Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- у 1919-1920 роках Кам`янець-Подільський ненадовго став державним центром України - останньою столицею УНР. Сюди перемістилися Директорія та Уряд УНР. В місті постав Комітет охорони Республіки. Однак у 1920 році Червона армія розгромила війська УНР.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Люстрація в Україні

Державність 25707 переглядів

Опубліковано - 17.03.2015 | Всі публікації | Версія для друку

Люстрація в Україні
Люстрація в Україні більше схожа на імітацію, критикують правозахисники і застерігають, що недосконалий закон може зірвати процес очищення влади.

Люстрація в Україні йде повним ходом, звітує міністерство юстиції в Києві, яке відповідає за виконання на практиці закону про очищення влади. За словами профільного міністра Павла Петренка, люстраційну перевірку вже пройшли 24 тисячі держслужбовців, в результаті чого звільнено 400 осіб найвищого рангу в міністерствах і відомствах.

"Структури, які проводили перевірку своїх співробітників в ході другого етапу люстрації, мають надати мін’юсту інформацію по кожному працівнику з даними про посаду, яку він займав в період дії закону. Також вони мають поінформувати про те, чи був звільнений той чи інший чиновник і яке саме положення закону стало підставою для такого рішення",- сказав Павло Петренко на брифінгу 16 березня. Він уточнив, що вся ця інформація буде оприлюднена у ЗМІ.

Недосконалий закон - загроза люстрації

Однак нині проявляється недосконалість цього закону, який може звести нанівець усі наміри очистити владу. Чимало чиновників було звільнено автоматично тільки за те, що обіймали свої посади за часів режиму Віктора Януковича і не звільнилися тоді добровільно. Тепер вони через суди вимагають відновлення їх на посадах. Йдеться про колишніх керівників виконавчої влади та правоохоронних структур.

Як повідомив цього тижня голова Верховного суду України (ВСУ) Ярослав Романюк, слова якого цитує інформагентство "Укрінформ", до ВСУ надійшло вже понад 130 рішень адміністративних судів у справах за скаргами колишніх керівників структурних підрозділів про відновлення їх на посадах. Це й стало приводом звернення ВСУ до Конституційного суду, аби той перевірив окремі положення закону про очищення влади, за яким в Україні проводять люстрацію, на відповідність основному закону. Романюк наголосив, що люстрація в Україні має відбуватися лише після встановлення індивідуальної вини чиновника, і закликав дотримуватись презумпції невинуватості.

Це вже друге звернення Верховного суду України до Конституційного суду щодо люстрації. Раніше йшлося про автоматичну люстрацію суддів, які виносили рішення проти активістів Євромайдану.

Вас попереджали

На такі недоліки вказували й правозахисники з Української Гельсінської спілки, коли закон про очищення влади лише розроблявся. "Небажання чути інших та популізм у прийнятті рішення щодо люстрації тепер мають свої наслідки: звільняють всіх без розбору. А зі звільненням деяких затягують, аби не втрачати професіоналів ", - каже голова правління Української Гельсінської спілки Євген Захаров.

Правозахисник переконаний, що Конституційний суд визнає неконституційним автоматичну люстрацію і звільнення людини тільки за те, що вона працювала на держслужбі в певний період часу, і українській владі доведеться поновлювати звільнених на роботі. "Таке поспішне очищення влади лише шкодить. Сумніваюсь, що завдяки такій люстрації розчистили дорогу молодим. Тільки в органах прокуратури звільнили 161 особу. Більшість з них звернулося до суду і не збирається поступатися своїм місцем", - зауважує правозахисник.

Громадський люстраційний комітет, члени якого розробляли закон про очищення влади, визнає небезпеку того, що старі "партнаменклатурники" через оскарження свого звільнення в результаті люстрації можуть надовго закрити дорогу до влади молодим. Водночас у Громадському люстраційному комітеті заявляють, що без радикального автоматичного звільнення всіх, хто працював на комуністичний режим, а потім на Януковича проблеми не вирішити. "У нас стільки наплодилося за ці часи чиновників, корупціонерів, що ми розгрібатимемо це більше 20 років. Коли люди працювали на режим, то вони несли колективну відповідальність, бо не протидіяли, не звільнилися, тому вони мають бути автоматично звільнені", - каже представник Громадського люстраційного комітету Максим Маньковський. Разом з тим, він наголошує, що нинішня владна система активно протидіє люстрації, хоча чиновники про це тільки й говорять.

Лише люстрації замало

На думку правозахисників, нинішня "бурхлива діяльність" української влади не більше, ніж мильна бульбашка, адже разом з люстрацією має відбуватися реформування державних структур і ліквідація надто надмірної кількості відомств. "Люстрація могла б спрацювати, якщо б людей звільняли і зайві служби розформовували. Бо від того, хто працює не багато залежить, якщо держсистема застаріла і не змінюється", - сказав DW Євген Захаров.

Він впевнений, що навіть за умови проведення люстрації, але без реальних реформ в українських держструктурах не поменшає корупції, хабарництва не припиниться торгівля посадами. "Потрібні справжні реформи. Без них люстрація - це просто гра", - наголошує Захаров.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Державність»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ваша так звана релігія діє як опій: вона заманює і приглушує болі замість того, щоб надати сили”
Новаліс

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.