Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Уряд Казахстану стверджує про «відновлення порядку», десятки вбитих і тисячі заарештованих

Світ навколо нас 1669 переглядів

Опубліковано - 7.01.2022 12:31 | Всі новини | Версія для друку

Уряд Казахстану стверджує про «відновлення порядку», десятки вбитих і тисячі заарештованих
Уряд Казахстану стверджує про «відновлення порядку», десятки вбитих і тисячі заарештованих
Міністерство внутрішніх справ Казахстану повідомляє про, як сказано, «ліквідацію» 26 «озброєних злочинців» у намаганнях загасити заворушення, які спалахнули цього тижня з протестами через підвищення цін на пальне.

Казахстанське міністерство також повідомляє про арешти понад 3000 осіб.

Тим часом в країну прибувають військові Росії та кількох інших пострадянських держав, щоб підтримати уряд.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв стверджує, що війська з інших країн не беруть участь у силових діях проти заворушень.

Очолювана Росією організація Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), до якої входять також Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан і Таджикистан заявляє, що відряджає в Казахстан 2500 військових і залишатиметься там упродовж кількох днів, або тижнів.

Західні країни виступили з осудом насильства в Казахстані, але також закликали владу шанувати права громадян.

У США повідомили, що 6 січня державний секретар Ентоні Блінкен розмовляв з казахстанським міністром закордонних справ і наголосив, що «Сполучені Штати повністю підтримують конституційні установи Казахстану та свободу ЗМІ, а також виступають за свободу засобів інформації і мирне розв’язання кризи з пошануванням прав».

Представники Європейського Союзу зокрема наголошують на підтримці принципу суверенітету Казахстану.

«Права і безпеку цивільних необхідно гарантувати. Зовнішня військова допомога викликає спогади про ситуації, яких треба уникати», - написав у Twitter чільний дипломат ЄС Жозеп Борель.

«Протести повинні бути мирними, а дії правоохоронних органів відповідати міжнародним зобов’язанням Казахстану», - йдеться у заяві британського уряду, де також підкреслено важливість «поваги до суверенітету Казахстану».

У п’ятницю зранку президент Касим-Жомарт Токаєв проголосив про відновлення конституційного порядку майже повсюди в країні, заявивши, що відбувається «антитерористична операція».

З найбільшого міста - Алмати кореспонденти агентства Reuters повідомляють, що після гучних перестрілок упродовж ночі поліція контролює головні вулиці, але і зранку у п’ятницю там чули постріли.

Журналісти підтверджують загибель десятків людей і спалені будівлі в кількох містах Казахстану внаслідок найбільших заворушень в тій країні за 30 років незалежності.

Протести, які почалися з невдоволення різким зростанням цін на пальне швидко переросли у виступи проти правлячої еліти Казахстану на чолі з 81-річним Нурсултаном Назарбаєв.

Назарбаєв склав президентські повноваження три роки тому, але залишався найвпливовішою постаттю Казахстані - найбільшій за територією країні Середньої Азії з населенням 19 мільйонів.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Шануй, Україно, святині свої! Бо вони ж – всесвітньої, загальнолюдської ваги; земна цивілізація виросла з них.”
Юрій Шилов

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.