Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Сільський туризм замість безробіття

Туризм Регіон: Закарпатська область 26951 перегляд

Опубліковано - 12.07.2010 13:56 | Всі новини | Версія для друку

Краєзнавець Сергій Степчук влаштував майстер-клас із зеленого туризму
Краєзнавець Сергій Степчук влаштував майстер-клас із зеленого туризму
Закарпаття традиційно було краєм, що вабив мандрівників і шукачів пригод, любителів ескстриму та нових вражень.

Екологічно чистий край з м’яким кліматом. Край гір, предковічних лісів, мінеральних вод, турбаз і курортів, гірськолижних трас та середньовічних замків, а ще поєднання кількох східноєвропейських культур -- завжди приваблював туристів.

Ложка дьогтю у цій бочці меду: готельно-туристична сфера Закарпаття не завжди здатна прийняти і обслужити туристів. Проте, кмітливість закарпатців: гуцулів, бойків, лемків, угорців, румун, словаків, що живуть тут віками в умовах малоземелля і традиційного безробіття, здається, здатна вирішити цю проблему.

«Зараз люди тікають від тієї метушні, із міста десь тихеньке містечко собі знайти, - жителька закарпатського села Ярок Марія Гринчук цього року вперше приймала гостей у будиночку, зведеному і обладнаному на власному обійсті, поряд із домівкою господарів. - Наше село, наш будинок, садиба наша є таким затишним містечком де можна відпочити. У нас дві кімнати. У одній кімнаті може жити сім’я, пара – і в іншій кімнаті. Ну, які зручності потрібно – є. Ну і, звичайно, гостинність. Ми б дуже раді були щиро поділитися усім, що, як кажуть на Закарпатті, при теплій душі є».

Для області, що має найвищий рівень безробіття в Україні, сільський зелений туризм може стати джерелом зайнятості, постійного доходу і порятунку від виїзного заробітчанства для закарпатців. Нині близько ста тисяч жителів Закарпаття – на заробітках у Португалії, Італії, Росії.

Завідувач кафедри туризму Ужгородського національного університету Федір Шандор каже, що можливості у Закарпаття для того, щоб розвивати зелений туризм, - безмежні.

«На Закарпатті офіційно небагато – офіційно близько чотирьохсот садиб. Реально їх близько двох з половиною тисяч – тих, хто надає послуги сільського туризму. Найбільші зони сільського туризму в Україні це, звичайно, зони довкола Буковеля, довкола Трускавця. Це кримська зона ну і, звичайно, Закарпаття. Окрім сільського туризму, місцеві жителі можуть запропонувати винний, гастрономічний, військовий туризм, екологічні походи, купання у термальних джерелах», - каже експерт.

Сільський туризм на Закарпатті зараз існує завдяки ентузіастам. Один з них - краєзнавець, який перебрався разом із родиною із міста у сільську хату, Сергій Степчук. Він вже навіть провів перший майстер-клас для односельчан – навчав, як зі звичайної сільської хати зробити гостинну садибу і почати власну маленьку туристичну справу.

«У нас є п’ять садиб, які готові прийняти туристів. Туризм – це тяжкий профіль, це сфера послуг, але це трохи легше, ніж робота на землі. Туризм – це пріоритетний напрямок розвитку Закарпаття. Він поступово розвивається. З ним розвивається і сільський туризм. Люди дійсно будуть перетворювати звичайні сільські садиби на міні-готелі, як це вже є в Словаччині чи у Польщі». - каже пан Степчук.
Подружжя Руслан та Марія Гринчук із села Ярок чекають нових гостей
Подружжя Руслан та Марія Гринчук із села Ярок чекають нових гостей
Туристи, що гостювали у селі Ярок, залишилися задоволеними.

«Ми приїхали з Могильова, із Білорусі. Давно мріяли побачити Карпати, замки Закарпаття. Приїхали своїм авто. Друзі порадили нам господарів садиби у селі. І ми дуже задоволені. Довкола зелено, свіжі овочі! Дитина у захопленні від домашніх тварин. Господарі турбуються про наш комфорт як у кращому готелі», - розповідає одна із туристок, Ірина.

Не обходиться і без курйозів. Довелося почути історію про господаря, який задля того, щоб догодити приїжджим городянам, власне обійстя забетонував, знищивши траву, город і, звісно, позбувшись потенційних гостей, яким бетону і пилюки вистачає і у містах.

«Сільський туризм в Україні зараз переживає несолодкі часи, - розповідає завкафедрою туризму Ужгородського університету Федір Шандор. - Вже восьмий рік у парламенті є проект закону про сільський туризм. Він не проходить тільки через те, що на ньому паразитують. Здобувають гранти, граються у різні державні програми… Тому, так як і все в Україні, що є малесеньким: наприклад, виноробство, сувенірна галузь – воно живе паралельно до законодавчої бази. І, звичайно, у дечому всупереч», - вважає фахівець у галузі туризму.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Туризм»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Знаєте, що таке малорос? Ні? Паршивець, просто кажучи, ні те ні се. Він, бачите, собі з походження — українець, з виховання — руський, з переконань — неук у всьому, що торкається рідного народу, по вдачі — боягуз, себелюб, раб. От це — малорос.”
Володимир Винниченко

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.