Аратта - На головну

20 травня 2024, понеділок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Учені сфотографували “плювок” чорної діри

У світі науки 5882 перегляди

Опубліковано - 28.09.2012 14:47 | Всі новини | Версія для друку

Учені сфотографували “плювок” чорної діри
Учені сфотографували “плювок” чорної діри
Міжнародна група астрономів отримала високоякісні знімки основи джета - струмені матерії, яку “випльовує” чорна діра в центрі галактики М87, що довело причетність чорних дір до цього феномену.

Надмасивні чорні діри періодично поглинають зірки, інші небесні тіла та газ, і викидають частину захопленої матерії у вигляді джетів - пучків розігрітої плазми, які рухаються зі швидкістю, близькою до швидкості світла. Існування джетів не викликає сумніву, однак їх зв’язок з чорними дірами поки так і не був установлений.

Група астрономів під керівництвом Шепарда Делемана з Обсерваторії Haystack у місті Вестфорд (США) переконливо продемонструвала, що джети дійсно виникають завдяки активності надмасивних чорних дір, вивчаючи ядро ​​галактики М87 за допомогою радіотелескопу Event Horizon.

Надгігантська еліптична галактика М87 розташована в сузір’ї Діви і віддалена від нас на відстань 54 мільйони років. Її маса становить 6,6 мільярда сонячних мас.

Ученим вдалося розглянути не тільки "хвіст" джета, який виходить від чорної діри, але і його основу.

Виявилося, що джети виникають на відстані в 5,5 радіусів Шварцшильда від чорної діри і є надзвичайно тонким пучком матерії у цій точці. Його основа розташована біля центру чорної діри, що підтверджує роль цих об’єктів у формуванні джетів.

Як вважають дослідники, чорна діра в центрі М87 і навколишній її диск акреції - хмара матерії з газу, пилу та залишків розірваних зірок - повільно обертаються. На це вказують витягнута конусоподібна форма джета і деякі інші характеристики в радіовипромінюванні цього об’єкта.Судячи з усього, диск акреції є основним постачальником матерії для джета, оскільки він віддалений приблизно на таку ж відстань від чорної діри, що й "корінь" джета.

Нагадаємо, у серпні поточного року Астрономи Слоановського проекту (Sloan Digital Sky Survey) склали найбільшу тривимірну карту масивних галактик та відомих чорних дір.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ми не знаємо собі ціни, то чого ми варті?”
Микола Левицький

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.