Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- у 1919-1920 роках Кам`янець-Подільський ненадовго став державним центром України - останньою столицею УНР. Сюди перемістилися Директорія та Уряд УНР. В місті постав Комітет охорони Республіки. Однак у 1920 році Червона армія розгромила війська УНР.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


За чесні вибори? Мажоритарку розділили в інтересах «регіоналів»

Людина і влада 20735 переглядів

Опубліковано - 7.05.2012 | Всі публікації | Версія для друку

За чесні вибори? Мажоритарку розділили в інтересах «регіоналів»
Аналіз визначених Центрвиборчкомом мажоритарних виборчих округів під парламентські перегони-2012 свідчить, що «нарізали» їх під конкретних кандидатів від влади.

З 28 квітня цього року ті, хто хочуть стати народними депутатами України за мажоритарними округами, отримали їх точні координати. Центральна виборча комісія прийняла Постанову №82, якою встановила межі виборчих округів. Крок цей дуже відповідальний, оскільки ЦВК, приймаючи таке рішення, повинна врахувати законодавчо визначені норми, а також поділити округи так, щоб логістика процедур в рамках виборчого процесу була максимально зручною.

Іншими словами, має бути оптимально вибрано центр округу, щоб до нього недовго і зручно добиратися з будь-якої виборчої дільниці. При нарізці округів неформально враховується ще один момент: хоч і не має чіткої вимоги закону, але бажано поменше розділяти місцеві громади, оскільки це ускладнює роботу мажоритарників у відстоюванні інтересів виборців (скажімо, коли йдеться про лобіювання трансфертів з Держбюджету відповідним громадам).

«Нарізаючи» округи, Центральна виборча комісія мала б зробити все, щоб при визначені їх меж не було підозри в застосуванні однієї з чорних виборчих технологій – джерімендерінгу. Зміст цієї технології полягає у «нарізці» округу таким чином, щоб у його складі опинилися території, мешканці яких підтримують певну політичну силу чи визначеного кандидата, або навпаки - позбавити електоральної бази суб’єкта виборчого процесу. Прикро, але очевидно з чесністю і об’єктивністю у нарізці округів у ЦВК не склалося…

Не пройшло і тижня, а рішення ЦВК про нарізку округів вже викликало шквал критики як представників недержавних спостережних організацій, так і місцевих політичних еліт. Основна претензія – Центральна виборча комісія, підконтрольна Партії регіонів, перерозподілила округи в інтересах «регіоналів». При чому претензії є не лише в опозиційних, а й в дружніх до ПР партій.

Наприклад, своє незадоволення висловила міська рада Стаханова Луганської області. Ще 10 років тому на парламентських виборах був утворений мажоритарний округ з центром у місті Стаханов, до його складу, крім Стаханова, входили Первомайськ і населені пункти Первомайської та Стахановської міської рад (лише місто Алмазна Стахановської міськради «відійшло» до іншого округу). Тепер же місто Стаханов поділене між двома мажоритарними округами 106 і 107, центри яких – у Сєверодонецьку і Лисичанську. При тому, що Лисичанськ та Сєверодонецьк навіть не мають адміністративно-територіальних кордонів із Стахановим.

Очевидно, що рішення ЦВК пов’язане з слабкими позиціями ПР у місті. 38% мандатів у міській раді Стаханова – у представників ПСПУ, КПУ, по одному мандату – навіть від УСДП, «Фронту змін», ПЗУ, що є абсолютно нетиповим для Луганської області.

«Поділ округів свідчить про цинічні наміри щодо можливої фальсифікації майбутніх виборів до Верховної Ради України у 2012 році у місті Стаханов, та позбавляють місцевих мешканців реалізації їх конституційного права на свободу вибору», - йдеться у зверненні Стахановської міськради від 2 травня. Місцеві комуністи коментують рішення ЦВК як таке, що має не допустити перемоги на виборах мажоритарника-комуніста. Щоправда, комуністи мовчать чомусь про те, що член ЦВК луганчанин Юрій Донченко, який «відповідальний» в ЦВК за Луганську область і який, відповідно, готував свої пропозиції по нарізці округів, - висуванець Компартії України.

В Луганській області це не єдиний випадок формування округів шляхом створення анклавів – таких округів кілька. На прес-конференції 29 квітня правозахисник і голова Луганської організації Комітету виборців України Олексій Свєтіков констатував дивну логістику в округах Луганщини: «Виборчий округ №112 включає Рубіжне (центр округу – 23 дільниці), Брянку (32 дільниці), Кіровськ (17 дільниць) і більшу частину Первомайська (40 дільниць). Ці чотири міста – анклави. А відстань від Брянки до Рубіжного майже 100 кілометрів. Везти бюлетені в окружну комісію представники 79 дільничних комісій будуть через центри двох інших округів – 107 і 106… З трьох анклавів складається округ 110, куди включені Алчевськ (центр округу), Антрацит, віддалений від Алчевська на 70 кілометрів (і відокремлений територією округу 108) з частиною Антрацитовського району, та частина Лутугинського району. З трьох анклавів складається округ 106, в який включені Сєверодонецьк (центр округу), частина Стаханова і частина Попаснянського району. Везти бюлетені в Сєверодонецьк доведеться через територію (і центр) округу 107».

Експерти спостережних організацій фіксують нарізку округів і під конкретних кандидатів у депутати (назвемо їх так умовно, бо поки що вони такого статусу не мають). Межі округів на Донеччині дуже часто не враховують логістичного критерію при реалізації виборчого процесу. І, як стверджують в Комітеті виборців України у Донецькій області, виходячи з того, які території «окучували» деякі кандидати у депутати протягом кількох останніх місяців, межі округів вони знали задовго до рішення ЦВК. У заяві Донецього КВУ наведені конкретні прізвища «мажоритарників», під яких зверстано округи на Донеччині: округ №46 (Артемівський ) – під брата одного з керівників виборчої кампанії «регіоналів» Сергія Клюєва, який вже багато років опікає своїми ініціативами саме цю територію; округ №49 (з центром у Костянтинівці) – під чинного нардепа Дениса Омельяновича, округ №52 (Дзержинський) підготували під нардепа від ПР Ігоря Шкірю, округ №54 (з центром у місті Шахтарськ) створено в інтересах ще одного депутата-регіонала Владислава Лук’янова. Відверте застосування джерімендерінгу на Донеччині проявилося і при нарізці «округу Звягільського» - він включив дільниці як в Донецьку, так і навколишніх селищ і міст, де вугільний магнат має сильні позиції.

Ознаки джерімендерінгу спостерігаються не лише на Сході. Так, на Херсонщині Чаплинський район, відомий своєю «червоною» орієнтацією розділили між двома округами, які явно зорієнтовані на кандидатів від ПР. Як стверджує керівник Херсонського КВУ Дємєнтій Бєлий, логістика виборчого процесу у такому випадку дуже погіршується. Відстань між окремими дільницями і окружною виборчою комісією становитиме до 120 км. Також Дємєнтій Бєлий відзначає достатньо маніпулятивний підхід при формуванні 182 виборчого округу. Він дуже еклектичний, включає в себе міські дільниці Херсона і сільських при херсонських територій. На думку експерта, такі маніпуляції були направленні зменшення електоральної бази кандидата від партії «УДАР» Ігоря Семенчева, голови Антонівської селищної ради (Антонівка перебуває у складі громади Херсона і нараховує 13 тис. осіб). Прикметно, що днями голова Херсонської міської організації «УДАР» Ігор Семенчев оприлюднив заяву про вихід з партії «УДАР». Джерімендерінг працює?

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Людина і влада»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

У нашого Українського народу існує повір’я, що від тих батьків, які не дотримуються звичаїв, родяться діти, що стають вовкулаками. Вовкулака, бувши в людській постаті, до церкви не ходить, з людьми не вітається і звичаїв людських не знає”
Олекса Воропай

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.