а деякі вважали, що він справжній циган і Будулай - його справжнє ім'я.

"Пам'ятаю ми з Кларою Лучко виступали у Волгограді, - розповідав актор. - Раптом в розпал концерту ввалилися три сотні циган (а в залі і так було переповнено). Охороні кричать: "Як немає місця? Це ж наш Будулай!"

"Я не ображався, - говорить актор. - Не багато артистів удостоюється честь носити ім'я свого героя".

До речі, за сценарієм Будулай повинен був померти в першому фільмі, але Волонтір звернувся до режисера з пропозицією не "вбивати" героя. Про те ж несподівано попросив і автор романа Анатолій Калінін, проглянувши знятий матеріал.

Фільм вийшов на екрани, успіх стрічки був настільки великий, що пішов потік листів з проханням зняти продовження. Тоді стало ясно, що рішення зберегти Будулаю життя було правильним, і в 1985 році була знята картина "Повернення Будулая".

Після "Цигана" у актора були багато інших картин. Він знявся у фільмах "Випадок в квадраті 36-80", "Сліди перевертня", "Вірними залишимося", "Стукіт в двері". Всього на рахунку актора близько 30 фільмів.
Робота і всенародна підтримка подолали хворобу

З початку 90-х років Волонтір перестав зніматися в кіно. Мало хто знав, що вже в цей час актор був важко хворий. Діагноз - діабет з ускладненням на очі. В кінці 90-х років він навіть на 10 місяців повністю втрачав зір. Допомогла операція, для якої йому довелося продати свій старовинний “вінчестер”. Волонтір, завзятий мисливець, плакав від відчаю, розлучаючись із зброєю. Це довелося зробити, оскільки його зарплата і пенсія складали лише близько 30 доларів в місяць.

Публікації в пресі в 2002-2003 роках про важке життя актора сколихнули громадськість. Гроші на нову операцію, вартість якої складала 10 тисяч доларів, збирали, можна сказати, всім світом. Свій внесок зробили підприємці Москви, рідний театр актора, уряд Молдавії.

Після 2-х операцій в Санкт-Петербурзі актор повернувся в Бєльци. І з 2003 року його знов можна побачити на сцені рідного театру в Бєльцах в ролі Юлія Цезаря.

У 2003 році Міхай Волонтір знов з'явився на кіноекрані, знявшись в картині молдавського режисера Рафаєла Агаджаняна "Чандра". Волонтір грає дивака-кіномеханіка, що залишився жити в зруйнованій кінобудці, серед індійських фільмів. Він постійно танцює і співає. Цим і рятується в шаленому світі. До цього актор не знімався в кіно понад 10 років.

“Я знімався в "Чандрі" майже сліпим. Не міг навіть сценарій прочитати. Доводилося їм друкувати сценарій великим шрифтом, а мені дивитися через лупу”, - розповідає актор.

Проглядаючи кадри з фільму, навіть не приходить на думку, що Міхай Волонтір знімався в цьому фільмі важко хворим. Сам актор признається, що після зйомок став відчувати себе краще. Видно, не може жити без роботи...
За сімейне щастя Клавдії і Будулая переживала вся країна
За сімейне щастя Клавдії і Будулая переживала вся країна
Остання клятва Будулая

Міхай Волонтір сам написав сценарій для фільму, головну роль в якому повинна була зіграти його Клавдія - Клара Лучко. Через трагічну смерті актриси вірний «циган» переписав сценарій.

Міхай Єрмолайович дізнався про смерть Клари Лучко, коли знаходився в кабінеті директора театру. Все життя він стійко переносив всі удари долі, але в ту хвилину не витримав. Він стиснув зуби, щоб не застогнати. Мовчав, а з очей котилися сльози.

- Міхай сидів і плакав, - розповів директор театру і близький друг Анатолій Речиле. - Він мовчав, але очі його говорили. І в них була така туга, такий нестерпний біль втрати!

На похорони своєї Клавдії Волонтір не поїхав, хоча директор і пропонував узяти на себе всі витрати. Рвався, але тоді дружина Єфросинья Олексіївна через стан здоров'я не пустила.

- Ми тоді всі розуміли, що якщо поїде, то серце не витримає, побачивши мертву Клавдію. Коли він хворів, Лучко для нього рахунок відкрила. Міхайл не захотів цього і його закрив. А коли у неї не було замовлень на зйомки, він запропонував їй знятися в головній ролі. Вони зустрічалися і вже обговорювали фільм...

Тепер цю роль, написану для Клари Лучко, у фільмі гратимуть або Олена Проклова, або його дружина Єфросинья.

На фільм не вистачає грошей, але Волонтір все ще намагається їх знайти. Він живе цим фільмом. Це як лебедина пісня для нього. Фільм-прощання...

За матеріалами інтернет-видань

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Театр»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Почуття єдності нації неможливе без поваги до себе…”
Гарріет Бічер-Стоу

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.