Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Депутатський лохотрон: розповідь очевидця дерибану пивних мільйонів

Під ковдрою влади 51110 переглядів

Опубліковано - 16.06.2009 | Всі публікації | Версія для друку

Депутатський лохотрон: розповідь очевидця дерибану пивних мільйонів
Нещодавно парламент дружно проголосував за зміцнення власного добробуту. Як виявилося, це рішення - результат багатоходової інтриги регіоналів та Литвина.

3 червня парламент, збільшивши акциз на пиво, майже на 100 мільйонів гривень підняв власні видатки. Ця пропозиція пролунала з парламентської трибуни від члена фракції БЮТ Олега Ляшка. Деякі депутати – члени коаліції, звинуватили в такій “фінансовій нещирості” саму фракцію БЮТ, лідер якої прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявляє, що тримає курс на скорочення видатків державного апарату.

Ми попросили прокоментувати ситуацію пана Ляшка.

Олегу Валерійовичу, вам і всій вашій фракції дорікають за голосування, яким збільшено видатки на утримання Верховної Ради. Для чого це було зроблено?

Пропозиція про збільшення на 97 мільйонів гривень видатків на Верховну Раду – не моя особиста ініціатива. Це було зроблено за рішенням засідання ради керівників фракцій, яке відбулося 3 червня під головуванням спікера Володимира Литвина. Для повної ясності я хочу нагадати хронологію цих подій. 2 червня Верховна Рада не спромоглася включити до порядку денного законопроект про внесення змін до бюджету через те, що за це не голосували фракції комуністів і Партії регіонів. Водночас комітет з питань бюджету рекомендував парламентові прийняти цей урядовий законопроект за основу та в цілому.

За рішенням комітету як заступник голови я був уповноважений доповідати цей законопроект у залі. Тому вранці 3 червня я виступив із парламентської трибуни й закликав депутатів проголосувати за включення до порядку денного та розгляд цього законопроекту. Ним передбачалося підняття акцизів на пиво. А отримані внаслідок цього додатково понад 280 мільйонів гривень уряд пропонував розподілити таким чином: на придбання інсуліну хворим на діабет – 160 мільйонів гривень, 105 мільйонів – на водозабезпечення Львова, 22 мільйони – на реконструкцію Шевченківського заповідника в Каневі. І саме за це я закликав проголосувати депутатів. У проекті закону спочатку не містилося ніяких пропозицій про збільшення фінансування Верховної Ради.

Та о 12 годині 3 червня в кабінеті голови парламенту відбулося засідання керівників фракцій. Після цього голова комітету з питань бюджету Микола Деркач, який брав участь у згаданому засіданні, повідомив мені, що керівники фракцій прийняли рішення збільшити фінансування парламенту, і дав мені відповідний текст, який я й вимушений був озвучити з трибуни. І коли я виступав, я сказав не “пропоную збільшити”, а “пропонується збільшити”. Підкреслюю: я лише озвучив те, що було прийнято на погоджувальній Раді керівниками фракцій. Зверніть увагу на стенограму того засідання: Литвин повідомляє, що керівники фракцій прийняли рішення розглядати цей законопроект без обговорення. Очевидно, усім було зрозуміло, що незручно обговорювати збільшення видатків на Верховну Раду. Таким чином закон проголосували. А потім, коли я подивився детальний розпис, куди пропонується спрямувати ці видатки, я відмовився візувати текст цього закону. Бо з 97 мільйонів гривень, додатково виділених на утримання Верховної Ради, 20 мільйонів пропонувалося спрямувати на придбання житла народним депутатам. Я завжди був категорично проти. Тому повідомив керівника апарату парламенту Валентина Зайчука, що відмовляюся візувати такий розподіл.

У присутності керівників секретаріату бюджетного комітету я ще подзвонив прем’єр-міністру Юлії Тимошенко і також повідомив її про те, що на нараді керівників фракцій було вирішено 20 мільйонів гривень спрямувати на придбання житла депутатам. Прем’єр-міністр заявила, що це ганьба й сором і підтримала мою позицію, що про купівлю житла депутатам не може бути й мови. Тому апарат вимушений був переробляти розподіл видатків, і як наслідок, ось куди йдуть гроші: на виплату премій та стипендій – 1,5 мільйона, на безплатний проїзд депутатів у виборчі округи – 7 мільйонів, на завершення реконструкції адмінбудинку по вулиці Садовій, №3 – 13 мільйонів, на погашення кредиторської заборгованості 2008 року за капремонт адмінбудівель – 16 мільйонів, на заробітну плату працівників їдальні, управління житлових будинків, автобази, управління адмінбудинків, на оплати енергоносіїв на комунальні послуги – загалом 40 мільйонів. У ЗМІ сказано, що збільшено на 1 мільйон гривень фінансову підтримку санаторно-курортного комплексу. Але насправді йдеться про виплату заборгованості із зарплати працівникам санаторію “Нижня Ореанда” та санаторного комплексу «Дюльбер». Також 3 мільйони гривень передбачено на виплату заборгованості за трансляцію пленарних засідань по телебаченню й радіо.

Отже, детальний розпис цих видатків був зроблений до голосування в залі чи перероблений уже після голосування?

Яким є механізм... Депутати проголосували за збільшення видатків на Верховну Раду, а потім апарат подає до комітету пропозиції про розподіл цих видатків. І, як я вже казав, ми в бюджетному комітеті ці пропозиції не завізували. Прем’єр-міністр була проти самої норми збільшення будь-яких витрат на утримання Верховної Ради.

Але в нас не було вибору: якщо не проголосувати закон, то хворі на діабет не отримують гроші на інсулін, а львів’яни будуть і далі без води. Тобто нам фактично викрутили руки: ми вимушені були вкупі з інсуліном голосувати й за збільшення фінансування ВР.

Чи можете сказати, депутати яких фракцій претендують на квартири? (Відомо, що БЮТ начебто відмовився від претензій на житло).

Депутати з усіх фракцій претендують. І депутати з деяких фракцій, зокрема Валерій Бондик з фракції Партії регіонів, уже навіть мають на руках судові рішення, які зобов’язують парламент надати їм житло чи відшкодувати його вартість.

Усе ж таки хотілося б зрозуміти: це спікер Литвин протягнув норму про збільшення видатків на Верховну Раду (бо закрито всі комунальні борги парламенту) чи це Партія регіонів вибивала гроші, аби придбати своїм депутатам житло?

Я не був присутній на тому засіданні ради керівників фракцій. Але ті, хто там був, мені повідомили, що саме Володимир Литвин поставив питання про необхідність збільшення видатків на Верховну Раду, і всі присутні з цим погодилися.

Я ж недарма звернув вашу увагу на те, що 2 червня фракція Партії регіонів не голосувала за розгляд законопроекту про внесення змін до бюджету. І лише 3 червня, після погоджувальної ради, ця фракція погодилася голосувати за цей законопроект. Тож я роблю висновок, що фракція ПР не заперечувала проти збільшення видатків на Верховну Раду, бо ж із них 20 мільйонів планували витратити на придбання житла для депутатів.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Під ковдрою влади»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Знання певних принципів легко компенсує незнання деяких фактів ”
К. Гельвецій

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.