Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Астрономи заявили про відкриття дев`ятої планети у Сонячній системі

Відкриття 19526 переглядів

Опубліковано - 21.01.2016 05:01 | Всі новини | Версія для друку

Астрономи заявили про відкриття дев`ятої планети у Сонячній системі
Астрономи заявили про відкриття дев`ятої планети у Сонячній системі
Двоє астрономів Майкл Браун і Костянтин Батигін з Каліфорнійського технологічного інституту (США) заявили, що в Сонячній системі є дев’ята планета - її розмір приблизно дорівнює розміру Нептуна.

Вчені опублікували результати роботи в журналі The Astronomical Journal, а докладніше про відкриття повідомив 20 січня авторитетний журнал Science.

Астрономи стверджують, що виявили планету шляхом математичного аналізу збурень, які відчувають безліч крижаних тіл з так званого Поясу Койпера – величезного простору за орбітою Плутона, де обертаються мільярди космічних тіл.

Розрахунки показали, що планета обертається навколо Сонця на відстані 20 орбіт Нептуна, маса її в 10 разів більше маси Землі. У силу такої віддаленості від Сонця планети не видно, а повний оберт навколо Сонця вона робить за 10-20 тис. років.



Будова і склад Планети Х

Походження Планети Х дає підставу припустити, що спочатку вона була схожа на газові гіганти Уран і Нептун. Останній в 17 разів важчий за Землю, а його діаметр в чотири рази більше, ніж у Блакитної планети. Уран і Нептун відносяться до категорії крижаних гігантів. Їхня атмосфера складається з газів (водню, гелію і вуглеводнів) і частинок льоду (водяного, аміачного і метанового). Під атмосферою гігантів розташована мантія з водяного, аміачного і метанового льоду, під яким ховається тверде ядро з металів, силікатів і криги. Планета Х може мати схожі ядро і мантію без щільної атмосфери.

* * *

Як відомо, планета Плутон, яка раніше вважалася дев’ятою планетою Сонячної системи, рішенням МАС (Міжнародного аерокосмічного союзу) в 2006 році перестала вважатися планетою, оскільки не задовольняє один з визначальних її критеріїв (домінування в просторі своєї орбіти) і занесена до класу "карликових планет".

МАС офіційно визнає існування п’яти карликових планет. Одна з них (Церера) знаходиться в астероїдному поясі між орбітами Марса й Юпітера, інші (Плутон, Еріда, Макемаке і Хаумеа) - далі орбіти Нептуна. Найбільшою з них вважається Плутон.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Відкриття»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

У нашого Українського народу існує повір’я, що від тих батьків, які не дотримуються звичаїв, родяться діти, що стають вовкулаками. Вовкулака, бувши в людській постаті, до церкви не ходить, з людьми не вітається і звичаїв людських не знає”
Олекса Воропай

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.