Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Архітектор Олександр Бородін: «Ніколи Ваш будинок не буде потрібний Вашим дітям»

Архітектура 42296 переглядів

Опубліковано - 10.02.2016 | Всі публікації | Версія для друку

Архітектор Олександр Бородін: «Ніколи Ваш будинок не буде потрібний Вашим дітям»
Білоруський архітектор Олександр Бородін провів лекцію для дизайнерів, архітекторів, проектувальників і постарався розповісти їм, у чому проблема будівництва приватних будинків в Білорусі.

Спочатку присутні дивувалися: як можна говорити, що замовники погані, як можна з ними сперечатися? Але через півгодини залою лунали смішки - архітектори упізнавали ситуації, в які потрапляли самі.

Правило 1: Будинок будується для двох

- За останні 15 років я побудував приблизно 500 будинків. Досвід показує, що люди в 95% випадків не знають, чого хочуть. Подружжя сперечається одне з одним до бійок, затуляють одне одному рота. Намагаються з’ясувати, який фасад краще. А архітектура, плани і фасади - 99-й і 100-й пункти серед ста питань, які потрібно вирішити при проектуванні будинку. Найскладніше - вміти в будинку собі відмовити.

Основний посил з яким Олександр проектує всі будинки, - це те, що вони повинні бути одноповерховими, з нульовим цоколем і дахом з великим виносом - мінімум на 1,5 метра. Технічно все пояснюється. Але як розмістити такий будинок на маленькій ділянці? І куди в невеликому будинку дітей поселити?

- Ніколи ваш будинок не буде потрібний вашим дітям. Час нині такий, динамічний. Це раніше ми родові «маєтки» проектували. Циганський табір мені в моєму будинку не потрібен. Я не збираюся чекати, коли приїде вмирати тато, мама, коли діти одружаться. Навіщо будувати будинок на 300 років, якщо у тебе немає грошей і він не потрібен наступному поколінню?
Правило 2: Заощаджуємо на дрібницях, але покращуємо побут

На думку Олександра, побудувавши одноповерховий будинок, об’єднаний в комплекс, тобто під одним дахом, можна заощадити близько 50 тисяч доларів на 100 - 120 квадратах. При цьому важливо все передбачити так в будинку, щоб було зручно там жити.

- Що таке котельня-пральня? Це друга після кухні кімната дружини. Там є душовий технічний піддон, де ми можемо помити лапи собаці, де я мию чоботи, замочую ковдру, мию помідори. Згадуйте, де лежать ваші пакети з магазинів? Хто-небудь в будинку задумав спеціальний відсік для кульків? Ми їх бережемо, а потім приходимо в магазин і купуємо нові. Недбалість, - і ми в першу чергу говоримо не про фасад, а про організацію свого життя. Якби я зараз побудував свій будинок одноповерховим, а не з мансардою, заощадив би 50 тисяч доларів, а це вартість нової гарної машини.

Знаєте, чим у нас закінчується будівництво будь-якого будинку? Приходить замовниця в салон плитки, показує дизайн-проект, який обійшовся їй в 5 тисяч доларів, але виявляється, що саме такої плитки в наявності немає. І вона вибирає іншу і каже: а мені подобається! А чоловік їй: Марійко, так навіщо ми платили за дизайн? А їй все одно подобається. Або інша ситуація. Замовляють найдешевший проект за 500 доларів, знижку випрошують, а потім йдуть і купують душову кабіну за 1,5 тисячі євро. У цьому проблема.

Окремо зазначає архітектор нездатність людей оцінити свої сили.

- Розраховуйте свої сили і ресурси правильно, не будуйте будинок по 10 - 15 років.
Правило 3: Ретельно вибирайте тих, хто будуватиме ваш будинок

- Білоруські будівельники мають звичку ганьбити попередню бригаду. Приходять штукатури: боже, хто вам стіни робив? При цьому самі працюють абияк, але гроші вимагають наперед. За штукатурами приходять плиточники: боже, хто вам штукатурку робив? Такого ставлення я не бачив ні в рідному Івано-Франківську, ні в Ульяновську, де 15 років прожив і пропрацював. У нас, у Білорусі, приїжджають чотири людини на вбитому «Пасаті» о 10 ранку, а вже о 5 вечора їдуть додому, хоча повинні працювати з 6 ранку і до заходу сонця. Ні, є пристойні будівельники, але, на жаль, їх мало. Я не розумію, чому могильовські хлопці, які хочуть заробити, не приїдуть до Мінська на вахтовий метод? Приїжджають лише українці, які тяжко працюють зранку і до 10 вечора як роботи.
Правило 4: Грамотно організовуйте простір

Архітектура будинку, на думку Олександра Бородіна, це в першу чергу вміння грамотно організувати простір, і лише в останню - фасади, плани, красиві стіни. Наприклад, вікна кухні повинні виходити на дорогу - щоб, коли ви миєте посуд, могли бачити, що йде сусідка і треба поставити чайник і заварити каву. А барбекю треба робити так, щоб можна було милуватися заходом.

- Це тому, що жінкам увечері холодно і доводиться возитися з пледами, піджаками, куртками. І навіть якщо захід Сонця видно тільки з дороги - робити шашличну потрібно там. І нехай люди бачать, як ти, задоволений, в домашньому, їси шашлик і насолоджуєшся життям. Мені один чоловік на виставці сказав: Сашко, у тебе всі будинки безсовісно однакові. Так, вони однакові. І нічого страшного в цьому немає. Вони зручні!

Люди просять зробити красиво, але при цьому не розуміють, навіщо їм потрібен той чи інший елемент.

- Ось, наприклад, чим закінчуються епопеї з басейнами? Перший тиждень сім’я ходить в басейн щодня по два рази. Другого тижня кожен другий член сім’ї ходить в басейн через день. Через місяць басейн відвідують раз на тиждень. Через 3-4 місяці в басейн ходять раз на місяць. Зрештою басейн використовують в якості водойми для пожежогасіння. Це тільки у дружин олігархів стільки часу, що вони можуть дозволити собі плавати в басейні щодня, а не ми, звичайні люди.

Та сама проблема і з гаражами.

- Лише 5% людей ставлять машину в гараж. Чому? Ліньки! Тому що ворота декілька разів на день не піднімеш. Гараж перетворюється на барахолку з плоскогубцями, сокирами, велосипедами, газонокосарками. У мене самого чотири гаражі і хоч би одна машина там стояла. До мене приходять і кажуть: зробіть нам гарний будинок. Я питаю: вам для себе або для красивого фасаду? Ой, ні, нам світитися не треба. Протиріччя. Ти для кого робиш будинок - для себе чи для людей? Неправильно робити паркан коричневим назовні, а білим собі. Найкрасивіше має бути людям. Ти все одно на той паркан дивитися не будеш.
Всі фото: alexborodin.by

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Архітектура»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Справедливість без сили і сила без справедливості - обидві потворні”
Жозеф Жубер

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.