Аратта - На головну

2 травня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Азаров поділив Україну на сорти. По податкам

Політмаразми 23013 переглядів

Опубліковано - 26.01.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Микола Азаров і Віктор Ющенко на сцені Майдану. 2004 р.
Микола Азаров і Віктор Ющенко на сцені Майдану. 2004 р.
Як стало відомо, в січні 2007 року Мінфін зажадав від Державної податкової адміністрації (ГНАУ) зібрати до бюджету на 27% податків більше, ніж на початку 2006 року. Зокрема, плани збільшені для більшості західних і центральних регіонів, а також для Києва, тоді як для Донецької області і Автономної республіки Крим вони понижені. У ГНАУ не змогли пояснити перекоси в податкових зборах, пославшись на те, що плани формує Мінфін. У Мінфіні ж від коментарів відмовилися.

У розпорядженні “Комерсанту-Україна” опинився план Мінфіну по збору податків ГНАУ на січень 2007 року, розроблений Кабінетом міністрів. Нагадаємо, що в II півріччі 2006 року ГНАУ працювала по документах, підготовленим екс-міністром фінансів Віктором Пинзеником. По розрахунках Мінфіну, до загального фонду бюджету в січні поступить 6,778 млрд. грн., з них від податківців – 3,841 млрд. грн., від Держмитниці – 2,522 млрд. грн., а "трансферти і інші надходження" складуть 414,1 млн. грн.

Згідно новим планам, ГНАУ повинна збільшити надходження від ПДВ в порівнянні з січнем минулого року на 923,566 млн. грн. – до 3,264 млрд. грн., зменшивши збір податку з вітчизняних товарів на 135,545 млн. грн – до 1,863 млрд. грн. При цьому підприємствам мають намір відшкодувати 1,4 млрд. грн. (у 2006 році – 1,085 млрд. грн.). Плановий збір акцизу, по якому в 2006 році був недобір, збільшений з 401,5 млн. грн. до 460,5 млн. грн., а податку на прибуток занижений – з 1,046 млрд. грн. до 759 млн. грн.

У ГНАУ зменшення збору по податку на прибуток вважають за доцільне, оскільки термін його сплати наступає з 10 лютого. Нагадаємо, що на 1 січня 2007 року податкові переплати досягли 18 млрд. грн. Проте експерти побоюються, що, знижуючи плани по двох основних податках, Кабмін перестраховується, побоюючись застосування підприємствами корупційних схем з внутрішнім ПДВ і збільшення кількості збиткових компаній і підприємств з нульовою рентабельністю. "Незрозуміло, чому ВВП росте (за підсумками 2006 року на 7%.–Ъ), а внутрішній ПДВ і прибуток падають, - обурений експерт Українського незалежного центру політичних досліджень (УНЦПД) Максим Лациба.– Тут йде якась фінансова махінація з фіктивною неприбутковістю або відмиванням грошей".

Проте найцікавішими виявилися регіональні плани зборів податків (див. довідку). Так, бюджетний розклад для ряду областей в порівнянні з минулим роком занижений. Зокрема, Донецькій області необхідно зібрати 217,073 млн. грн. (у 2006 році – 291,127 млн. грн.), а Автономній республіці Крим – 40,465 млн. грн. (51,003 млн. грн.). Варто відзначити, що ці регіони в 2006 році не виконували свої планові показники, хоча в Донецькому регіоні зростання промислового виробництва становило 6,1% при середньому показнику в Україні 6,2%. Цікаво, що для Запорізької і Дніпропетровської областей, які показали зростання виробництва на 9,5% і 8,4% відповідно, планові надходження підвищені трохи –трохи більше 10 млн. грн. (на 10,9% і 4,9% відповідно).
Колишні комуністи і нинішні. Врешті в одній коаліції. Правлячій!
Колишні комуністи і нинішні. Врешті в одній коаліції. Правлячій!
При цьому західні – Львівська, Чернівецька, Рівненська, Тернопільська, Волинська – і центральні області – Житомирська, Вінницька, Черкаська – отримали "надбавку", в середньому, на 63%. Слід зазначити, що більшість з них минулого року не виконали плани по ключових податках (див. Ъ від 24 січня). Більше всього податків зобов'яжуть зібрати Київ – 1,642 млрд. грн. (1,093 млрд. грн. в 2006 році). У ГНАУ не змогли пояснити Ъ дану диспропорцію в розподілі податків, порадивши звернутися до розробника планів. Проте в Мінфіні від коментарів відмовилися.

На думку керівника служби макроекономіки і фінансового сектора секретаріату президента Романа Жуковського, Мінфін спровокував диспропорції надходжень, не враховуючи "внесок" кожної області в показник зростання ВВП, тоді як раніше при підготовці планів міністерство використовувало спеціальну формулу. "Теоретично області, що показують, наприклад, високі темпи зростання промислового виробництва, повинні показати і динаміку зростання податків, - відзначив він. – Тому мені не зрозуміло, яким чином проводиться перерозподіл прогнозного збору надходжень по областях".

На думку експертів, диспропорція в складанні планів має під собою політичну підоснову. Так, на думку експерта УНЦПД Максима Лациби, такий бюджетний розклад є "розплатою" з електоратом опозиційних областей. При цьому аналітик центру "CASE-Україна" Володимир Дубровський пов'язав завищення податкових планів з нелояльністю керівників ряду областей до Кабміну, що у результаті може спровокувати невиконання бюджету. "З помаранчевих голів адміністрацій буде черговий привід запитати і пред'явити претензії, що вони не виконують державне завдання", - упевнений пан Дубровський.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політмаразми»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Все, що йде поза рами нації, це або фарисейство людей, що ітернаціональними ідеалами хотіли би прикрити свої змагання до панування одної нації над другою, або хворобливий сентименталізм фантастів, що раді би широкими “вселюдськими” фразами прикрити своє духове відчуження від рідної нації...”
Іван Франко

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.