Аратта - На головну

17 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Українські вчені створили принципво новий зарядний пристрій

Технології 7453 перегляди

Опубліковано - 5.04.2012 14:29 | Всі новини | Версія для друку

Українські вчені створили принципво новий зарядний пристрій
Українські вчені створили принципво новий зарядний пристрій
Вчені з Харкова винайшли прилад, який дозволить заряджати мобільник від вогню. Якщо ви опинилися далеко від цивілізації і звичної розетки, достатньо буде лише розвести багаття.

Про це пише "Сегодня".

Студенти фізико-енергетичного факультету ХНУ ім. Каразіна на чолі з викладачем кафедри теплофізики та молекулярної фізики Русланом Суховим розробили експериментальний пристрій всього за тиждень. В основі розробки - дипломна робота одного із студентів.

"У магазині ми купили елемент Пельтьє та електронні компоненти, зібрали перехідник, який перетворює слабкий сигнал з елемента Пельтьє в такий, який підходить для зарядки мобільного. Всі деталі, які ми використовували, існують вже давно, просто раніше ніхто не збирав їх разом", - розповів Сухов.

Щоб отримати заряд, необхідно розвести невелике багаття або просто запалити звичайну свічку. Зверху над джерелом закріпити теплоелектричний елемент зарядки, а для того щоб створити різницю теплових потенціалів, на металеву пластину необхідно поставити невелику ємність з водою.

"Струм від пластини надходить спочатку в перетворювач, а потім - в телефон, так йде процес зарядки. Поки внизу пластини буде гаряче, а вгорі - прохолодно - телефон буде заряджатися. Вода зверху має бути прохолодною, щоб забезпечити різницю в температурі. Вистачає води температурою 40 градусів", - пояснив Сухов.

За словами винахідників, аналогів такого пристрою немає не тільки в Україні, а й за кордоном. Унікальний зарядний пристрій важить трохи більше 100 грамів, собівартість його виробництва - близько 150 грн.

Винахід фізики вже випробували в турпоходах. "Під час дня відкритих дверей майбутні абітурієнти так захопилися, що півтори години заряджали свої телефони", - розповіли вони.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Технології»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

3нання буває двох видів. Ми самі знаємо предмет або ж знаємо, де знайти про нього відомості ”
Бенджамін Франклін

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.