Аратта - На головну

17 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У Херсоні регіонали не отримають переконливої перемоги

Вибори-2010 Регіон: Херсонська область 8889 переглядів

Опубліковано - 28.09.2010 14:55 | Всі новини | Версія для друку

У Херсоні регіонали не отримають переконливої перемоги
У Херсоні регіонали не отримають переконливої перемоги
У Херсоні основними фаворитами на майбутніх виборах міського голови є чинний мер Володимир Сальнодо(ПР) і лідер «Третьої сили» Андрій Путілов.

Про це сьогодні в Херсоні на презентації результатів соціологічного дослідження, проведеного Центром досліджень проблем громадянського суспільства (Київ), сказав директор центру Віталій Кулик.

За його словами, за Сальдо готові проголосувати 17,5% опитаних жителів міста, а за Путілова - 16,8%. При цьому, як зазначив Кулик, якщо не буде включено адмінресурс, саме Путілов може виграти вибори мера Херсона з відривом у 4-6,5%.

У кандидата від Союзу лівих сил Владлена Гіріна 10,9% підтримки серед опитаних жителів Херсона, у представника партії «Вітчизна» Ігоря Семенчева - 9,3%. П`ятірку лідерів замикає кандидат Української морської партії Олена Ротова (5,4%).

Решта кандидатів (включаючи тих, хто може заявити про себе з початком кампанії) не мають серйозної електоральної бази.

За словами Кулика, опитування стало частиною великого дослідницького проекту, який охоплює обласні центри півдня та південного сходу України. Головна мета дослідження: визначити, наскільки нова влада буде готова до реформи місцевого самоврядування і наскільки будуть якісні її рішення. На першому етапі проекту, зазначив експерт, потрібно змоделювати, хто стане біля керма міст і якою буде політдізайн міськрад. На другому етапі - оцінка якості програм кандидатів. Третій - модель місцевої влади після для виборів 31 жовтня.

Фактично, зазначив Кулик, Херсон показує один з найбільш високих показників явки виборців: 55,9% опитаних точно прийдуть голосувати, а 24,4%, швидше за все, будуть голосувати. Якщо врахувати, за його словами, що загальна оцінка явки по Україні становить від 56% до 61%, то показники Херсона явно вказують на інтерес виборців до процесу.

Згідно з результатами первинного дослідження, більше 60% жителів Херсона вважають, що ситуація в місті розвивається в неправильному напрямку, що свідчить про наявність потужного рівня невдоволення місцевою владою. Однак близько 20% стійко підтримують нинішнє керівництво міста.

Як зазначив Кулик, особливістю Херсона є те, що за очевидною незадоволеністю ситуацією в місті частина виборців не хоче змін (будь-яких). Фокус-групи показали, що одна третина херсонців не хоче нічого змінювати, тому що «буде ще гірше». Ці настрої екстраполюються на загальне ставлення виборця і влади. Громадяни замикаються зі своїми проблемами в собі, не вірять органам місцевого самоврядування, не хочуть самоорганізовуватися, проявляти ініціативу, поглиблюється дистанція між владою і громадянами, зазначив Кулик.

За його словами, навіть серед прихильників чинного мера Сальдо 34,3% вважають, що ситуація в місті розвивається в неправильному напрямку. По суті, сказав експерт, йдеться про те, що вони інерційно підтримують нинішню владу, оскільки не бачать їй альтернативи. Проте, додав Кулик, потрібно відзначити і той факт, що серед прихильників опозиційних кандидатів налічується до 20% тих, хто вважає ситуацію в місті нормальною.

Згідно з опитуванням, лідером антирейтингу в Херсоні є Ротова (33,8% респондентів за будь-яких обставин не будуть за неї голосувати). У Сальдо цей показник дорівнює 31,7%, а у Гіріна - 22,6%. Водночас, Путілова гарантовано не підтримають 10,5%. Найменший антирейтинг спостерігається у Семенчева - 7,1%.

Таким чином, зазначив Кулик, основна інтрига нинішніх виборів розгортається між Сальдо і Путіловим, а решта кандидати помітно відстають від цього тандему. Однак якщо у Сальдо існує високий антирейтинг (31,7%), навіть частина його прихильників не задоволені політикою, що проводиться в місті (34,3%), то у Путілова антирейтинг - 10,5% та існує простір, де можливе розширення власної електоральної бази.

Найбільше перетин електорату Путілова - з електоратом Сальдо (18%), Гіріна (11%) та Семенчева (10%). Водночас Путілов міг би претендувати на 23% голосів Семенчева, 24% Гіріна, 18% Ротової і 17% Сальдо. З урахуванням інших кандидатів теоретична електоральна ніша Путілова оцінюється в 23-25%, що приблизно відповідає кількості респондентів, які позитивно оцінюють його діяльність (26%).

Як сказав Кулик, слід враховувати і впевненість електорату в своїх кандидатів. Фокус-групи показали, що виборці Сальдо тільки у 5 з 10 випадків впевнені, що проголосують за чинного мера, тоді як електорат Путілова - у 8 із 10 випадків.

За словами експерта, особливо слід відзначити програми кандидатів у мери. Їх зміст (порівняно з 2006 р.) істотно покращився. Йдеться про те, що вони «заземлені» на проблематику територіальної громади, у програмах стало більше конкретики і цифр, зникли популістські обіцянки, партії відновили спілкування з виборцем, зазначив Кулик.

Згідно з опитуванням, рейтинг політичних партій - суб`єктів майбутньої виборчої кампанії до міської ради Херсона такий: Партія регіонів - 25,5% голосів респондентів, «Третя сила» (Путілов) - 9,6%, БЮТ-«Батьківщина» - 6,6%, «Вітчизна» (Семенчев) - 5,2%, КПУ - 5,2%, Союз лівих сил (Гірін) - 3,7%, Українська морська партія (Ротова) - 3 %. При цьому є певні шанси потрапити до міськради у Республіканської християнської партії (Сергій Кириченко) - 2,5%.

Більшість цих політичних сил орієнтовані на персоналії кандидатів у мери, які й забезпечують своєю присутністю рейтинг тієї чи іншої партії. «Так, після виключення із закону про місцеві вибори положення про створення іменних блоків відомим міським політикам було складно проводити ребрендинг і партизувати. Але, як показують результати дослідження, вони з успіхом вирішили це питання», - зазначив Кулик.

За його словами, за умови, що 38 з 76 депутатів міськради будуть обиратися за мажоритарними округами, у Партії регіонів є можливість сформувати найбільш велику фракцію. Однак для створення більшості в міськраді Херсона «регіоналам» необхідно буде об`єднатися з «Третьою силою», Союзом лівих сил, «Вітчизною», Української морської партією чи КПУ. При цьому, у разі конфлікту між Партією та цими партіями (а такий існує) опозиційні до Сальдо (якщо він стане мером) партії можуть піти на створення стійкого опозиційного об`єднання. У результаті міськрада не буде достатньо керованою, сказав Кулик.

Дослідження проводилося 15-24 вересня. Було опитано 1200 жителів Херсона старше 18 років згідно з репрезентативною стратифікованою вибіркою. Форма опитування: особисте інтерв`ю «обличчям до обличчя» («face to face») за попередньо визначеним маршрутом встановленим кроком. Похибка вибірки - + / -2,82%.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Вибори-2010»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми розпалюємо вогонь творящий. Якщо він гріє – хай. Втручатися не можемо, бо будь-яке насилля, навіть во ім’я істини, неминуче породить дисгармонію”
Олесь Бердник

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.