Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Занепад Римської Імперії був викликаний епідемією чуми

За межею віків 26242 перегляди

Опубліковано - 16.05.2013 03:14 | Всі новини | Версія для друку

Останки з могили померлих від «Чорної смерті» 1348 р. у Лондоні
Останки з могили померлих від «Чорної смерті» 1348 р. у Лондоні
Римська імперія, вірогідно, впала під натиском чуми, того ж штаму, що вбив тисячі жителів Європи в 1800-х.

ДНК-аналіз останків шостого століття н.е. виявив сліди бактерії, що викликає чуму. За оцінками вчених, епідемія чуми могла тривати з 6 по 8 століття, і забрати життя понад 100 мільйонів чоловік, пише The Daily Mail.

"Чума Юстиніана" (541-542 роки н.е.) була справжньою пандемією, що поширилася на Східну Римську Імперію, включаючи Константинополь. У найважчі часи щодня гинуло 5000 чоловік. Звідти чума рушила на схід і захід, спровокувавши одну з найстрашніших пандемій в історії.

Через півстоліття після її початку в Європі та Азії число жертв досягло від 25 до 100 мільйонів осіб. Деякі історики вважають: чума зробила сильний вплив на геополітику, адже вона послабила Перську і Візантійську імперії, зробивши можливим мусульманське вторгнення.

Відомо, що "Велика чума" (14-17 століття) включала в себе так звану "Чорну смерть" - епідемію, що викосила дві третини Європи в середині 1300-х.

"Сучасна чума" дала про себе знати в 19-20 століттях. Почалася ця хвиля в Китаї в середині 1800-х, потім поширившись на Африку, Америкк, Австралію, Європу та інші частини Азії.

До недавнього часу вчені не знали, чи співвідносити цю хвилю з "Чумою Юстиніана". Але ДНК-аналіз Інституту антропології при Університеті Йоганна Гутенберга розставив все по своїх місцях.

Отже, були досліджені ДНК із зубів 19 скелетів 6 століття. З’ясувалося, що "Чума Юстиніана" перебралася через Альпи і вбила людей, що проживали на території нинішньої Баварії. Але вчені не знають, скільки штамів чуми прийняли участь в цьому спалаху. Експерти збираються відновити всю генетичну послідовність штаму чуми, знайденого в зубах, щоб дати відповідь на це питання.

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Все, що йде поза рами нації, це або фарисейство людей, що ітернаціональними ідеалами хотіли би прикрити свої змагання до панування одної нації над другою, або хворобливий сентименталізм фантастів, що раді би широкими “вселюдськими” фразами прикрити своє духове відчуження від рідної нації...”
Іван Франко

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.