Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Звернення про «російських шпигунів» у спецслужбах: провокація чи попередження?

Державність 28961 перегляд

Опубліковано - 29.09.2013 | Всі публікації | Версія для друку

Звернення про «російських шпигунів» у спецслужбах: провокація чи попередження?
Служба зовнішньої розвідки України (СЗРУ) відмовилася надати коментар Радіо Свобода з приводу відкритого звернення, яке оприлюднили особи, які називають себе колишніми й нинішніми співробітниками цієї спецслужби.

Підписанти, не називаючи своїх імен, звинувачують деяких співробітників СЗРУ у тісній співпраці з російською розвідкою. Втім, не прокоментували звинувачення і в Раді національної безпеки й оборони України, зазначивши, що це не є компетенцією відомства. Експерти ж розійшлися в оцінках. Хтось називає лист «провокацією», хтось припускає, що інформація вимагає перевірки й реагування. Західні ж експерти не сумніваються, що в Україні працюють «агенти впливу» Росії, але залишають відкритим запитання, чому про це заговорили саме тепер.

Радіо Свобода у серпні отримало копію звернення від нібито колишніх й чинних співробітників Служби зовнішньої розвідки України, як виглядає, до керівників держави. У ньому йдеться про «діяльність агентурної мережі Служби зовнішньої розвідки Росії в українській розвідці». Автори не називають своїх імен. Лист, як випливає з тексту, надіслали не тільки президентові, а й депутатам Верховної Ради.

У зверненні йдеться про те, що три заступники керівника Служби зовнішньої розвідки України і начальник одного з управлінь СЗР «підтримують стійкий систематичний зв’язок із резидентурою Служби зовнішньої розвідки Росії і використовуються нею для отримання розвідувальної інформації і проведення акцій вигідного впливу на шкоду інтересам України».

Автори листа просять президента «вжити невідкладних заходів» й ліквідувати російську агентурну мережу, бо «за даними оперативних джерел, спецслужби РФ отримали завдання за всяку ціну не допустити формування стабільної європейської вісі ФРН – Франція – Польща – Україна та погодження на вчинення будь-яких акцій (аж до фізичного знищення українських державних діячів) у випадку продовження європейського зовнішньополітичного курсу України».

Радіо Свобода ще 12 вересня надіслало запит до адміністрації президента України, щоб з’ясувати, чи надходив згаданий вище лист на Банкову. У Головному управлінні прес-служби і комунікацій повідомили, що запит передали до приймальні радника президента з питань безпеки Ігоря Калініна, але у приймальні останнього відповіли, що інформації про запит немає.

Радіо Свобода з’ясувало, що згадані у зверненні офіцери справді працюють у СЗР України, але у відомстві відмовилися повідомити про те, чи проводили якесь внутрішнє розслідування й взагалі давати будь-які коментарі.

Письмової відповіді на інформаційний запит, надісланий Радіо Свобода 21 серпня на адресу керівництва Служби зовнішньої розвідки, досі немає. Речник СЗРУ Олександр Скрипник зазначив у розмові з Радіо Свобода: «Ми таке не коментуємо. Офіційно ми нічого не коментуємо». Це ж він написав в електронному повідомленні.

Зате офіційну відповідь надіслала Рада національної безпеки та оборони України. У листі від РНБО зазначається, що інформація про ймовірних російських шпигунів в українських спецслужбах «не входить до компетенції РНБОУ».

Не дали відповіді на запит Радіо Свобода і в СБУ.

Один із колишніх керівників Служби безпеки України, а зараз народний депутат та заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов в ефірі Радіо Свобода сказав, що СБУ зобов’язана реагувати на такі заяви. Він також вважає, що відреагувати на цей лист мав би і президент Віктор Янукович.

На думку Турчинова, проблема полягає в тому, що нині спецслужби не виконують свої головні функції, а перетворюються на «інструмент політичної розправи».

«За Конституцією, за законами, СБУ – це головний контррозвідувальний орган. Взагалі питання боротьби з інакомисленням, з опозицією, з економічними конкурентами влади – це не компетенція СБУ... А от якраз боротьба зі шпигунами, захист національних інтересів, захист стратегічних інтересів нашої держави – це є безпосередня відповідальність СБУ», – наголосив Турчинов.

Експерти з безпеки: звернення може бути правдивим

Експерти ж розійшлися в оцінках про лист з приводу «шпигунів у СЗРУ».

Серед скептиків – голова парламентського комітету з питань національної безпеки, теж опозиціонер Анатолій Гриценко. «Я не можу цього листа коментувати, тому що якби його автори вийшли на прес-конференцію і показали свої обличчя, представили документи (доказову базу), – тоді я міг би, як депутат, реагувати. Коли ж лист розсилається «веєром» на всі можливі адреси, це, як на мене, якось дурно пахне», – зауважив Гриценко.

Із Гриценком погоджується голова СЗРУ у 2005–2010 роках Микола Маломуж.

«По-перше, це недостойний лист. Адже у даній ситуації ці люди, які писали листа, повинні визначити позицію і назвати себе. З другого боку, матеріали й інформація не відповідають дійсності. Тобто – іде компонування якихось секретних моментів та фактів – а висновки робляться зовсім інші. Тим більше, якщо професійно про це говорити, має бути глибока робота по виявленню проблем у цьому напрямку, тим більше якщо ідеться про конкретних осіб і уже офіційні дії щодо цих осіб. Отаким чином, ніхто не може сказати, що є якісь конкретні ознаки у конкретних особах без глибокої професійної проробки», – зазначив Маломуж у розмові з Радіо Свобода.

Маломуж не виключає, що лист-звернення «вкинутий в інформаційний простір» для того, щоб створити, «якісь проблеми у цьому органі, у СЗРУ, а можливо – навіть і на рівні сектору безпеки держави». Тим більше, що лист з’явився у період погіршення українсько-російських взаємин, що теж викликає підозру в його правдивості, зазначив експерт.

Частка правди у листі є – інші експерти

Іншої думки заступник голови СБУ у 2007 році, нині почесний голова правління Об’єднання ветеранів розвідки України Олександр Скипальський. У розмові з Радіо Свобода він не виключив, що лист офіцерів СЗРУ може бути справжнім.

«Ці офіцери не підписались, тому що підписатися зараз під таким листом – це викликати на себе шквал тиску, критики, звільнення. Не виключені провокації. Частка правди у цьому листі є. Я не берусь давати оцінку персоналіям, які там названі, бо для того треба мати реальні підстави і мати конкретні докази. Можу лише сказати, що дійсно, Росія наполегливо працює в Україні».

За словами Скипальського, для роботи на українських теренах Росія не завжди використовує «класичних агентів» або професійних розвідників – серед вітчизняних політиків, чиновників, громадських діячів вистачає русофілів. Тож ці люди працюють відповідно до своїх принципів, через особисту приязнь до Росії.

«В Україні достатньо слабка і нерішуча правоохоронна система, щоб забезпечити безпеку країни. Приклад діяльності росіян в Україні – це коли Медведєв, перебуваючи на посаді президента Росії, озвучив таку інформацію: мовляв, він провів нараду із працівниками силових структур. Там Медведєв нагородив офіцерів розвідки і ФСБ за їхню успішну роботу із недопущення вступу України у НАТО», – пояснив експерт у розмові з Радіо Свобода.

Інший український експерт з питань безпеки, автор книги про діяльність спецслужб Росії в Україні («Офіцерський гамбіт») Валентин Бадрак зауважує, що встановити правдивість звернення неможливо. Водночас він упевнений, що російські спецслужби досі активно діють в Україні, виконуючи завдання Кремля.

«Я переконаний, що і у цей час російські спецслужби здійснюють певні операції на території України, здійснюють певні завдання, які, на мій погляд, пов’язану перед усім задля того, щоб зробити керівництво, владу в Україні такими, що ними можна маніпулювати, їхніми рішеннями маніпулювати. А у який спосіб це робиться, я гадаю, тут можуть бути різні арсенали, адже Росія тут має великий досвід і великі можливості», – зазначає Бадрак.

Експерт нагадує, що існує усталена світова практика, яка полягає у використанні різноманітного арсеналу засобів для здобуття необхідної інформації. Російська й українська зовнішні розвідки – не виняток.

Західний фахівець: «У спецслужбах України працюють «агенти впливу» Росії

Фахівець з Росії, професор університету Нью-Йорка Марк Ґалеотті сказав Радіо Свобода, що «агенти впливу Москви» діють, серед іншого, і в спецслужбах України.

«Немає сумнівів, що у спецслужбах України дійсно є «агенти впливу» Росії. Росія прагнутиме робити так, та й будь-яка країна намагалась би так робити. Є безліч свідчень, що це є елементом їхньої стратегії. Головне питання насправді не в тому, чи є там такі люди, а в тому, чому про це заговорили саме зараз і чи це провокація з лихими намірами, чи щира спроба вдарити на сполох і попередити людей про серйозну проблему», – зазначив Ґалеотті.

Тим часом польська газета «Виборча» цього тижня написала про те, що нібито президент України Віктор Янукович у вересні звільнив 14 офіцерів СБУ саме за надмірні симпатії до Росії.

Втім, речниця СБУ Лада Сафонова у коментарі Радіо Свобода це спростувала, зазначивши, що йдеться про чергові кадрові призначення.

«Інформація польських медіа з реаліями жодним чином не перетинається, це якісь домисли. Фактично, це перекручення справжніх подій, відбулася ротація, вона весь час відбувається. Нинішня ротація ніяк не пов’язана з припущеннями, які висували журналісти», – повідомила Сафонова.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Державність»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Вони вважають життя наше забавою і житіє прибутковою торгівлею, бо кажуть, то повинно ж звідкілясь мати прибуток, бодай із зла”
Біблія

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.