Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Надійний тил запорізьких політв’язнів

Людина і влада 21436 переглядів

Опубліковано - 16.03.2011 | Всі публікації | Версія для друку

Зоя Красовська
Зоя Красовська
В житті не уявляла, що колись стоятиму під СІЗО з передачею для ув’язнених. Але так вже сталося, що з десяток націоналістів з усієї України запроторили в Запорізький слідчий ізолятор – далеко від дому, батьків і близьких, які могли би їх підтримувати. Тому купка небайдужих хлопців та дівчат вирішила взяти цю роботу на себе.

Моя активна участь у цій, як виявилося, нелегкій справі стала можливою завдяки навчальній сесії – на три тижні я опинилася в Запоріжжі, а тому запропонувала свою поміч голові Штабу допомоги політв’язням Іллі Волошину.

Здавалося б – що складного: взяв, відніс, здав – і все. Аж ні. По-перше, продукти і речі треба закупити на всіх десятьох немісцевих хлопців - а це понад 10 кг на кожного. По-друге, треба запакувати все за правилами СІЗО. По-третє, передати, – а це значить відстояти пару годин під кімнатою для передач і, якщо не пощастить, потім ще вислухати нарікання працівниць СІЗО.

Штаб вже виробив певну систему роботи. Закупку проводять по вихідних, силами двох-трьох хлопців те все відносять до офісу ВО «Свобода». Перелік продуктів приблизно однаковий щоразу: каші і вермішель швидкого приготування, консерви або сало, цибуля, часник, яблука, апельсини, приправи, олія, овочі, цигарки, сірники, предмети гігієни та ін. Прихильники «Свободи» допомагають цукром і медом. Взагалі Іллі дзвонять з усієї країни – з сіл, міст та містечок – перераховують гроші, питають, якими продуктами краще допомогти. Намагаємося покласти якомога більше в одну передачу. Бо дехто із хлопців знаходиться у камері на шість осіб, а декому доводиться ділитися усім із ще вісімнадцятьма сусідами.

Перед тим, як нести передачу, її ще треба оформити згідно з вимогами СІЗО. Заповнити заяву у двох екземплярах із переліком продуктів та речей і вказати їх кількість або вагу. Все має бути у прозорих обгортках або пакетах, цукерки – без обгорток, пральний порошок або сіль – висипані із коробки у пакет, цигарки – так само викладені у пакет, без пачок. Якщо кип’ятильник - то тільки малої потужності , до 500 Вт. Якщо речі – то без шнурків, мотузок чи чогось такого. Нічого скляного чи керамічного. Якщо буряк чи картопля – то тільки варене. Якщо пластівці чи вермішель – то тільки із вкладеним способом приготування з обгортки, де значиться, що це не вариться, а заливається окропом. Консервів передавати можна не більше 5 банок за раз. Правил стільки, що одне інколи суперечить іншому.

Минулого разу мені казали, як правильно зробити. Зробила – тепер і це, кажуть, не так. Спробуй зрозуміти, - скаржилася якось жінка у черзі.

На один паспорт в принципі дозволяють оформлювати передачі кільком арештованим. Але в певні моменти це неабияк дратує працівниць СІЗО. Наприклад, 9 березня, після того як передачі не приймалися 4 дні – вихідні та святкові, черга була вдвічі більшою, ніж зазвичай – близько 70 осіб замість 30-40. Прийшовши як завжди близько першої години дня, ми мали реальний шанс не встигнути передати жодної із чотирьох запланованих передач. Орієнтовно о 14:30 повідомили, що приймуть ще п’ять передач і все. Ми в цю п’ятірку не пролізли.

Коли до завершення прийому лишилося хвилин двадцять, то дозволили здати ще 3 паспорти із заявами для оформлення передачі. У моєму паспорті були заяви на чотирьох арештованих.

- Це що – гуманітарна допомога? – питає мене у віконці, міцно вмурованому у кремезну стіну, працівниця СІЗО, яка от-от зірветься на крик.
- Ви совість маєте? – встромляє з-за плеча її колега.

Вона може закритися на засув і взагалі мене не дослухати. Їй байдуже, хто й навіщо запроторив хлопців за грати, і чому доводиться відносити передачу одразу кільком хлопцям за раз. Вмовили, щоби прийняли хоча б дві передачі. Далі лишається чекати, коли покличуть до віконця, де приймають продукти і речі. Перед віконцем – столик. Маєш хутко викласти все на стіл, і знати, що і де покладено. Віконце відкривається:

- На кого першого?

І понеслася: треба миттєво передавати те, що називають по списку. Заминки затримують чергу і дратують працівниць СІЗО, що в цих умовах прирівнюється до злочину.

Постійна підтримка ув’язнених патріотів явно непокоїть когось із силовиків. Інакше не дзвонили би у вихідні пізно ввечері і не розпитували, хто фінансує регулярні передачі. Вочевидь, їх бентежить, що якісь в їхньому розумінні «хулігани» мають дієздатний тил по ту сторону колючого дроту.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Людина і влада»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Християнська етика була явним противенством поганської. Коли поганство головними чеснотами громадянина вважало гордість, смілість, неуступчивість, – християнство бачило свій ідеал у покорі, податливості та незлобності. Поганин (культурний чоловік) любив гарну одежу, пахощі, чистоту, тілесну красоту – християнин усе те вважав чортівською спокутою, гріхом та злочином. Світ і природа, що (...) були джерелом усього живого, всієї краси, всієї радості, в очах християнина – се минущі тіні, ілюзії, чортяча мана, джерело зла, гріха та чортячої спокуси. Більшого, повнішого противенства годі собі уявити ”
Іван Франко

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.