Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Григорій Чапкіс жив у кабінеті - друга дружина вигнала його з дому

Культура 63964 перегляди

Опубліковано - 7.12.2006 | Всі публікації | Версія для друку

В ансамблі Вірського за “Повзунець” Чапкіса називали “Маестро присядки”
В ансамблі Вірського за “Повзунець” Чапкіса називали “Маестро присядки”
Григорій Чапкіс, 76 років, живе у двокімнатній хрущовці в спальному районі Києва — Борщагівці. У прихожій висить червоне сомбреро. У ньому чоловік танцював на шоу ”Танці з зірками” телеканалу ”1+1”.

Капелюха Григорію подарував покійний хореограф Павло Вірський, з ансамблем якого Чапкіс об’їздив 71 країну. Поряд висить фото Вірського з автографом ”Спасибо, что встретился с тобой в жизни. 1960 год”.

У коридорі гіпсовий фонтанчик. Біля кухні електричний мармуровий камін з Англії. Мало меблів і багато світильників.

— Дизайн сам робив, — хвалиться господар. — Із кухні викинув плиту з духовкою. Поставив газплитку на дві конфорки. Готувати вмію не гірше, ніж дружина. Особливо печеню і котлети. Продукти сам закуповую, бо їжджу на машині. Недавно купив сріблястий ”шевроле”. А до того понад десять років їздив на ”Опелі Омега”.

Дружина Чапкіса Алла Борисівна — начальник відділу навчально-методичної роботи в Київському авіаційному університеті.

Із кухні хореограф виносить каву з молоком та шматок київського торту. Сідаємо у вітальні на червоний м’який куточок. На телевізорі горить електричний семисвічник мінора.

— Що зробив зі мною цей проект! — говорить про ”Танці з зірками”. — На вулиці всі усміхаються. У магазині оточують колом. Молодь каже, що вболівала за Зеленського. А середнє і старше покоління — за Могилевську. Я за три місяці схуд на 11 кілограмів, — відтягує пасок. — А Руслана Писанка на 17! Вона ж важила 120. Я прокидався о сьомій, лягав о другій ночі. Їсти не встигав. Апетиту не маю й досі, — зізнається. — На трьох роботах працюю. Веду групу в палаці дітей та юнацтва імені Корольова. Керую ансамблем ветеранів ”Вдохновение” і даю уроки на Рибальському острові у клубі ”П’ятий елемент”. (Кажуть, він належить Петру Порошенкові. — ”ГПУ”).

На тумбочці лежить фото. Чапкіс біля ялинки. А поруч Руслана Писанка в перуці з дощика.
Церемонемейстер Григорій Чапкіс та Олена Шоптенко, яка разом із Зеленським перемогла в “Танцях з зірками” на Віденському балу в Національній опері
Церемонемейстер Григорій Чапкіс та Олена Шоптенко, яка разом із Зеленським перемогла в “Танцях з зірками” на Віденському балу в Національній опері
— Писанка — моя любимая женщина. Фото зробили на вечірці в Наталі Могилевської. Цієї суботи вона святкувала Новий рік. Запросила чоловік двісті в ресторан ”Сейф” на вулиці Червоноармійській. Наступного дня передзвонила. Сказала, що мій подарунок їй найбільше сподобався. Це була кришталева статуетка пари, що танцює.

У шафі за склом лежить фото Ольги Сумської з автографом. На звороті номер мобільного акторки.

— Ольга мені два дні тому підписала, — зауважує.

— Часом, не пишете мемуарів? — цікавлюся.

— Створив кілька оповідань — реальні життєві історії. Є навіть сповідь проститутки. Коли приходить натхнення, пишу по 40 сторінок за день. Хочу їх видати.

— Скільки разів одружувалися?

— Тричі. Уперше з партнеркою по танцях Людмилою. Жили понад двадцять років. На початку цього року вона померла. Наша дочка Лілія закінчила Київське хореографічне училище. І вийшла в Італію за мільйонера. Має там балетну школу ”Чапкіс-Денс” на 200 осіб. У свої 48 років може танцювати на пальцях. Старша онука, 26-річна Аня знімається в італійських серіалах. А менша, 13-річна Вітторія, з вересня навчається в Київській хореографічній академії, — закидає ногу за ногу.

— Удруге одружився в 50 років на своїй учениці, 28-річній Наталі. Зараз вона із нашим 27-річним сином Грегорі виїхала до американського міста Сан-Франциско. Син тримає школу хіп-хопу ”Чапкіс-Денс”. Має два будинки і машину. Діти по кілька місяців не телефонують. Це значить, у них все добре, — сміється.

У двері дзвонять. Чапкіс відчиняє.

— Моя ти рибочка, — чути з коридору.

У вітальню заходить донька хореографа Лілія.

— Учора прилетіла з Італії, зупинилася в дочки. Буду тиждень, — знімає чорну дублянку.

— У мене така нагрузка була, Ліль, — жаліється Чапкіс.

— Що ти їв? — питає вона. — Синій і худий. Як півник по рубль дванадцять.

Жінка розповідає, що її старша дочка Аня грає головну роль у серіалі ”Сто вітрин”, який показують на ”5 каналі”.

— Вона так добре знає італійську, що у фільмах її не дублюють. Ще Ані запропонували головну роль в історичному італійському серіалі ”Еліза Елівумброза”, — хвалиться Чапкісу. — Вона живе в Мілані, — каже до мене. — На вихідних їздить до Рима. Вчиться стріляти і кататися на конях. Приїжджала до мене в місто Арецо, це 40 хвилин їхати від Флоренції. Разом ходили в магазин купувати мені годинник, — показує сріблястий ”Свотч” на лівій руці. — Аню вмить оточили прихильники. Просили сфотографуватись на мобілку. У п’ятницю донька буде у Києві.
Григорій Чапкіс у своїй двокімнатній квартирі на Борщагівці в Києві із донькою від першого шлюбу Лілією
Григорій Чапкіс у своїй двокімнатній квартирі на Борщагівці в Києві із донькою від першого шлюбу Лілією
1998-го онука Чапкіса перемогла на італійському конкурсі краси ”Міс Тоскана” і здобула четверте місце у конкурсі ”Міс Італія”.

— А Вітта хоче жити в Україні і мріє про балет, — каже Лілія про молодшу доньку.— Хоча має італійський паспорт.

Чапкіс проводжає її до дверей і повертається до вітальні.

— А з третьою дружиною Аллою Борисівною побрався в 60, — каже. — Вона викладала марксизм-ленінізм в університеті Шевченка. Під час перебудови лишилася без роботи. Я працював директором-розпорядником театру на Лівому березі. Набирав прибиральниць та гардеробниць. Коли заходить до мене розкішна жінка у довгому чорному пальто. Вища за мене на три голови, важить на 20 кілограмів більше. Каже, що нічого робити не вміє. І дивиться так сумно. Я подумав, що може повіситися, якщо відмовлю, — каже серйозно. — І взяв її адміністратором.

Жив у кабінеті, бо друга дружина мене вигнала. Там же прав сорочки. Алла Борисівна розмовляла зі мною на роботі до третьої ночі. А потім попросила виварити мої сорочки. Прала вдома вночі, щоб чоловік не бачив. Пожаліла мене, як собачку. Коли одружилися, дізнався, що вона кандидат економічних наук. Якби знав раніше, випровадив би. Завжди боявся освічених жінок. Не можу правильно коми поставити. Бо моя рідна мова — румунська.

У двері знову дзвонять. Це дизайнер шоу ”Танці з зірками” Марина Колесникова приїхала забрати в Чапкіса білий фрак.

— Ми зараз на всі костюми клеїмо номерки і вішаємо в одну шафу, — пояснює. — Навесні, перед ”Танцями з зірками-2” усі костюми продаватимуть з аукціону.

Чапкіс передає їй костюм у синьому футлярі.

— Скажи організаторам, що я хочу його викупити. Все одно він нікому не підійде, бо дуже маленький.

— Аж не віриться, що я побувала у вас вдома, — каже дівчина, виходячи.

Чапкіс теж збирається. Об 11-й дає приватний урок у палаці Корольова, що за сто метрів від його будинку. Вдягає чорного капелюха і пальто. Я згадала, що забула шапку.

— Так і невинність можна десь забути, — жартує хореограф.

1930, 24 лютого — народився в Кишеневі (Молдова) в родині шорника і домогосподарки
1938 — чистильник взуття
1941 — перебирається до Казахстану
1943 — приїжджає до Києва, працює будівельником на розбудові Хрещатика
1945 — залізничне училище; з ансамблем ”Трудові резерви” виступає в Кремлі перед Сталіним. Вождь посадив його на коліна і подарував годинник
1950 — перші гастролі в Польщі з трупою театру Івана Франка
із 1955 — ансамбль танцю УРСР під керівництвом Вірського
1999–2001 — жив у дочки Лілії в Італії.
На гастролях зустрічався з Сальвадором Далі, Мао Цзедуном, Хошиміном та Фіделем Кастро

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Культура»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ти говориш про Господа або Його чесноти, роби це серйозно і з належною повагою”
Джордж Вашінгтон

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.