Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Хроніка ядерного бомбардування України

Людина і влада 41365 переглядів

Опубліковано - 23.01.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Ядерний вибух
Ядерний вибух
Про загадковий вибух на Чорнобильській АЕС імені Леніна знають всі. Але не все. Вперто говорять про секретні атомні експеременти, розробку нової зброї... Дослідження тривають.

Виявляється, наша благословенна земля давно стала полігоном для випробування ядерних технологій.

9 липня 1972 року було здійснено підземний ядерний вибух потужністю 3,8 кілотонн під селом Хрестище Красноградського району Полтавської області.

16 вересня 1979 року здійснено підземний ядерний вибух потужністю 0,3 кілотонни в місті Юнокомунарівськ, що під Єнакіевом, Донецької області.

Але, про все детально.

Операція “Факел”

На Полтавщині було відкрито потужне газове родовище. Почалися геологорозвідувальні роботи і видобуток. Середній тиск на свердловинах складав понад 400 атмосфер. На одній з свердловин розірвало трубу, стався викид - виникла велетенська пожежа. Видобуток було паралізовано. Температура сягнула кількох тисяч градусів. Тоді хтось вирішив, що пожежу можна загасити, підірвавши ядерний заряд. Оформили папери. Дозвіл давали особисто Брєжнєв і Косигін.

До факелу пробурили двокілометрову похилу свердловину, помістили туди ядерний заряд, отвори залили бетоном. І рвонули.

Ядерний гриб, разом з газом і породою сягнув висоти кількох кілометрів. Виникла гігантська радіоактивна хмара, яка за вітром попливла в бік Санжар, розносячи радіацію Полтавською, Харківською, Дніпропетровською областями.

Пожежу так і не вдалося ліквідувати. Тільки через рік, коли згоріло більше 1 млрд.куб.м. газу, свердловину загасили.

Радіоактивну обстановку ніхто не вивчав. Замірів не робили. Людей не виселяли. Тільки після Чорнобиля вчені звернули увагу на високий фон у здавалося такій благополучній Полтавщині. Інформація про ті події і досі секретна. Може хоч зараз вдасться щось розкопати в архівах. Хоча, кажуть, всі основні документи і досі в Москві.

Операція “Кліваж”

Другий вибух здійснили в Юнокомунарівську, що знаходиться у вугледобувному та індустріальному центрі Донеччини. Операцію назвали “Кліваж”.

Довідка “Аратти”:
Кліваж - тріщина в породі, що виникає унаслідок руху земної кори або іншої природної причини.

Дослідники і досі не знають, для чого підірвали атомну бомбу в Донбасі. Одні кажуть, що для того, аби струснути землю і вигнати небезпечний шахтний газ. Інші стверджують, що то була імітація дій на випадок війни...

Бомбу заклали на кілометровій глибині. Потужність - приблизно в одну кілотону. Після вибуху в радіусі 15 км. пошкодило будівлі. Радіаційний фон сягнув 8 тисяч мікрорентген. Через тріщини в породі, просочилися радіоактивні гази. Епіцентр вибуху локалізували. За якийсь час охорону зняли. Туди почали лазити сміливці, не розуміючи, що потрапляють у саме пекло. Ніхто нічого не знав. Та і зараз не знають.

Поширилися чутки, що ту шахту тихо приватизували і нині звідти видобувають вугілля. І продають. І хтось ним гріється. Хтось там працює...

Може час розібратися з тими вибухами на державному рівні?

Карта ядерних випробувань і промислових ядерних вибухів на території СРСР 
(За винятком вибухів, виконаних в рамках програми сейсмозондування)
Карта ядерних випробувань і промислових ядерних вибухів на території СРСР (За винятком вибухів, виконаних в рамках програми сейсмозондування)

Від "Аратти": За інформацією Аналітичного центру із проблем неросповсюдження, всього в СРСР було виконано 124 "мирних" ядерних вибухів потужністю від 0,01 до 140 кт із промисловою метою.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Людина і влада»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Кількатисячолітня безперервна традиція густонаселеної Пра-України... дає сучасним українцям доказ непорушності володіння своєю землею упродовж тисячоліть. Треба визволитися від змови істориків”
Юрій Липа

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.