Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Українська культура не може перемогти: на телешоу підтасовують результати

Варто знати 66231 перегляд

Опубліковано - 27.10.2011 | Всі публікації | Версія для друку

Вимкни “ящик” - увімкни мізки!
Вимкни “ящик” - увімкни мізки!
Це не смішно, це сумно, бо дуже нагадує „шоу" на перехрестях, де старці намагаються якнайкраще продемонструвати водіям своє каліцтво і отримати за це гроші. Про моральність подібних речей говорити навіть не доводиться. Та ми й не будемо – адже слово „мораль" і „телебачення" є повними антонімами.

Шоу лізуть у наше життя. Вже як не намагаєшся ігнорувати телебачення, а все одно – хтось та ввімкне чергове дійство, де усі танцюють, співають, показують фокуси, а віднедавна вже й усе це одночасно. „Україна має талант", „Голос країни", „Х-фактор", „Шоу № 1" – усіх їх побудовано за однаковою схемою – двомовний конферанс за схемою „Тарапунька і Штепсель", журі із представників меншин і обов'язково голосування глядачів – аякже, шоу ж народне!

Власне, про це голосування ми і замислилися. Навіщо воно? Адже кількості отриманих голосів все одно не оприлюднюють – тільки проценти, тобто, хто переміг. До того ж є журі, яке має достатню кваліфікацію і, здавалося б, може самостійно прийняти рішення...

Зачекайте, не будьмо такими наївними. Згадаймо, що телебачення – це не тільки розвага. Телебачення – це прямий вплив на суспільство.

Візьмемо хоч би результат нещодавнього „Голосу країни". За кого ви голосували? А хто переміг? Правильно. Голосування до смішного нагадувало перші два тури виборів 2004 року – в першому турі Тоня Матвієнко виграла, в другому – програла. Програла конкуренту, вочевидь слабшому в усьому – голосі, пісні, пластиці. Крім одного – він був сліпим.

Спекуляція на фізичних вадах – не новина в українському шоу-бізнесі. Не будемо апелювати до кобзарської традиції та вагонних співаків. Згадаємо хоч би „Україна має талант" трирічної давнини, де перемогла сліпа жінка, яка у фіналі – увага! – співала французькою пісню „Je suis malade", тобто у перекладі „Я – хвора". До того ж у руках вона тримала книжку, надруковану шрифтом Брайля, по якій водила руками – так незрячі читають.

Співала вона добре, можливо дійсно найкраще з фіналістів. Але ми власне про книжку. Навіщо її винесли на сцену? Хіба претендентка на звання найкращої співачки не повинна вміти вивчити слова напам'ять? Тим більше, що у попередні тури вона прекрасно обходилася без подібного суфлера.

А з іншого боку замисліться на хвилинку – що ж було написано у тій книжці? Там що, був текст пісні Даліди французькою мовою, надрукований Брайлем? І вона його у такий спосіб „підглядала"?

Це не смішно, це сумно, бо дуже нагадує „шоу" на перехрестях, де старці намагаються якнайкраще продемонструвати водіям своє каліцтво і отримати за це гроші. Про моральність подібних речей говорити навіть не доводиться. Та ми й не будемо – адже слово „мораль" і „телебачення" є повними антонімами.

Поговоримо про інше. Наприклад, про те, навіщо це робиться.

Згадайте, до речі, що того самого сезону в шоу „Україна має талант" виступав кобзар-унікум Ярослав Джусь. Він не дійшов до фіналу – глядачі буцімто віддали йому менше голосів, а потім хлопця добило журі під проводом Кондратюка. Київ – маленьке місто, і в ньому важко зберегти таємницю. Тому всім одразу стало відомо, що насправді за Джуся проголосувало більше людей, ніж за обох його конкурентів у півфіналі разом узятих. Однак у фіналі попри глядацькі СМСки грала балалайка, а не бандура.

Та сама історія з „Голосом країни" – скільки б голосів не віддали за Матвієнко, а переміг її російськомовний конкурент.

Навіщо потрібні підтасовки у цих шоу? – запитаємо ми. Невже не все одно, хто переможе? Тим більше, що у сезон, коли виступав Джусь, організаторам врешті довелося відмінити лауреатське турне країною – люди не купили квитків, розчаровані „вибором" переможців. Тобто продюсери з власної ж волі влетіли на гроші.
Головне – ідея, яку намагаються навіяти нам організатори ТБ-шоу
Головне – ідея, яку намагаються навіяти нам організатори ТБ-шоу
Однак гроші тут не головне. Головне – ідея, яку намагаються навіяти нам організатори шоу. Давайте напружимося і спробуємо її сформулювати.

Звичайно, нас хочуть привчити, що українська культура не може перемогти. До того ж довести, що українці не хочуть української музики – саме тому вона і не перемагає.

Але за усім цим криється і ще одна ідея – головна і стратегічна. Заради якої варто вкладати гроші не у одне шоу.

Шановні українці! Звикайте до того, що навіть коли ви особисто, всі ваші знайомі і всі знайомі ваших знайомих проголосують за когось одного – все одно переможе інший.
І нема на то ради.

Вловлюєте? Ви можете голосувати так, як вам хочеться, усі ваші знайомі можуть голосувати, як хочеться, так само як і знайомі знайомих – до результатів це не матиме жодного стосунку. І у цьому і полягає суть демократії.

Звикайте до поразок, шановні. Бо хто рахує голоси, той і призначає переможця.

Ну а для тих, хто ще не здогадався, що ми маємо на увазі, нагадуємо – в Україні наступного року вибори. І все залежить від вашого голосу.

А точніше – не залежить.

Звикайте.


* * *

Від “Аратти”. Ті, хто переміг насправді... Їх вибрали українці!



 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Варто знати»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи нічого не замишляйте проти Росії, тому що на кожну вашу хитрість вона відповість своєю непередбачуваною дурістю ”
Отто фон Бісмарк

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.