Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Протести у Казахстані: уряд пішов у відставку

Світ навколо нас 1661 перегляд

Опубліковано - 5.01.2022 10:25 | Всі новини | Версія для друку

Протести у Казахстані: уряд пішов у відставку
Протести у Казахстані: уряд пішов у відставку
Уряд Казахстану пішов у відставку на фоні масових протестів, що охопили країну.

Протестувальники палять поліцейські машини, є інформація про затриманих. Демонстрації тривають п’ятий день по всій країні.

Десятки тисячі людей у середу знову вийшли на вулиці. У деяких містах стаються сутички з поліцією, намагаються взяти штурмом місцеві адміністрації.

Місцеві ЗМІ публікують фото спецтехніки на вулицях, на якій нібито їздять мітингувальники.

Наказ про відставку уряду президент Касим-Жомарт Токаєв підписав зранку 5 січня, заявивши, що уряд допустив "протестну ситуацію".

Обов’язки прем’єра виконуватиме Аліхан Смаїлов, який був першим віцепрем’єром.

Відбулося ще кілька перестановок - призначили нового державного секретаря і заступника голови комітету національної безпеки.

Протести у країні почалися після підвищення у кілька разів цін на пальне.

Згодом президент Токаєв оголосив про держрегулювання цін на соціальні товари, а також на бензин та дизель. Він запропонував мораторій на підвищення комунальних тарифів для населення на 180 днів.



Надзвичайний стан

У вівторок, 4 січня, президент Казахстану ввів надзвичайний стан у найбільшому місті країни Алмати та Мангістауській області.

Режим НС запровадили до 19 січня. Указ президента також передбачає комендантську годину з 11 вечора до 7 ранку, заборону масових заходів та обмеження на пересування людей на транспорті.

Раніше Токаєв записав відеозвернення, в якому закликав протестувальників не чинити протиправних дій.

Токаєв наполягав на тому, що влада через протести не впаде, і що Казахстану потрібен не конфлікт, а взаємна довіра та діалог.

Протести, що почалися 1 січня у Мангістауській області Казахстану через підвищення цін на скраплений газ, до вівторка охопили практично всі великі міста країни.

У багатьох випадках стихійні демонстрації переросли у зіткнення з поліцейськими.

Поліція в Алмати застосувала сльозогінний газ та світло-шумові гранати для розгону учасників протестів, які намагалися штурмувати будівлю мерії.

Журналісти агентства AFP, які працюють в Алмати, повідомляють, що кількох учасників протестів та поліцейських доставили до лікарень з незначними травмами.

Повідомлялося також про затримання учасників заворушень.

За даними казахстанського порталу zakon.kz, надвечір поліцейські відтіснили майже всіх мітингувальників з площі Республіки.

При цьому протестувальники підпалили кілька поліцейських машин.

Очевидці та кореспонденти повідомляли, що вночі в Алмати було чути вибухи.

Урядова комісія пообіцяла мітингувальникам зменшити ціну на газ і дала гарантії не притягувати їх до відповідальності. Багато демонстрантів відмовилися розходитися.

На фоні протестів користувачі почали повідомляти про перебої у роботі соцмереж. В Алмати та деяких районах Нур-Султана заблоковано інтернет, не працювали месенджери WhatsApp та Telegram.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Люди, які ніколи не оглядалися на предків, не дбатимуть про нащадків”
Едмунд Берк

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.