Аратта - На головну

1 травня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


П’ятниця, 13. Засекречений вибух на російському газосховищі

Є така думка 28522 перегляди

Опубліковано - 15.11.2009 | Всі публікації | Версія для друку

П’ятниця, 13. Засекречений вибух на російському газосховищі
П’ятниця, 13-те стала для Росії днем катастроф. Постраждали відразу два стратегічні об’єкти, про один з яких — говорять всі, а про другий — всі мовчать.

Головною темою новин російських ЗМІ стали незрозумілі пожежі на військових складах Ульяновська: вже повідомляють про десятки загиблих, сильне задимлення міста з можливими витоками хімічних боєприпасів (населення міста вдягло марлеві пов'язки, а в кранах раптом зникла вода). Це серйозна (а можливо, і дуже серйозна) надзвичайна подія державного масштабу, особливо якщо на складах дійсно були хімічні боєприпаси. Проте подія в Ульяновську - це далеко не найголовніше з того, що сталося в п'ятницю, 13-го листопада 2009-го.

Як повідомляється, на Ставропіллі відбулася глобальна аварія на найбільшому у світі Північно-Ставропольському підземному газосховищі в районі селища Різдвяний. Район оточений військами, і будь-яка інформація звідти блокується, а на випадок витоків інформації — на телеекрани запущено сюжет про «невеличку пожежу на газопроводі» в цьому районі, яку нібито вже загасили. Розміри «невеличкої» пожежі можна оцінити на відео:

Стовп вогню, який очевидці можуть бачити дуже здалеку, на їхню думку, сягає у висоту 200-300 метрів і іноді нагадує грибоподібну хмару після ядерного вибуху. Про масштаби і наслідки події легко можна судити хоча б із масштабів об'єкту, що зазнав катастрофи.

Ця катастрофа є значно серйознішою, ніж вибухи на військових складах, через технологічні наслідки, але в першу чергу - через наслідки політичні.

Найбільше у світі Північно-Ставропольське ПГС регулює сезонну нерівномірність поставок, забезпечує газопостачання споживачів Південного федерального округу, республік Закавказзя, України і надійність експортних поставок. Про обсяги газу, який там знаходиться, ніде офіційно не повідомляють, і це свідчить про надзвичайну важливість об'єкту. Оцінювати ці обсяги можна більш ніж приблизно, але, швидше за все, обчислюються вони десятками мільярдів кубометрів. Тобто, мова йде про стратегічно і політично важливий об'єкт, особливо у зв'язку зі щорічними українським газовим суперечками, про що детально - трохи нижче.

Відомо, що в результаті інтенсивного закачування на ПГС (підземному газовому сховищі) утворився нестандартний для несучих шарів газодинамічний режим, наслідком чого стали серйозні деформації поверхні, зафіксовані в результаті геодезичних режимних спостережень вже за період з 1975 по 1990 роки. Далі, коли газ з родовища стали знову відбирати, ситуація ще більше погіршилася. Некеровані перетікання газу, що вводиться під тиском, в поєднанні з наявністю газопроникних грунтів - викликали численні тріщини і розломи породи. Тому, коли газ з часом стали з родовища відбирати - над ним стали множиться спонтанні провали грунту, котрі час від часу супроводжуються проривами газу на поверхню. Але, як і у випадку з Саяно-Шушенською ГЕС, в період «приватизації» було не до цього. Тобто, об'єкт давно вже був украй вразливим.

А зараз на ПГС сталася якась масштабна катастрофа, і незрозуміло ні що там відбувається на поверхні (район блокований), ні, тим більше - на глибині кілометра (орієнтовна глибина газоносних пластів). Зате цілком зрозумілим стає інше.

Газ - це такий товар, який не можна злити, як нафту, у відро, і чекати, коли на нього буде вигідна ціна. Таким «відром» в певній мірі є газосховища. Тому будь-яке газосховище - це ключовий вузол транспортної магістралі, в який можна закачати частину газу для регулювання сезонних або технічних коливань потоку (наприклад, коли з тих чи інших причин відключається хтось зі споживачів, то надлишок газу закачують в газосховище).

Але Північно-Ставропольське ПГС - це вже не просто вузол. Це вузол колосальних розмірів, найбільший на планеті. Він регулює потік газу на Кавказ, до Туреччини, в Європу і на весь Південь Росії. Відповідно, споживачами цього вузла є вже не окремі заводи і газові компанії, а цілі країни. Наприклад, коли в період минулорічної газової війни з Києвом Україна була відключена від труби, газ з Уренгоя просто закачувався у Північно-Ставропольське ПСГ. Свого часу в Україні існувала думка, що припинити постачання газу по її транзитних трубопроводах Росія не зможе, тому що їй не буде куди подіти видобутий газ. Про це кулуарно говорили в уряді України. Там виходили з відомих оцінок обсягів російських ПГС. Проте, як виявилося, вони помилялися, виходячи з цих оцінок. Про те, що Росії нікуди подіти газ, сказав навіть Ющенко в інтерв'ю одній із західних телекомпаній. Тому для українського уряду Юлії Тимошенко виявилося дуже неприємним відкриттям, коли постачання газу в трубопровід припинилося.

Обсягів російських ПГС виявилося достатньо, щоб прийняти видобутий газ, котрий не пішов до українського трубопроводу. Розрахунок українців виявився невірним, і Тимошенко довелося їхати до Москви на уклін. Головну роль в цьому зіграло саме Північно-Ставропольське ПГС. Не випадково, мабуть, його ємність приховується. Тепер же, якщо це ПГС тимчасово, зовсім або частково перестане працювати, то газ, що добувається на Уренгої, треба буде або постачати в Україну на умовах України (аж до безкоштовних поставок), щоб не перекривати свердловини газовидобутку (що дорого, швидко не робиться, а іноді призводить до ліквідації свердловини), або - палити смолоскипами прямо на Уренгої, бо іншого шляху утилізації газу немає. Ось така виходить цікава ситуація, цікава з багатьох причин.

Як ми знаємо, в Україні намічаються вибори, напередодні яких Кремль вже починає розминати пальці перед газовим вентилем, лякаючи Київ, який може в будь-який момент перестати платити за паливо. І тут раптом - «Бабах!»- вентиль зірвало без особливих надій на відновлення. Кремлю тепер навіть просити Київ доведеться, аби він погодився споживати газ, бо палити його буде собі дорожче. Дивний щасливий збіг для Києва зокрема, і його західних партнерів взагалі.

Що вже й казати про дивовижний збіг - дивна дата ЧП, п'ятниця 13-те, та ще дві катастрофи, та на наступний день після президентського звернення? Або дуже погані знаки російському керівництву від вищих сил, або хтось дуже, дуже серйозно старається. Та й Чечня недалеко. Дуже дивний збіг.

Загалом, поки рано говорити про виконавців і замовників чергової масштабної катастрофи. Можливо, вона дійсно є техногенною. Можливо - але подивимося, що заявлять ічкерійці... А в Києві зараз повинен бути бенкет з приводу настільки вдалого збігу обставин. Ми уважно стежимо за ситуацією і чекаємо розвитку подій.
Переклад - Інфопорн

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Є така думка»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Минуле корисне тільки в тому сенсі, що вказує нам шляхи та засоби до розвитку”
Генрі Форд

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.