Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


“Зважимося на брудершафт”. Фільми, без яких не приходить Новий рік

Дозвілля 44172 перегляди

Опубліковано - 25.12.2006 | Всі публікації | Версія для друку

“Зважимося на брудершафт”. Фільми, без яких не приходить Новий рік
“Головна прикраса новорічного столу - це телевізор”, прояснив усім телеглядачам житель Простоквашино листоноша Пєчкін.

Зараз вже складно уявити, як зустрічали Новий рік наші бабусі й дідусі без традиційного набору новорічних комедій, настільки увійшло до звички, накриваючи святковий стіл, включати телевізор і дивитися “Іронію долі, або З легкою парою!”, “Чародіїв”, “Карнавальну ніч”...

Свої традиційно зимові, святкові фільми є і за кордоном. У США безумовний лідер - комедія “Один удома” і два її продовження; фільм про “нещасного”, але вельми войовничого хлопчика, який з підозрілою регулярністю залишається наодинці удома в Різдво. Успішна боротьба дитини з двома квартирними злодіями подарувала виконавцеві головної ролі Макколею Калкіну усесвітню славу.
Проте, "Іронією долі" англомовного світу все-таки варто назвати фільм “Це прекрасне життя” 1946 року, режисера Френка Капра. Картина висувалася на премію “Оскар” за 5 номінаціями, зокрема, за кращий фільм, актора, режисера, також отримала премію “Золотий Глобус” за кращу режисуру. Цей же фільм переміг в голосуванні на найкращий різдвяний поцілунок у фіналі, коли герой Джеймса Стюарта зворушливо возз’єднувався з сім’єю на Різдво.

Французький різдвяно-новорічний символ із недавнього часу – “Таксі-3”, який і знімали саме до свят 2003 року. Мабуть, основна його чеснота полягає у великій кількості снігу в кадрі, що, до речі, зовсім не є характерним для Франції.

Жоден Новий рік у Чехії не обходиться без фільму “Три горішки для Попелюшки”. Вацлав Ворлічек зняв чарівну казку, яка також стала символом свята, а з радянських картин найбільш новорічною була визнана “Морозко”. Або “Мразік”, по-чешськи.
У Росії до кожного Нового року з’являється відразу декілька нових фільмів-казок. Щодо недавніх картин, мабуть, скласти конкуренцію класиці можуть декілька: “Операція “З Новим роком!”, фантасгармонія про теплу компашку, яка зустрічає Новий рік у хірургічному відділенні лікарні на чолі з генералом в особі Олексія Булдакова і цілої обойми акторів, задіяних режисером Олександром Рогожкіним в своїх комедіях про особливості національного відпочинку; “Сирота казанська” з чарівною зустріччю молодої жінки і її трьох батьків в особах Валентина Гафта, Олега Табакова і Льва Дурова; “Бідна Саша”, що вирішила пограбувати банк своєї мами і заодно влаштувала її особисте щастя; “Француз”, про російську попелюшку-перекладачку Ганну, що познайомилася по листуванню із справжнім французьким бароном; “Приходь на мене подивитися”, про дивне щастя, що падає на голову немолодим вже героям Ірини Купченко і Олега Янковського. І, звичайно, все це під Новий рік, коли відбуваються чудеса.

І все-таки, не дивлячись на появу багатьох гідних новорічних фільмів, уявити Новий Рік без класики неможливо: редакція РІА “Новості” визначила п’ять найулюбленіших святкових картин.
5. “Джентльмени удачі”. Дія фільму хоч і не пов’язана безпосередньо зі святом, відбувається, проте, саме в кінці грудня – на початку січня.

Найвідоміші цитати:

- Цей Василь Алібабаєвич... ця нехороша людина... мені батарею на ноги гинула, падлюка!;
- Дівчина, а дівчина, а як вас звуть? - Таня. - А мене Федя. - Ну і дурепа;
- Ей, громадянина! Ти туди не ходи, - ти сюди ходи. А то сніг довбешка потрапить - зовсім мертвий будеш...;
- Хто ж його посадить, він же пам’ятник!;
- Слухайте... Стули пельку, будь ласка!;
- Все. Кіна не буде... Електрика скінчилася.


4. “Старий новий рік”, сатирична комедія про дві сім’ї - представників інтелігенції і представників робочого класу. При всіх відмінностях у них є одна схожість - і Петро Полуорлов, і Петро Сєбєйкін незадоволені життям і вирішують напередодні старого нового року корінним чином змінити своє життя.

Найвідоміші цитати:

- Довго не прийду, три дні не прийду;
- Ми, старі працівники культури, пам’ятаємо, які були булочки;
- Не нервуйте дівчинку;
- З дієза на бемоль, з бемоля на дієз;
- Собитієв у людей, собитієв...


3. “Карнавальна ніч”, фільм-експеримент, сценарій якого, як не дивно, не зміг зацікавити нікого протягом декількох років. Перша художня картина Ельдара Рязанова.

Найвідоміші цитати:

- Лектор готовий? - Лектор давно готовий;
- Є установка весело зустріти Новий рік;
- Сторонню Бабу-Ягу брати не будемо, - виховаємо у своєму колективі;
- Доповідач зробить доповідь, коротенько так, - хвилин на сорок...;
- Є життя на Марсі, чи немає життя на Марсі, - це науці невідомо.


2. “Чародії”, незвичайно чарівний фільм, який незмінно показують напередодні Нового року. По розповідях акторів у всіх залишилися незабутні спогади: наприклад, Еммануїл Віторган не може пробачити Михайлу Свєтіну того, що дубль сцени, де Хома Бриль катається на Коврові, знімався незліченну кількість разів.

Найвідоміші цитати:

- Головне - щоб костюмчик сидів!
- Тут були люди, і я їх знайду;
- Хто так будує?!
- Або уб’ється, або покалічиться;
- Він пройдисвіт, і ноги у нього криві!
- Йди, а то розвію за вітром!


1. Безумовно, лідером новорічних рейтингів є “Іронія долі, або З легкою парою”. У році, що йде, фільм святкував свій ювілей, крім того, готується продовження “Іронія долі, або З легкою парою-2”.

Найвідоміші цитати:

- У неї чарівне ім’я - Надія... – А головне – рідке;
- Вони обидва – можуть!;
- Підемо простим і логічним шляхом. - Підемо разом;
- Ну що ви мене весь час упускаєте?!
- Іполит, ну який же ви тупий!
- Що ви мене поливаєте?!! Я ж не клумба!..
- А у вас черевички на тонкій підошві;
- Тепленька пішла...;
- Яка гидота, ця ваша заливна риба;
Редакція “Аратти” вирішила розширити цей перелік двома фільмами на українську тематику. Один із них – фільм-казка, інший – новорічний мюзикл. Вони мають однакову назву – “Вечори на хуторі поблизу Диканьки” і обидва створені за мотивами повісті Миколи Гоголя “Ніч перед Різдвом”. Саме вони можуть нагадати нам як святкували наші бабусі з дідусями новорічні та різдвяні свята.

Перший фільм – режисера Олександра Роу з незабутніми - Георгієм Мілляром, Олександром Хвилею, Миколою Яковченко, Олександром Мартінсоном...

Наводити цитати з безсмертного твору Миколи Гоголя, ми думаємо, не варто.
Другий - музичний фільм українського режисера Семена Горова на музику Костянтина Меладзе. Головні ролі виконали відомі естрадні зірки та актори – Олег Скрипка, Ані Лорак, Філіп Кіркоров, Лоліта, Віктор Степанов, Анатолій Дьяченко, Андрій Данилко, гурт “ВІА Гра”, Олександр Пономарьов, Ольга Сумська.

Найвідоміші цитати:

- А я що, - як дурень тверезий сидіти буду?!;
- Це ми – шанувальники твоєї творчості! - Які ще шанувальники... Невже свататися?;
- Нині це називається контракт. Нині без контракту – ніяк!;
- Оксана... монамур...;
- Хто там мою доню обидив? – Вашу доню бог розумом обидив...



А давайте зважимося на брудершафт. А потім заспіваємо:

Ми не янголи святі, але струни золоті
У душах не мовчать.
Про кохання і вогонь, що бажаємо його
Співає нам печаль.
Доля згадує про нас
І на скронях сивина, неначе білий сніг.
І віків старовина, наче пісня неземна
Приходить уві сні.


 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Дозвілля»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми розпалюємо вогонь творящий. Якщо він гріє – хай. Втручатися не можемо, бо будь-яке насилля, навіть во ім’я істини, неминуче породить дисгармонію”
Олесь Бердник

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.