Аратта - На головну

19 травня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Янукович небезпечно грає на найбільш низких радянських інстинктах

Назад в СРСР 6756 переглядів

Опубліковано - 29.04.2010 16:48 | Всі новини | Версія для друку

Янукович небезпечно грає на найбільш низких радянських інстинктах
Янукович небезпечно грає на найбільш низких радянських інстинктах
Світові видання попереджають, що викид емоцій, викликаний продовженням оренди російської військово-морської бази в Севастополі, може розбудити або вже розбудив нереальні сподівання та кроки політичних сил і влади Януковича та Кремля, які виявляться насправді ілюзією та переборщуванням.

Це, як наголошують західні аналітики, лише ускладнить Януковичу управління державою, а Росії –заважатиме доводити, що вона є цивілізованої силою у цьому регіоні. Деякі газети навіть прогнозують, що Москва планує серйозно «грати на розкол України», що є самогубством для самої Росії.

Американська «Вашингтон Пост» не лише вважає, що нова угода України з Росією щодо російського Чорноморського флоту може посилити загрози інтересам США в цьому регіоні, але й критикує «самозаспокійливі» заяви Білого дому на цю тему, де бачать в згаданій угоді Москви й Києва лише намагання України «врівноважити» стосунки між Росією та Заходом. Автор статті у «Вашингтон Пост» Філіп Пен наводить тут думки аналітиків про те, що ця угода Януковича з Медведєвим посилить загрози для демократії в Україні й регіоні, загальмує й без того запізнілі реформи в українській економіці, що не лише законсервує корупцію, а й провокуватиме нові міжусобиці в державі. Газета наголошує, що, незважаючи на «захмарну» ціну цієї харківської угоди для Росії, Москва гріє себе ілюзіями ніби-то вона взяла Україну під контроль. Але, з точки зору багатьох експертів, в угоді й заявах її адвокатів присутній блеф, адже «вони (у Києві) віддали щось, щоб отримати те, на що вони мали реальне право з самого початку – ринкову ціну на газ у розмірі 220-230 доларів».

«Вашингтон Пост» зауважує також до цього устами відомого енергетичного експерта Едварда Чоу, що «Росія вже внесла зміни в контракти з іншими споживачами з Європи, надавши їм знижки у зв’язку з падінням попиту і цін на газ». Ця угода, як стверджує Чоу, вигідна українським олігархам, вона дозволяє Україні не сушити голову над наведенням порядку у своєму корумпованому газовому секторі, «котрий вважається джерелом фінансування українських політиків». Експерт також наголошує, що ця угода має настільки багато недоліків, що вона навряд чи протримається довго і внаслідок знову вникне загроза постачання газу до Європи. А інший відомий американський аналітик, працівник із колишньої адміністрації Буша, Дейвід Крамер взагалі попереджає, що ця угода Януковича «сприятиме посиленню найбільш підлих, низьких, радянських інстинктів у російській психології... Вони можуть подумати, що їм тут сприяє доля, вдача, і як завжди, росіяни через деякий час почнуть переборщувати, роблячи дурні і нереальні кроки». Крамер вважає, що найбільше це зашкодить українській політиці, бо Януковичу після цих кроків загрожує чимало проблем в ефективному управлінні державою... Аналітики також попереджають, що такі кроки Кремля на Чорному морі можуть призвести до чергового загострення стосунків Росії з НАТО.

Відомий європейський експерт Томаш Валашек у статті на сторінках «Файненшел Таймз» зазначає, що український Президент Віктор Янукович «погано почав із перших же кроків у своїй зовнішній політиці». «Фактично він своєю угодою про російський флот віддав Москві значний шмат українського суверенітету», – зауважує Валашек. Він попереджає, що є, як мінімум, дві підстави для оцінки помилковості дій Януковича. Перша – присутність чужого флоту на українській території, з його вояками і розвідкою, що дозволяє Москві здійснювати постійний тиск на Київ. По друге, чужий флот і його команда в «гарячому Криму» дозволяють Кремлю «грати на розкол України». «Україна не буде по-справжньому незалежною до тих пір, допоки не буде мати свободу зовнішньополітичного вибору, а присутність чужого флоту гарантує, що такої свободи дій для України не передбачається упродовж кількох наступних десятиріч. Оце і є справжня ціна договору оренди», – наголошує Томаш Валашек. Цей європейський експерт також, як і багато інших західних не заангажованих аналітиків, дивується, що Янукович і його команда не пішли шляхом зменшення енергоємності української економіки, коли Україна є чи не найбільшим у світі газовим споживачем. Бо сусідня Польща, наприклад, споживає газу утричі менше від України, а виробляє продукції утричі більше. Валашек дивується з того, що Україна поки-що так і не скористалася з фінансових пропозицій Світового банку, ЄБРР, Європейського інвестиційного банку, котрі дають гроші на радикальну реконструкцію українського газового сектору. Виглядає так, як зауважує цей експерт на сторінках «Файненшел Таймз», що з самого початку політика Януковича у світі не збалансована, що «посилює слабкість України і продовжує її залежність від знецінених сьогодні у світі енергоносіїв із Росії. Це зменшує шанси Януковича для маневрів між Росією і Заходом, це сумнівна оборудка для України і поганий початок для нового Президента», – резюмує Томаш Валашек.

Інший американський аналітик Джексон Діль наголошує на сторінках вже згаданої «Вашингтон Пост», що «виглядає досить ймовірним саме програш Путіна внаслідок цієї угоди з Україною. У дурній погоні за статусом супердержави, безнадійно втраченого Росією, кремлівський бос прирік країну на десятки мільярдів вартісних субсидій з метою збереження заіржавленого флоту, модернізацію чи утримання котрого Росія не може собі дозволити. Щоправда, Путін планує потратити ще мільярди на купівлю десантних гвинтокрильних носіїв у Франції, але Чорноморський флот все ж так і залишиться пам’ятником імперських фантазій Путіна, а не джерелом справжньої влади», – підсумовує американський експерт.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Назад в СРСР»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ваша так звана релігія діє як опій: вона заманює і приглушує болі замість того, щоб надати сили”
Новаліс

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.