Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Науковці довели, що релігія не впливає на мораль і поведінку людей

У світі науки 21096 переглядів

Опубліковано - 19.01.2016 03:54 | Всі новини | Версія для друку

Науковці довели, що релігія не впливає на мораль і поведінку людей
Науковці довели, що релігія не впливає на мораль і поведінку людей
Науковці з університету Манчестера (Великобританія) заявили, що моральність і моральні цінності людини в сучасному суспільстві в основному не пов’язані з релігійністю.

"В останні роки релігія втратила свої позиції в багатьох європейських країнах. Кожне нове покоління менш релігійне за попереднє, так що я зацікавилася, чи варто нам чекати падіння моральності", - заявила доктор Інґрід Шторм (Ingrid Storm) з університету Манчестера, - повідомляє "Naked Science".

Результати дослідження говорять, що релігія пов’язана лише з деякими моральними цінностями, і зв’язок цей простежується лише в релігійних країнах, жителі яких не довіряють державі.

Учасникам опитувань, які проводилися в 48 європейських країнах в період з 1981 по 2008 роки, задавали питання, як часто вони могли виправдати різну спірну поведінку. Доктор Шторм класифікувала ці поведінки у двох моральних вимірах.

Перший - коли людина йде проти традицій, наприклад, виправдовуючи аборти і гомосексуальність. Другий ж більше відноситься до виправдання протизаконної поведінки, здатної завдати шкоди іншим, наприклад брехні, шахрайства і злодійства.

За словами дослідниці, європейці нині готові виправдати поведінку, яка спрямована проти традиції, але відношення до асоціальної поведінки не змінилося, коли мова йде про порушення закону або шкоду іншим.

"Зі зменшенням релігійності в Європі виросло прийняття власного погляду на речі, що пов’язані з сексуальністю і сім’єю. Кожне нове покоління стає все більш ліберальним в цих питаннях. Одночасно немає жодних доказів, що моральні цінності стали більш корисливими чи антисоціальними", - стверджує Інґрід Шторм.

Отже, як відзначають експерти, падіння релігійності не означає падіння моральності як такої. Дослідження виявило, що релігійні люди в середньому хоч і трохи менш меркантильні та корисливі, проте головним чином це викликано їхнім віком. Середньостатистична віруюча людина старша за середньостатистичну нерелігійну людину, а літні люди в цілому не схильні виправдовувати прагнення до особистої вигоди.
Як відзначають експерти, падіння релігійності не означає падіння моральності як такої. Дослідження виявило, що релігійні люди в середньому хоч і трохи менш меркантильні та корисливі, проте головним чином це викликано їхнім віком
Як відзначають експерти, падіння релігійності не означає падіння моральності як такої. Дослідження виявило, що релігійні люди в середньому хоч і трохи менш меркантильні та корисливі, проте головним чином це викликано їхнім віком
"Релігійна віра і поклоніння можуть утворювати велику різницю в моралі в країнах, які можна назвати релігійними. Але щоб бути ефективним, релігійні норми повинні бути узгоджені з мораллю суспільства, релігійними нормами інших конфесій, сімейними традиціями та нормами соціальних і політичних інститутів", - уклала доктор Шторм.

Це не перше дослідження, яке довело відсутність зв’язку між мораллю і релігією; попередні дослідження щоразу доводили, що ваше почуття правильного і неправильного в значній мірі залежить не від від релігії, а від вашої власної моральності, - у будь-яких життєвих ситуаціях.

Існує багато інших факторів, які впливають на моральність, пише інтернет-видання BUSTLE, а саме - вік, рівень культури та освіченості, поточний економічний статус, прагнення до збагачення.

Окремо варто зазначити вплив структури головного мозку. Дослідження показали, що три частини мозку беруть участь в обробці морального прийняття рішень: медіальна префронтальна кора головного мозку, задня частина поясної звивини (Gyrus cinguli) і кутова скронева (Gyrus angularis). Крім того, численні дослідження показали, що зниження активності в певних областях мозку, - в результаті травми або тимчасової дії, - може повністю змінити наш моральний рівень прийняття рішень.

Визначальним фактором також є емоційна відстань до об’єкту впливу: наприклад в екстремальній ситуації людина рятує життя того хто їй ближче, хоча допомоги може потребувати більша кількість людей і людина також може їх врятувати, але при цьому пожертвувати життям тієї однієї. Тож питання чиє життя потрібно рятувати в першу чергу, - однієї людини чи групи людей, вже виходить за межі простої етичної проблеми і викликає моральний парадокс відомий в філософії як "проблема вагонетки".
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Російське духовенство завжди навчало паству свою не пізнавати і любити Бога, а тільки боятися чортів, яких воно ж і розплодило зі своїми попадями ”
Василь Ключевський

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.