Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Проект «ДНК-портрет нації»: «Гени аріїв носять в собі більше 50% українців»

Історія 60250 переглядів

Опубліковано - 9.11.2012 | Всі публікації | Версія для друку

Проект «ДНК-портрет нації»: «Гени аріїв носять в собі більше 50% українців»
Українці - хто ми і звідки? На це питання відповів унікальний телевізійний проект власного виробництва каналу «Україна» - «ДНК-портрет нації».

Творча група проекту провела масштабне генетичне дослідження з використанням новітніх технологій і з залученням кращих світових експертів. З ініціативи телеканалу "Україна" вчені-генетики взяли зразки ДНК у жителів по всій Україні - від Луганська до Ужгорода, від Ялти до Чернігова. У генетичному дослідженні взяли участь, як звичайні люди з різних куточків України, так і багато відомих українців: Олег Скрипка, Остап Ступка, Руслана Писанка, Василь Вірастюк, Альона Вінницька, Олександр Пономарьов та інші.

В рамках проекту "ДНК-портрет нації" телеканал "Україна" залучив до співпраці вченого-генетика зі світовим ім’ям - Пітера Форстера з Великобританії. В даний час він веде наукову діяльність в Кембріджський університет і очолює лабораторію в Німеччині, рівень відповідальності якої настільки високий, що навіть місце розташування її засекречено. Основний профіль роботи цієї лабораторії - криміналістичні ДНК-експертизи. Ця лабораторія є супервайзером роботи інших центрів з генетичних досліджень у всій Європі - вчені цієї лабораторії визначають європейські стандарти ДНК-досліджень. Саме в Німеччину і були відправлені зразки ДНК українців для подальшого вивчення.

За результатами дослідження ДНК-проб українців були виділені наступні пріоритетні напрямки розвитку української нації:

1. Кельтське походження. У кожному п’ятнадцятому українцю вчені-генетики виявили хромосому, яка ріднить сучасне населення країни з ірландцями, англійцями і шотландцями. А це означає, що кожен шостий тестований був нащадком кельтів. Кельти були дуже могутньої цивілізацією, яка змогла заселити половину континенту. Секрет їх успішності і прогресу простий: за однією з версій наукових експертів, саме кельти першими навчилися обробляти залізо, а також достеменно встановлено, що саме цей народ відкрив бронзу раніше, ніж їхні європейські сусіди. Спадщина кельтської культури прямо вплинула на українців, наприклад, знаменита зачіска "під макітру" була одним з різновидів кельтських національних зачісок. Також довгі вуса, які зараз вважаються типово козацькими - це спадок українцям від кельтів. Лінгвісти вважають, що слово "сало" ми теж успадкували від цього етносу: в кельтській мові цей продукт називався "saill". Вважається, що саме з кельтської мови до нас прийшли такі слова як "кінь", "корова" і "смерека".

2. Скандинавське походження. У релевантній вибірці проекту "ДНК-портрет нації" кожен шостий українець носить в собі Y-хромосому скандинавських або фінських народів. У даному випадку мова йде, насамперед, про тих, кого за часів Київської Русі називали "варягами". Вікінги прибували на українські землі в якості військової еліти - як дружинники для особистої гвардії князів. Їх було небагато, проте, закони історії свідчать, що навіть невелика жменька чужинців, що потрапила у вищі прошарки держави назавжди залишала слід не тільки в звичаях і культурі, але також і слід в генетичному фонді цілого народу.

3. Трипільське походження. Як показали результати дослідження, ДНК кожного п’ятого українця містить в собі ту гаплогрупу, яку вчені характеризують, як трипільську. Загальновідомо, що трипільці були неймовірно розвиненим народом для свого часу: наприклад, саме ці люди володіють секретом виготовлення виробів з бронзи, а в якості одягу, на відміну від більшості сучасників, представники трипільського народу носили не шкури, а тканий одяг. Трипільці були хліборобами і першими на українській землі ростили пшеницю і гречку.

Свій рід від перших хліборобів західної Європи ведуть Олександр Пономарьов та Богдан Бенюк.

4. Арійське походження. Їх хромосому в різних пропорціях носять майже всі європейці, росіяни, представники індійський та іранських народів. Концентрація гаплогруппи, яку вчені ідентифікують, як успадковану від аріїв, виявлені більш ніж у половини досліджуваних українців. У часи, коли арії жили на території України, середньорічна температура впала на кілька градусів. Похолодання диктувало правила життя по всій Європі: воно серйозно відбилося на розмірах людської популяції, яка проживала на цих територіях в той час. В результаті вижили тільки люди, які володіли геном "молочної толерантності" - тобто, здатністю пити і переварювати молоко. Більшість дорослих людей не можуть вживати молоко в їжу, наприклад, такими є африканці чи азіати. Але саме молоко не дало людям померти від голоду під час похолодання і давало можливість цивілізації аріїв продовжити своє існування. Саме від аріїв Запорізькі козаки успадкували манеру носити український оселедець. Одна з наукових гіпотез навіть свідчить, що арії, які володіли колесом, винайшли його саме на території України.

Носіями гена, який визначається, як арійський (R1a), виявилися майже всі зірки-чоловіки, які взяли участь у проекті: Остап Ступка, Андрій Хливнюк, Олег Скрипка, Василь Вірастюк, Олександр Шовковський і Олег Михайлюта.
Руслана Писанка та Альона Вінницька - генетичні сестри
Руслана Писанка та Альона Вінницька - генетичні сестри
Однак як з’ясували вчені-генетики, є ще один древній етнос, представників якого на території сучасної України більше, ніж нащадків аріїв. Справа в тому, що всі наведені вище результати дослідження стосуються тільки чоловіків, а головна фігура цієї історії, насправді, жінка. Представниці прекрасної половини українського народу, як мінімум, в три рази старші, ніж чоловіки. Предки сучасних українок прийшли на ці землі за 20 000 років до появи трипільців. З точки зору генетики, українки - успадкували гени окремого, ще більш древнього народу. Тільки українські жінки є корінним населенням території України. Така особливість ДНК українських жінок пояснюється тим, що жінки не брали участь у війнах цивілізацій - вони просто вибирали переможців. Серце жінки завжди обирало більш сильного і "перспективного" чоловіка - від цих чоловіків народжувалися діти, що передавали батьківські гени у спадок.

Пітер Форстер, вчений-генетик, експерт проекту "ДНК-портрет нації": "Насправді, поняття "нація" - це те, що вигадали чоловіки. Жінка і так знає: "Це моя дитина". Просто тому що вона його виносила і народила. А чоловік ніколи не може бути впевнений на 100%. Він може опиратися тільки на зовнішню схожість дитини і себе".

Крім таких глобальних висновків про українців, телевізійний експеримент підніс й інші сюрпризи. Результати ДНК-тестів для Руслани Писанки та Альони Вінницької виявилися несподіваними ще й з іншого боку: з’ясувалося, що вони - генетичні сестри. Їх ДНК в досить схожі, а це означає, що вони колись мали спільну праматір. Зірки були дуже здивовані і, спочатку, навіть не повірили, поки їм не показали їх генетичні карти, які чітко вказували на їх ДНК-спорідненість.

Як виявилося, і Олена, і Руслана, належать до одного з найбільш поширених і найбільш древніх етносів. Однак гени якого найдавнішого народу носять в собі представниці прекрасної статі - до цих пір загадка. Можливо, колись генетики зможуть розкрити і цю таємницю...

Альона Вінницька, співачка, учасниця проекту "ДНК-портрет нації": "Під час зйомок проекту учасників чекали сюрпризи. Особисто мене здивувала генетична спорідненість, яка відкрилась, з людиною, яка мені завжди була дуже симпатичною - Русланою Писанкою. Звичайно, це дуже цікаве дослідження. По-перше, це чудова ідея - дізнатися, звідки ж пішли українці і хто ж ми такі. А по-друге, "ДНК-портрет нації" - документальне кіно, і суто український проект. На жаль, в Україні поки що мало знімають фільмів такої ж високої якості".

Повну версію проекту "ДНК-портрет нації" ви можете подивитися на сторінці проекту на сайті каналу "Україна".

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Історія»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Християнська етика була явним противенством поганської. Коли поганство головними чеснотами громадянина вважало гордість, смілість, неуступчивість, – християнство бачило свій ідеал у покорі, податливості та незлобності. Поганин (культурний чоловік) любив гарну одежу, пахощі, чистоту, тілесну красоту – християнин усе те вважав чортівською спокутою, гріхом та злочином. Світ і природа, що (...) були джерелом усього живого, всієї краси, всієї радості, в очах християнина – се минущі тіні, ілюзії, чортяча мана, джерело зла, гріха та чортячої спокуси. Більшого, повнішого противенства годі собі уявити ”
Іван Франко

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.