Аратта - На головну

18 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


“Китайські інвестиції не безкоштовні”. Експерти у Вашингтоні застерігають Україну від зближення з Китаєм

Політика 2408 переглядів

Опубліковано - 8.07.2021 | Всі публікації | Версія для друку

“Китайські інвестиції не безкоштовні”. Експерти у Вашингтоні застерігають Україну від зближення з Китаєм
Поки США закликають союзні країни зайняти жорсткішу позицію щодо Китаю та називають КНР найбільшим зовнішньополітичним викликом, Київ поглиблює співпрацю з Пекіном.

Україна підписала з Китаєм договір про будівництво інфраструктури, українські посадовці беруть участь в урочистостях з нагоди 100-річчя Комуністичної партії Китаю, а в “Слузі народу” заявили: обмінюються думками з китайськими комуністами щодо партійної роботи з населенням.

Аналітик Інституту досліджень зовнішньої політики Стівен Бланк вважає, що вектор на зближення з Китаєм є контрпродуктивним та демонструє непослідовність зовнішньої політики України. На його думку, такі кроки не допоможуть Україні у довгостроковій перспективі та викличуть незадоволення у Вашингтоні.

“По-перше, Китай відомий тим, що багато обіцяє, але мало виконує”, - каже Стівен Бланк. “По-друге, це вже викликало негативну реакцію в певних колах у США. Україна залежить від Вашингтона набагато більше, ніж від Пекіна, а Пекін не буде особливо намагатись допомогти Києву. Тож я думаю, що це помилкова політика”.

Натомість колишній посол США в Україні Джон Гербст вірить, що Україна розуміє цінність відносин із США. Він допускає, що Київ може співпрацювати з Пекіном у деяких питаннях, але з чутливими темами, як-от з продажем "Мотор Січі" - українська влада не ризикуватиме. ​

“Це може дратувати адміністрацію США, але це точно не перетинає критичних американських інтересів. І у питаннях, де Україна може співпрацювати з Китаєм, при цьому серйозно не засмучуючи Сполучені Штати, вона може вирішити це робити. І хоча США це може не подобатись, тут це розуміють”, - міркує Гербст.

Дехто з оглядачів припускав, що через кроки в бік Китаю у Києві нібито намагаються натякнути Заходу, що Україна хотіла б бачити сильнішу підтримку у важливих для неї питаннях - зокрема щодо Північного потоку-2 чи членства у НАТО. Однак Джон Гербст таку теорію відкидає.

“Я розумію розчарування Зеленського щодо жахливої угоди Німеччини щодо "Північного потоку-2" і безглуздого рішення президента Байдена звільнити трубопровід від санкцій”, - каже дипломат. “Але навіть з цими серйозними помилками, підтримка Німеччини та США є для України важливою. Китай не виступав проти накопичення російських військ у Криму та на кордоні біля Донбасу раніше цьогоріч. США і ЄС виступили”.

Експерт фонду Heritage Дін Ченг додає: якими б не були мотиви України, будь-яка китайська підтримка має свою ціну.

“Китайські інвестиції зазвичай не безкоштовні”, - переконує Ченг. “Майже завжди тут є послуга за послугу. Китай проникне в саму ДНК української інфраструктури, і це суттєво обмежить опції України у майбутньому. Я можу зрозуміти, чому Україна хоче використати це, як важіль впливу, але довготривалий ефект є непевним і дуже небезпечним”.

Дін Ченг вважає, що крім доступу до української інфраструктури та технологій, Китай зацікавлений у поширенні свого геополітичного впливу. На його думку, Пекін прагне, аби в світі приймали поведінку Китаю щодо Тайваню, Гонконгу, Тибету, а також із інших контраверсійних питань. Ченг переконаний, що саме це стояло за історією про відкликання Україною підпису під заявою ООН про порушення прав людини у китайському регіоні Сіньцзян.

"Найпростішим, що можна зараз було отримати від Києва, було відкликання підпису. Але зрештою, буде інший тиск - чи щодо претензій в Південнокитайському морі чи поведінки Китаю де-інде іще. І разом з тим, як Китай розширюватиме свої позиції в українській інфраструктурі, він ставатиме все менш ввічливим", - каже Ченг.

Влада Китаю заперечила будь-який тиск на Київ, а в українському МЗС “Голосу Америки” з цього приводу не надали коментарів. Водночас Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна проводить консультації із західними партнерами та КНР, і надасть офіційну позицію щодо відкликання підпису під документом ООН згодом.

Стівен Бланк вважає, що поступки України - якщо вони були - ще більше розпалять апетит Китаю. “Для Сі Цзіньпіна та авторитарних країн, як Китай, така слабкість - це як кров для акули”, - каже аналітик.

На думку експертів, зближення України з Китаєм однозначно піднімуть протягом візиту Зеленського у Білий дім, що запланований на кінець липня. Питання в тому - чи зможе український президент втримати баланс між хорошими відносинами із Вашингтоном та Пекіном.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політика»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Минуле корисне тільки в тому сенсі, що вказує нам шляхи та засоби до розвитку”
Генрі Форд

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.