Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Росія і Китай нарощують військові витрати, Захід - скорочує

Військова справа 32552 перегляди

Опубліковано - 14.04.2014 | Всі публікації | Версія для друку

Росія і Китай нарощують військові витрати, Захід - скорочує
У той час як Росія і Китай нарощують військовий потенціал, Захід скорочує витрати на армію.

Такого висновку дійшли науковці стокгольмського Інституту дослідження миру SIPRI.

Військові витрати в світі в 2013 році знизились у порівнянні з попереднім роком на 1,9 відсотка, наголошується в звіті стокгольмського Інституту дослідження миру SIPRI. Це пов’язано у першу чергу зі скороченнями військових витрат з боку Сполучених Штатів Америки - особливо після того, як американці вивели свої війська з Іраку.

Військові видатки США становлять третину всіх витрат у світі на військові потреби й сягають 1747 мільярдів доларів. Тож скорочення американського військового бюджету помітно впливає й на річну статистику SIPRI. Якщо не враховувати Сполучених Штатів, тоді витрати на військові потреби на планеті торік не скоротились, а збільшились на 1,8 відсотка. Так, Саудівська Аравія збільшила фінанування оборонного сектору на 14 відсотків, а Іран - навіть на 27 відсотків.

Науковці враховували повний спектр затрат на потреби армії, які є доступними у відкритих джерелах. У звіті представлені не лише видатки на купівлю зброї та оборонної техніки, але й кошти, що виділялися на утримання армії, персоналу, адміністративні кошти, проведення досліджень, техобслуговування та плани щодо будівництва військових об’єктів.

Сила НАТО всупереч економії

Економити доводиться не лише США. Майже всім країнам Північноатлантичного альянсу в часи економічної кризи довелось скоротити витрати й на армію. Винятки становили лише Польща та Німеччина.

Незважаючи на економію, НАТО залишається структурою з найбільшим військовим бюджетом. Сума витрат всіх країн НАТО разом взятих становить дві третини світових витрат на військо. Такі дані наводить Міхаель Броска - керівник Інституту досліджень миру та політики безпеки у Гамбурзі, який, серед іншого, консультує міністерство закордонних справ у Берліні щодо питань безпеки та контролю озброєнь.

Російські плани

Такий дисбаланс може бути одним з пояснень, чому Росія нарощує оборонний потенціал: уперше за 15 років, за словами Броски, частка військових витрат у ВНП в Росії вища, ніж у США. "З цього видно, що Росія докладає значних зусиль для зміцнення своєї військової сили". Водночас Росії потрібно багато надолужити, оскільки її оборонна промисловість у 1990-х роках була практично знищена вщент.

Броска також вказує на те, що Росія все ще володіє другим за розміром у світі ядерним потенціалом, а її військо - одне з найбільших у світі. Проблема полягає в тому, що з огляду на оснащення армія Росії займає радше середні позиції. "Але є і ті, над ким російське військо має перевагу. Наприклад, над балтійськими державами, Грузією або Україною", - зазначає Броска.
За підрахунками SIPRI, Росія посідає третє місце в світі за обсягами витрат на військові потреби після США та Китаю. На четвертому місці перебуває Саудівська Аравія.

Китай - азіатська супердержава

Отримати доступ до офіційної статистики Китаю доволі складно. Тому, за словами Семьела Перло-Фрімена, який координує дослідження SIPRI, важко з упевненістю сказати, на що саме витрачаються кошти. Зростання бюджету на 7,4 відсотка свідчить, зокрема, про збільшення зарплат та покращення умов проживання для солдатів. "Але вони без сумніву підвищили і видатки на зброю і тренування", - переконаний Перло-Фрімен.

Розмірковуючи над мотивами, які підштовхують Росію чи Китай нарощувати військовий потенціал, потрібно пам’ятати про те, що США після завершення холодної війни зайняли домінантне положення. "Їх не влаштовував однополярний світ, у якому США практично в одноосібному порядку могли все диктувати, оскільки мали війскову перевагу".

Дзеркало суспільства

У цілому абсолютні показники витрат на військові потреби в світі зросли, констатує Перло-Фрімен. Однак, оскільки економіка багатьох держав також розвивається, частка витрат на військові потреби у ВНП знижується. "Коли розвивається економіка і рівень життя в країні підвищується, він має підвищитись і в солдатів", - каже експерт інституту SIPRI.

Схожої думки дотримується і Міхаель Броска з гамбурзького Інституту дослідження миру та політики безпеки. Він переконаний, що військова сфера віддзеркалює політичні взаємовідносини. Броска допускає, що у найближчі роки нинішня тенденція продовжиться. "Ми стаємо свідками глибоких змін і в інших сферах світової політики", - наголошує він і вказує на те, що значення Заходу в порівнянні з такими країнами як Росія чи густонаселеними Китаєм або Індією - зменшується.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Військова справа»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Причина того, що важко керувати народом, полягає в тому, що народ освічується і в ньому багато розумних ”
Лаоцзи

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.