Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Держава грає на полі шахраїв. На ринку нерухомості

Людина і влада 23358 переглядів

Опубліковано - 16.03.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Держава грає на полі шахраїв. На ринку нерухомості
Держава, як і раніше, підігрує шахраям, котрі провертають операції на ринку продажу новобудов.

Спроби державних мужів хоч якось захистити покупців житла в новобудовах поки що не увінчалися успіхом.

Ввівши в грудні 2005 року законодавчу заборону на оформлення відповідних угод, що дискредитували себе інвестиційними договорами (саме на підставі таких документів сподівалися одержати свої метри вкладники «Еліта–центру»), парламент запропонував не менш сумнівну схему у вигляді цільових облігацій. В обмін на інвестовані в будівництво кошти майбутні квартировласники отримують облігації. Та, як з’ясувалося, такий механізм поки працює тільки теоретично.

Оформити у власність квартиру, придбану в забудовника шляхом придбання цільових облігацій, у столиці дотепер неможливо. За понад рік активного використання будівельниками цього інструмента продажу нерухомості міська влада так і не спромоглася внести облігації в перелік документів, на підставі яких можна оформити право власності на придбане в новобудовах Києва житло. Даний факт, на думку експертів, робить облігації, які й без того практично не дають жодних гарантій приватному інвестору, ще сумнівнішим інструментом на ринку купівлі–продажу нового житла.

Як повідомив нам директор ТОВ «Будівельна компанія «Міськжитлобуд» Віктор Дубко, відсутність нормативів, які б регулювали оформлення права власності на житло на первинному ринку, проданого шляхом залучення коштів інвесторів через цільові облігації стало проблемою як для забудовників, так і для інвесторів. За його словами, на сьогодні актами Київської міськдержадміністрації регулюється тільки порядок оформлення права власності на житло, побудоване із залученням коштів фізичних й юридичних осіб у рамках інвестиційної діяльності (тобто інвестиційних договорів, що канули в лету), хоча з початку 2006 року така форма залучення інвестицій заборонена Законом «Про інвестиційну діяльність».

«Отож, згідно з законом залучення коштів за допомогою укладення інвестиційних договорів заборонено, а в переліку необхідних документів для одержання права власності інвестиційний договір присутній. При цьому договору купівлі-продажу облігацій, за якими сьогодні продається більша частина столичних новобудов, у цьому списку немає», — уточнив голова наглядової ради ТОВ ІСК «Синергія» Олексій Маркусь. За словами виконавчого директора групи компаній «Планета Оболонь» Олексія Котенка, зараз усі права власності на споруджуване житло, продане за цільовими облігаціями, оформлено на забудовника.

Після введення будинків в експлуатацію власник облігацій повинен пред’явити їх для погашення фірмі–забудовнику та укласти нотаріальний договір купівлі–продажу житла, згідно з яким вартість житла погашається облігаціями. Ось тут і виникає перешкода, незважаючи на те, що багато подібних будинків у столиці вже добудовуються.
Забудовники зазначають, що подібний нюанс, є далеко не єдиним недоліком придбання житла через цільові облігації. За словами Олексія Котенка, не менш важлива проблема як для покупців, так і для самих забудовників виникає сьогодні й на стадії залучення інвесторів. Так, в облігаціях не вказується конкретна адреса житла, купленого інвестором. Для вирішення цього питання із покупцем облігацій у більшості випадків укладається договір–резервування певної квартири, підписання якого на законодавчому рівні чи в інших нормативно–правових актах не передбачено. «Виходить, що цей договір–резервування стовідсоткової гарантії не дає, бо всі власники облігацій рівні перед забудовником. Теоретично кожен інвестор може вимагати квартиру на будь–якому поверсі або навіть по 1 кв. м у різних квартирах», — зауважує Олексій Котенко. З іншого боку, схитрувати може й забудовник. Скажімо, надавши покупцеві житло не в елітному районі, яке він проінвестував, а десь за межами міста, де забудовник може також споруджувати будинок. А тому замість чітких правил, які регулюються законами й підзаконними нормативними актами, учасникам процесу доводиться покладатися винятково на сумлінність один одного.

Водночас, за словами адвоката компанії «Коннов і Созановський» Наталії Доценко–Білоус, столична практика вже продемонструвала випадки несумлінності учасників процесу. «Вкладати величезні для приватної особи кошти у квартиру сподіваючись, що друга сторона й надалі демонструватиме сумлінність нерозважливо», — коментує пані Наталя, зазначаючи, що найчастіше проблема може виникнути й з незалежних від сторін обставин.

Якщо, наприклад, якесь ТОВ, що продало квартиру й вручило громадянину цільову облігацію, котра підтверджує право власності на неї, розориться або зникне, розмір його відповідальності перед покупцями акцій обмежений лише статутним фондом компанії, що цілком може складатися з офісного встаткування. І таку ситуацію знов–таки провокує недосконале законодавство — процес обігу цільових будівельних облігацій строго контролюється тільки на стадії їхнього випуску Держкомісією цінних паперів і фондового ринку. Коли ж справа доходить до виконання зобов’язань, Комісія відходить убік, посилаючись на відсутність відповідних повноважень. До речі, уповноважене рейтингове агентство «Кредит–рейтинг» уже попередило про можливість дефолтів будівельних облігацій — понад 90% усіх паперів, що в обігу на ринку, агентством оцінені як спекулятивні. А це підвищує небезпеку того, що забудовники, котрі їх випустили (особливо дрібні компанії), будуть не в змозі виконати взяті на себе зобов’язання.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Людина і влада»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Там, де закінчується здоров'я, там, де закінчуються гроші, там, де закінчується здоровий людський розум, - там всюди починається християнство ”
Генріх Гейне

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.