Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовша печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі - це гіпсова печера на глибині 20 м, протяжністю понад 230 км. Вхід до неї розташований поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю, - вона поступається лише Мамонтовій печері в США...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Душа людини - в її мозку?

Наука й освіта 39464 перегляди

Опубліковано - 19.11.2009 | Всі публікації | Версія для друку

Душа людини - в її мозку?
Дослідники з медичного факультету Університету Джорджа Вашингтона зафіксували потужні сплески електричної активності в головах вмираючих.

Енцефалограма смерті

Про свої експерименти американські медики розповіли в номері спеціалізованого журналу Journal of Palliative Medicine.

Вони знімали енцефалограму - картини електричної активності мозку - у сімох пацієнтів, які вмирали від раку або від серцевого нападу. Врятувати цих людей було вже нереально. І в підсумку вони померли. Але за мить до смерті у всіх нещасних мозок мовби вибухав. У ньому виникали неймовірно потужні сплески електричних імпульсів - за життя таких не було.

Дослідники припустили, що настільки аномальна активність якраз і пов'язана з тими дивними видіннями, про які іноді розповідають люди, воскреслі після клінічної смерті. А розповідають вони, як правило, про одне й те ж - про темний тунель, по якому стрімко неслися, яскраве світло в його кінці і дивні виблискуючі істоти.

- Спочатку ми не повірили своїм очам, - говорить керівник експериментів доктор Лакхмір Чавла. - Подумали, що сплески на енцефалограмі породжені мобільними телефонами або іншою працюючою електронною апаратурою. Подбали про те, щоб запобігти подібному впливу. І знову побачили аномалії.

Останній розряд

Керуючись містичними міркуваннями, можна припустити: доктор з колегами зафіксували таємничий процес відділення душі від тіла. І вперше добули йому фізіологічні свідоцтва. Адже інших, підтверджених приладами, вимірів немає. Але є цілком наукова гіпотеза, що процес відділення нагадує розрядку електричного конденсатора. І в перші моменти смерті "відлітають" майже 90 відсотків душі, інші - в період з 9-го по 40-й день. Ось тільки такі - більш віддалені - експерименти Чавла не проводив. Залишив померлих спочивати з миром. Не знімав він енцефалограму і у тих, хто повернувся з того світу. І не бачив, на жаль, що відбувається з мозком, коли душа повертається в тіло. Однак якщо зв'язок того й іншого все-таки існує, то розумно припустити, що душа розташована в мозку, раз він стає настільки аномально активним в момент смерті.

Ніякої містики - просто електрика

Власне лікар не схильний пов'язувати виявлений феномен з душею. Хоча й визнає, що вмираючих дійсно можуть відвідувати дивні видіння. Але він тлумачить їх з позицій матеріалізму. Не враховуючи до уваги потойбічний світ.

- Всі нейрони з'єднані в електричний ланцюг, - пояснює Чавла. - Від нестачі кисню вони втрачають здатність утримувати електричний потенціал. І розряджаються - випускають імпульси лавиноподібно. При цьому в мозку можуть виникати найхимерніші картини - від яскравого світла до тунелів та інших галюцинацій. Потужні імпульси здатні на якийсь час сколихнути і довгострокову пам'ять - як би висвітлити її. І тоді перед очима людини пронесеться все її життя, з'являться давно померлі родичі. Мовби прийдуть з потойбічного світу. Про все це і розповідають ті, хто пережив клінічну смерть.

Пацієнти доктора Чавла з того світу не повернулися. І послухати їхні розповіді не довелося. Отже, теоретичні висновки вченого поки що не перевірені.
А В ЦЕЙ ЧАС

Дивлюсь я на себе зі стелі...


Треба розуміти, що доктор Чавла поліз у мізки вмираючих не просто з цікавості. Існує велика наукова програма з далекосяжної метою: або знайти душу, або довести, що її немає. Експерименти в Університеті Джорджа Вашингтона поки нічого не доводять, оскільки висновки досліджень можуть бути витлумачені двояко.

А ось дослідження, які зараз проводяться в 25 клініках США, Канади і Великобританії, покликані не залишити жодних сумнівів. Керує експериментами доктор Сем Парніа.

Він вирішив перевірити, чи існує феномен виходу з тіла, про який наполегливо розповідають люди, які пережили клінічну смерть. Мовляв, бачили себе з боку, навіть літали по інших палатах. Доктор і його соратники розміщують у реанімаційних палатах, у місцях недоступних для огляду з ліжок, припустимо, під стелею, - таблички з написами. Завдання "тимчасово померлих" прочитати їх і потім, воскреснувши, повідомити медикам. Якщо прочитає хоч хтось, то можна буде сміливо говорити: щось розумне відділяється від тіла. А що, як не душа?

Експеримент закінчиться в 2011 році, перевірку на вихід з тіла пройдуть 1500 пацієнтів.

- Ми намагаємося пробитися через кордони традиційної науки, - говорить дослідник. - І чекаємо найдивовижніших відкриттів. Адже коли фізики визнавали лише закони Ньютона, то не сумнівалися, що вони пояснюють всі явища природи. А дійшла справа до атома, і виявилося: там працюють інші закони. Не виключено, що те ж саме відбудеться і з вивченням мозку.

З приводу душі Сем Парніа обережно повідомляє:

- Якщо ми продемонструємо, що свідомість продовжує існувати після того, як відключається мозок, це дасть нам можливість припустити, що свідомість існує сама по собі.

На питання: "А якщо не продемонструєте, якщо табличок з написами ніхто не побачить?" - Доктор спокійно відповідає: - Отже, ці відчуття (вихід із тіла) - просто ілюзії або помилки пам'яті.

Не хотілося б, щоб душа була лише ілюзією. Почекаємо результатів. Два роки залишилося до вироку.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Наука й освіта»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Тільки осягнувши минуле, люди будуть здатні на пророцтва, що спрямовані в майбутнє”
Дмитро Волкогонов

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.