Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


З ким билися партизани в Білорусі?

Історія 26363 перегляди

Опубліковано - 20.05.2010 | Всі публікації | Версія для друку

З ким билися партизани в Білорусі?
Республіка-партизанка. Такий стереотип, здається, навічно почеплений на Білорусь. І лише через багато десятиліть після закінчення війни дослідники заговорили про те, що білоруський опір зовсім не було таким однорідним, як стверджують підручники, а заслані з російського тилу для організації партизанського руху чекісти не сильно відрізнялися у своїх звірствах від передових німецьких загонів...

Багато творів одного з найстаріших білоруських письменників Віктора Казько присвячені військовим подіям. Критики одностайні: якщо визнаний класик військового жанру Василь Биков у своїх книгах відобразив саме пекло війни, то Казько, як ніхто інший, проникливо показав війну очима дитини. А яка війна в літературі ще не описана?

«- Правдиво не описана війна партизанська, сільська, близька до громадянської. У нас не сказано про те, якою вона була: і жорстокою, і кривавою, і смішною. Не показаний селянин, який мав піднімати дітей, сіяти хліб і годувати дві влади - німецьку і радянську, партизанську. І німці, і партизани, як могли, обдирали селянина, і саме він найбільше вистраждав у цій війні. Ця «війна під стріхами», як її назвав Олесь Адамович, до цих пір залишається невідомою.

Або ж взяти таку особистість, як генерал Гіль-Родіонов - офіцер Червоної Армії, військовополонений, командир німецької каральної частини, потім партизанський комбриг. Він і від Гітлера отримав найвищу нагороду Рейху, і від Сталіна Героя Радянського Союзу.

Як таке могло статися? Правда про таку війну лише іноді виходить на поверхню - всупереч офіційній ідеології, офіційному міфотворенню», - говорить Віктор Казько.

З ним солідарний історик Анатолій Сідоревич: у Білорусі дійсно йшла справжня громадянська війна. Якщо німецьке командування на окупованих територіях намагалося нав'язати якусь подобу німецького порядку з досить зрозумілими схемами оподаткування, то партизанський "оброк" часто опинявся непідйомною справою. Тоді на захист майна та продовольства ставали загони самооборони озброєних селян:

«- Найсправжнісінька була громадянська війна. У селах створювалися загони самооборони, які захищалися від так званих «куферщиків» - партизанів, що крали їжу і майно з хат. Потім відомий партизанський комісар Іван Варвашеня, що став згодом секретарем столичного обкому, оголосив цим загонам "священну війну". І скільки на його совісті знищених селянських загонів самооборони - не злічити. Їм поставили умову: переходьте під командування обласного комітету та штабу або вам кришка. Хто чинив опір - вступали у справу «енкаведисти», вже заслані сюди в достатній кількості. По суті, свої били своїх же. І ще: зондеркоманди в липні 1941-го вже їздили по селах, і німцям показували пальцем, хто був червоним активістом у 1930-ті, хто був колективізаторам. Німці розстрілювали-то за наводкою місцевих жителів!» - розповідає Анатолій Сідоревич.

Перші великі організовані партизанські загони в Білорусії з'явилися лише в 1942 році, коли Москва стала серйозно турбуватися відсутністю диверсійної діяльності на окупованій території. Але саме з появою організованих партизанів, стали лютувати щодо мирного населення німці, - у відповідь на партизанські вилазки і засідки. У 1941-42 роках партизанські загони майже 100-відсотково складалися зі співробітників органів НКВС і партійно-комсомольських активістів, засланих з-за лінії фронту, а також з «оточенців» - бійців Червоної армії, прикордонних і внутрішніх військ НКВС. На початок операції «Багратіон» в липні 1944 року, за відомостями Центрального штабу партизанського руху, на території Білорусії діяли 272 490 партизанів, об'єднаних у 150 партизанських бригад і 49 окремих загонів. Правда, за даними сучасного дослідника партизанського руху В'ячеслава Боярського, насправді в цих формуваннях нараховувалося близько 143 тисяч чоловік.

Точна кількість населення Білорусії, яка ухилялася від співпраці з радянською владою, до цих пір невідома. Однак є свідчення, що корпус Білоруської крайової оборони (БКО), створений білоруськими націоналістами за активної підтримки німецької окупаційної влади, до квітня 1944 налічував 21 628 чоловік. І вже навесні 1944 року, коли падіння гітлерівського режиму явно було лише питанням часу, на призовні пункти БКО з'явилися понад 40 тисяч чоловік. У свою чергу, Союз білоруської молоді, що вільно діяв на окупованій території, налічував близько 90 тисяч юнаків та дівчат. За даними істориків, до середини 1945 року органи НКВС заарештували в Білорусії близько 100 тисяч чоловік за звинуваченням в «пособництві окупантам».

Унікальна ситуація, на думку істориків, склалася тоді в колишньому Віленському краї - у часи царської Росії це була територія зі змішаним польським, білоруським, литовським та єврейським населенням. У результаті радянсько-польської війни 1920 року край був захоплений Польщею. Восени 1939-го, після вторгнення Червоної армії в Польщу і возз'єднання Західної Білорусії з БРСР, Вільно (сучасна литовська столиця Вільнюс) і Віленський край, за рішенням керівництва СРСР, були передані Литві. Однак ці території згодом доставляли чимало клопоту Москві.

Розповідає майор артилерії у відставці, автор біографічної книги «Небишіно. Війна. Окупація очима підлітка» Ілля Копил:

«- У Віленському краї і взагалі в Західній Білорусі інакше бути навряд чи могло. Все ж таки в період з 1 вересня 1939 року та до 22 червня 1941-го в західній частині республіки здійснювалися масові репресії. І тільки початок війни припинив ці репресії. Хоча, що показово, ешелони з останніми репресованими встигли відправити до Сибіру навіть 22 червня. Тому такий стан справ цілком зрозумілий - люди не надто були схильні допомагати більшовицькій владі. Ось я суджу по своєму селі: у 1941 році і за увесь 1942-й жодна людина у нас не пішла у партизани. Всі працювали на землі. А в ліси були змушені податися, коли промосковські партизани з'явилися на території нашого Бегомльского району. Взагалі внутрішнє протистояння було таке: партизани і мирне населення, а також партизани червоні і польські - Армія Людова, Армія Крайова. Це протистояння було реальністю, тобто регулярно траплялися сутички між партизанами промосковськими і, так би мовити, партизанами пропольськими ...»

Згідно з офіційними даними, Білорусь за чотири воєнні роки, аж до звільнення в липні 1944-го, втратила кожного третього жителя республіки. В абсолютних цифрах - 2,5 мільйона чоловік. Сучасні експерти стверджують, що насправді втрат було набагато менше - у межах 700-800 тисяч, а приписки були потрібні радянському керівництву, щоб посилити кривавий образ ворога. При цьому, підкреслюють історики, чимале число реальних жертв - на совісті не тільки німецьких окупантів, але й поліцаїв з числа місцевих жителів, різномастих партизанських з'єднань і каральних загонів, засланих з суміжних територій.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Історія»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація не помирає від інфаркту, вона помирає тому, що в неї відібрали мову”
Ліна Костенко

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.