Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Що від нас приховують теленовини

Медіа 63954 перегляди

Опубліковано - 10.01.2011 | Всі публікації | Версія для друку

Майже жоден із восьми загальнонаціональних ефірних каналів, які мають новини, не повідомляє певну новину, яка варта уваги. Таких випадків лише у грудні 2010 року було 2603
Майже жоден із восьми загальнонаціональних ефірних каналів, які мають новини, не повідомляє певну новину, яка варта уваги. Таких випадків лише у грудні 2010 року було 2603
Узагальнений моніторинг за грудень 2010-го матеріалів суспільно-політичної тематики в теленовинах виявив ознаки замовності (“джинси” або цензури), а також безліч випадків замовчування суспільно важливої інформації.

Поки всі святкували, слухали (або не слухали) "привітання узурпатора" та загадували бажання на 2011-й, експерти підбили підсумки моніторингу порушень професійних стандартів у теленовинах за грудень року минулого.

Перекладаю: "порушеннями професійних стандартів" ми для політкоректності, і щоб ніхто не подав до суду, називаємо ознаки замовності або політичної зумовленості новин. Те, що в народі для простоти називають "цензурою", а влада обурюється й запевняє, що в Конституції цензура заборонена (а Конституція ж у нас недоторканна). Замовність у чистому вигляді останнім часом майже не трапляється, натомість політична зумовленість (або диктат) – дедалі частіше.

Щоб ви розуміли (особливо це стосується тих, хто маніпулятивно намагається протиставити цензурі "продажність журналістів"): таких, що мають комерційну/бізнесову спрямованість, а отже, могли бути, власне, куплені, серед виявлених підозрілих матеріалів – 41 із 630, себто менше 7%. І то, цей показник зріс у порівнянні з минулим місяцем, адже свята-Різдво-подарунки-розпродажі, а також невитрачені залишки бюджетів на "висвітлення діяльності" у деяких державних і приватних структур. Усе решта – політика, і, як правило, дійсність у новинах спотворена на користь влади.

Утім, завершення року не принесло якихось драматичних змін, ба більше, зростання деяких показників, яке розпочалось відразу після перемоги Януковича, навіть дещо загальмувалось. Що й логічно, адже в останній тиждень грудня як інформаційна, так і політична активність завжди знижується. Один показник не припиняє динамічно зростати – кількість замовчування важливої для суспільства інформації. Якщо кілька місяців тому ми ще могли повідомити про те, що такий-то канал, чи два-три канали, насмілюються замовчувати такий-то важливий факт, то тепер фіксуються переважно випадки ТОТАЛЬНОГО ігнорування інформації. Себто жоден (ну, або майже жоден – каналами, чий голос часом вибивається з хорового мовчання, зазвичай є 5-й та СТБ) із восьми загальнонаціональних ефірних каналів, які мають новини, не повідомляє певну новину, яка варта уваги. Таких випадків у грудні 2010 року було 2603 (!!!).

Які ж новини від нас приховують?

Ось дещо:

у проекті держбюджету-2011 на медобслуговування одного члена Кабміну передбачено таку саму суму, що й на лікування понад 4 тисяч українців;

зареєстроване безробіття в Україні в листопаді зросло до 1,6% – Держкомстат;

нарахування з нового року пені за несвоєчасну оплату житлокомпослуг є незаконним – заява Національної федерації профспілок України;

Держказначейство заблокувало 13 млн грн на рахунках Львівської міськради, вона не може платити бюджетникам зарплати;

Кабмін оприлюднив постанову про продовження квотування експорту зерна на І квартал 2011 року;

позицію "БЮТ – Батьківщини" щодо нелегітимності влади підтверджено Венеціанською комісією – заява "Батьківщини";

Тимошенко закликає до формування народного опору чинній владі;

Янукович побажав Лукашенку перемоги на президентських виборах;

звільнено з посади директора архіву Сумської області історика, дослідника репресій та Голодомору Геннадія Іванущенка

парламент України звільнив чергових вісьмох суддів Верховного Суду

Єврокомісія закликала Україну переглянути рішення щодо неучасті у Нобелівській церемонії;

Глава УПЦ (Київського патріархату) просить столичну владу розібратися з ситуацією усунення священиків КП від участі в похоронах киян;

зміна статусу візиту Януковича до Латвії сталася через те, що він не захотів відвідувати Музей окупації Латвії;

брата Генпрокурора Миколу Пшонку призначено заступником голови Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ;

Президент України призначив бізнесмена Фірташа співголовою Національної тристоронньої соціально-економічної ради;

у Національному форумі профспілок України називають пенсійну реформу «аферою влади»(23 грудня);

Держказначейство заблокувало 13 млн грн на рахунках Львівської міськради, вона не може платити бюджетникам зарплати (30 грудня).

***

Це лише приклади, далеко не все (повний перелік тут, хоча і його навряд чи можна вважати повним). Важливі теми – поняття відносне. Не сумніваюся, що серед легендарних дописувачів у коментарях УП знайдуться такі, що стверджуватимуть: ці теми й не були варті згадки в новинах.

Що тут заперечиш?

У США діє Project Censored - науково-дослідницький проект, що визначає головні теми, замовчані або непропорційно висвітлені американськими ЗМІ протягом року. Ця робота триває вже тридцять років. Теми пропонують читачі, студенти та журналісти, а відбирає незалежне журі. Ось як виглядає їхній топ-10 за минулий рік.

1. Плани щодо позбавлення долара США ролі світової валюти;

2. Американський оборонний департамент – найбільший забруднювач довкілля на Землі;

3. Недоторканність особистої інформації в інтернеті під загрозою;

4. Іміграційна поліція США таємно утримує під вартою та судить людей;

5. "Таємна війна" США в Пакистані;

6. Обмеження системи охорони здоров'я позбавили життя тисячі американців;

7. Зовнішній капітал спустошує Африку;

8. Винищення індіанців у Перуанській Амазонії;

9. У Палестині порушують права людини

10. США фінансує та підтримує Талібан.

І, звісно ж, Project Censored закидають дріб'язковість, конспірологію, непатріотичність, занудство і тому подібні речі. Мовляв, чому це має хвилювати аудиторію, що наша держава заслала в Пакистан бойовиків, або що якісь нелегали сидять у буцегарні... Чому аудиторію взагалі має щось хвилювати?

Якщо тримати аудиторію на дозованій правді, дистильованих та вихолощених новинах, – пояснюючи собі, що це для її ж блага, або нічого й не пояснюючи, в наш час це вже не обов'язково, – з часом вона справді вже нічого не хоче знати.

Є ідея зробити щось на кшталт Project Censored для України. Але ви скажіть, вам це треба?

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Медіа»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Вони вважають життя наше забавою і житіє прибутковою торгівлею, бо кажуть, то повинно ж звідкілясь мати прибуток, бодай із зла”
Біблія

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.