Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Саміт Україна-ЄС у Києві: підтримка реформ і заклики до Росії

Євроінтеграція 13697 переглядів

Опубліковано - 8.07.2019 | Всі публікації | Версія для друку

Саміт Україна-ЄС у Києві: підтримка реформ і заклики до Росії
За підсумками саміту Україна-ЄС сторони ухвалили спільну заяву. Також підписано кілька угод. Володимир Зеленський запевнив європейських партнерів у своєму бажанні проводити подальші реформи.

У Києві у понеділок, 8 липня, пройшов 21-ий саміт Україна-ЄС. На саміті українську делегацію очолював президент України Володимир Зеленський, делегацію ЄС - президент Європейської Ради Дональд Туск та голова Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер.

У спільній заяві за підсумками саміту сторони наголосили на відданості ідеї посилення політичної асоціації та економічної інтеграції України з ЄС. Також у заяві вказується на готовність ЄС надати черговий транш макрофінансової допомоги Києву в розмірі 500 мільйонів євро у разі виконання відповідних умов. Підсумкова заява містить запевнення у підтримці з боку ЄС зусиль України на шляху реформ, зокрема вітається прогрес у питанні запуску роботи Вищого антикорупційного суду. Серед іншого у підсумковій заяві сторони закликають Росію визнати свою відповідальність за збиття літака "Малайзійських авіаліній" рейсу MH17 та співпрацювати зі слідством, а також звільнити ув’язнених українських моряків, захоплених поблизу Керченської протоки.

Підписано кілька угод

Під час саміту між українським урядом та Європейською Комісією було підписано п’ять фінансових угод. Вони передбачають фінансування з боку ЄС програм технічного співробітництва, антикорупційних ініціатив, підтримку громадянського суспільства та культури, підтримки Сходу України і децентралізації. Загальна сума фінансування за п’ятьма угодами становить 127 мільйонів євро.

Зеленський: Україна - невід’ємна частина Європи

На пресконференції за підсумками саміту президент України Володимир Зеленський висловив припущення, що вже незабаром Україна може стати "невід’ємною частиною Європи". "Починаючи з 1997 року, це вже 21-й саміт в цілому, але перший для мене особисто. (…) Я і моя команда налаштовані діяти швидко і дуже ефективно. Можливо, 22-й саміт нам і не знадобиться, тому що Україна вже буде невід’ємною частиною Європи", - сказав Зеленський.

Український президент також запропонував європейським партнерам провести спільну оцінку виконання угоди про асоціацію між Україною та ЄС, "щоб вийти на новий рівень - рівень, який відповідатиме інтересам українського та європейського бізнесу і наших споживачів". На думку Зеленського, угода має бути гнучким інструментом, який відповідає сучасним потребам двосторонніх відносин.

Зеленський на пресконференції також наголошував на першочерговості боротьби з корупцією і навіть пожартував, що невдовзі європейським партнерам доведеться розглядати питання не лише про виділення коштів, а й про екстрадицію корупціонерів-втікачів з України.

Ситуація на Донбасі

Президент Європейської Ради Дональд Туск на пресконференції заявив, що мінські угоди зараз мають виконувати всі сторони, особливо Росія. "ЄС готовий і надалі підтримувати Мінські угоди, (...) Абсолютно чітко зрозуміло, що Мінські угоди зараз потребують як ніколи повного виконання всіма сторонами, Росія несе особливу відповідальність у зв’язку з цим", - сказав Туск, цитує агенція "Інтерфакс-Україна".

Крім того, Європейський Союз готовий розглянути можливість невизнання російських паспортів, які було видано жителям непідконтрольних Києву територій Донбасу, заявив Туск. "Це суперечить Мінським угодам, і ми готові розглянути подальші варіанти, зокрема невизнання таких російських паспортів", - сказав Туск.

Володимир Зеленський на пресконференції також заявив, що Україна готова в односторонньому порядку розпочати відновлення мосту в районі Станиці Луганської в Луганській області. Утім, це відбудеться за умови, якщо протягом тижня з боку підконтрольних сепаратистами територій не розпочнеться демонтаж фортифікаційних споруд, наголосив Зеленський.

На саміт не пустили профільну віцепрем’єр-міністерку

Саміт позначився й неоднозначним інцидентом. У списку української делегації не виявилося віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе, тож на саміт її не пустили. Це викликало обурення посадовиці. У викладеному в соціальній мережі Facebook відеозаписі Іванна Климпуш-Цинцадзе звинуватила прем’єр-міністра Володимира Гройсмана у виключенні її зі списків учасників саміту.

"У мене є всі підстави вважати, що прем’єр-міністром України проведені якісь неофіційні консультації, комунікації, щоб виключити мене з цих списків", - заявила віцепрем’єрка. Вона повідомила, що вважає такі дії саботажем і неготовністю прем’єра працювати з ЄС і також зазначила, що українські політики мають цивілізовано забезпечувати передачу влади.

У відповідь прессекретар прем’єр-міністра Володимира Гройсмана Василь Рябчук заперечив вплив прем’єра на формування списків акредитованих на саміт Україна-ЄС. "Дуже дивно, що профільний урядовець не знає, що склад делегації на саміт Україна-ЄС формує президент, а не прем’єр-міністр", - написав він у соціальній мережі Facebook. Прессекретар також назвав слова Климпуш-Цинцадзе політичною грою кандидатки в народні депутати з метою набрати додаткові бали.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Євроінтеграція»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Свобода, якщо вона пустила коріння, швидко зростає”
Джордж Вашінгтон

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.