Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Кому на виборах дістануться голоси кримських татар?

Людина і влада 24710 переглядів

Опубліковано - 31.01.2012 | Всі публікації | Версія для друку

Кому на виборах дістануться голоси кримських татар?
Останні кілька місяців у Криму спостерігається активізація публічної діяльності і навіть консолідація низки кримськотатарських громадсько-політичних об’єднань і рухів, які преса називає «антимеджлісівською опозицією».

Дехто вважає це нове явище в кримськотатарській спільноті «природнім процесом», дехто бачить за ним діяльність СБУ, а дехто і «руку» Москви. Як би там не було, ми стаємо свідками того, як за короткий час політичні аутсайдери і радикальні маргінали перетворилися на помітних учасників якщо не геополітичної, то точно – внутрішньокримської гри. Особливо впадає у вічі нещодавня різка зміна тональності і змісту виступів представників так званої «антимеджлісівської опозиції», яка 28 січня офіційно об’єдналася у «Кримськотатарський народний фронт».

Я навмисно використав вислів «так званої», бо 24 січня речник громадської організації «Міллі Фірка» («Національна Партія») Рінат Шаймарданов майже сенсаційно спростував інформацію про те, що новостворюваний «Кримськотатарський народний фронт» є опозицією до Меджлісу кримськотатарського народу. За його словами, це лише «об’єднання легальних кримськотатарських організацій» та їхніх «зусиль для впливу на ухвалення закону про реабілітацію кримськотатарського народу і відновлення його прав».

Ще не так давно і сам Шаймарданов і його керівник – лідер «Міллі Фірка» Васві Абдураїмов не тільки різко критикували систему етнічного самоврядування Муджліс-Курултай, але й заявляли про їхню не легітимність і закликали до саморозпуску.

Тепер же «мілліфірківці» та їхні союзники з організації «Покоління Крим», які теж увійшли до «Кримськотатарського народного фронту», не тільки не декларують свою опозиційність до системи національного самоврядування, але й заявляють про необхідність «чесних виборів» делегатів Курултаю (загальнонаціонального з’їзду кримських татар), запланованих на нинішній рік. За їхніми словами, вони опонують лише лідерам Меджлісу Мустафі Джемілєву і Рефату Чубарову.

Від незалежного Кримського Юрту до лояльності Українській державі

На ще більші зміни опоненти Джемілєва-Чубарова пішли у ставленні до Української держави та її влади. У 2009 році «мілліфірківці» оприлюднили «Стратегію і тактику «Міллі Фірка» на сучасному етапі», в якій метою «партії» вказали «відновлення національної державності на території Кримського Юрту» (тобто національної території кримських татар). У документі, виставленому в інтернеті на «партійному» сайті, зазначається, що «слід бути готовими» до того, що «вже у найближчі 8–10 років, не виключено, що й раніше, ситуація вимагатиме скликання Установчого з’їзду національних співтовариств Криму з проголошенням на ньому Кримської республіки з усіма наслідками, що витікають із цього».

Досі на півострові і за його межами організація та її лідер Васві Абдураїмов мали «проросійський» імідж – переважно через антиукраїнські заяви останнього та його скандальне звернення у 2008 році до російського керівництва із закликом «захистити» корінні народи України від «геноциду» з боку її «націоналістичного керівництва» так, як росіяни «захистили» абхазів та осетин у Грузії.


Тепер «мілліфірківці» заявляють про готовність до найширшої співпраці з офіційним Києвом. За словами Шаймарданова, нове об’єднання борців з Джемілєвим-Чубаровим має на меті насамперед «співробітництво з органами державної влади України для розв’язання проблеми відновлення прав і реабілітації кримськотатарського народу».

Рішення Курултаю – в життя?

Ще більш сенсаційною, щонайменше для експертів, стала заява лідера «Міллі Фірки» Васві Абдураїмова про підтримку «Декларації про національний суверенітет кримськотатарського народу», ухваленої на 2 Курултаї у червні 1991 року, і сприйняття її як «керівництво до дії». Цей документ проголошує, зокрема, що «Крим є національною територією кримськотатарського народу, на якій тільки він має право на самовизначення так, як воно викладено в міжнародно-правових актах, визнаних світовою спільнотою».

Добре пригадую, що Васві Абдураїмов тоді категорично виступав і проти скликання Курултаю, і проти проголошення цієї Декларації. В інтерв’ю, яке я у нього взяв влітку 1991 року, він пояснював, що в традиціях кримськотатарського національного руху – відмова від створення якихось централізованих організацій та інституцій. Вже тоді Васві Абдураїмов тісно співпрацював з органами радянської влади, а згодом і сам став високопоставленим чиновником. Тепер він вважає згаданий документ «керівництвом до дії», а слова колишнього Президента України Віктора Ющенко про необхідність скасування Декларації – «нахабністю».

Про свою лояльність до України та її нинішньої влади, а також про неопозиційність до Меджлісу 26 січня несподівано заявили і представники руху активістів земельних самозахоплень («галявин протесту») «Себат». Ця організація, хоч зрештою і не увійшла до «Кримськотатарського народного фронту», але останні
півроку брала активну участь у всіх антимеджлісівських акціях «мілліфірківців» та інших майбутніх «фронтовиків».

Курс – на вибори!

Втім, така «зміна орієнтирів» лише на перший погляд може видаватися неочікуваною і дивною. Насправді і раніше можна було побачити, що «позамеджлісівські» активісти без потужної зовнішньої підтримки самі не можуть створити якийсь політичний проект, який міг би реально конкурувати із системою Меджліс-Курултай.

Ціла мережа місцевих і регіональних меджлісів, які замикаються на Міллій (загальнонаціональний) Меджліс, що обирається на загальнонаціональному з’їзді – Курултаї, уже давно переросла просто інститут етнічного самоврядування і реально є впливовою політичною силою, до якої змушені прислухатися і в Криму, і в Києві, і за кордоном.

Це завжди дратувало владу, а нинішню – і поготів. Разом з тим, відкрито виступити ні центральна, ні регіональна влада проти Меджлісу вже давно не ризикує, зважаючи на реальну підтримку цієї інституції серед співвітчизників (за дослідженнями Центру Разумкова, діяльність Меджлісу в різній мірі позитивно оцінює близько 65% кримських татар) та реальний авторитет Меджлісу всередині країни і закордоном.

Схоже, саме це й спонукало і «Міллі Фірка» з «Кримськотатарським народним фронтом», і «Себат» переглянути своє публічне негативне ставлення до Меджлісу і зосередити свою критику та нападки виключно на його перших особах – Мустафі Джемілєву і Рефату Чубарові. І разом з тим посилено рекламувати лояльність до держави, а насамперед – підтримку чинної влади і готовність з нею співпрацювати.

Є чимало інформації про те, що «регіонали» не тільки не відкинули простягнуті руки, але самі стимулювали цей процес. Активна участь у «Кримськотатарському народному фронті» депутатів Верховної Ради АРК від Партії регіонів Лентуна Безазієва та Едіпа Гафарова, а також Руслана Бальбека, який перебував (можливо, і досі) «на гачку» у правоохоронних органів, лише невелике підтвердження цього.

Не відкидаючи зацікавленість у розколі Меджлісу та дискредитації його лідерів російських спецслужб, а також того, що вони таки вживають відповідні дії, на чому наполягає Мустафа Джемілєв, усе ж припущу, що останні події в кримськотатарській спільноті насамперед свідчать про активну підготовку провладних сил до парламентських виборів восени 2012 року.

Специфіка Криму полягає ще й у тому, що це хоч і «базовий» регіон Партії регіонів, але тут існує суттєвий вплив російських та кримськотатарських громадсько-політичних рухів. І якщо покійний Василь Джарти домігся маргіналізації впливу проросійських сил і поставив під контроль найвпливовіші з них, то з кримськотатарськими організаціями це не вийшло – якраз через існування системи Меджлісу-Курултаю.

Місцеві вибори 2010 року особливо яскраво продемонстрували, що навіть за прямого тиску і маніпуляцій з боку влади Меджліс та його лідери здатні заручитися значною підтримкою виборців.

Чи матиме такі ж людські ресурси і таку підтримку співвітчизників Меджліс восени 2012? Схоже, відповідь на це запитання в Криму посилено і поспіхом готують саме зараз.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Людина і влада»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація або спільнота людей, що не використовуватиме свій інтелект, уважається за тварин, котрі не мають інтелекту взагалі. Таких людей можна використовувати як робочу худобу або матеріал залежно від вибору чи уподобань”
Таємна доктрина так званої «Більдерберзької групи»

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.