Аратта - На головну

3 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


НЛО над Чорногорою сфотографувала археологічна експедиція

Невідоме Регіон: Івано-Франківська область 16774 перегляди

Опубліковано - 7.02.2009 20:15 | Всі новини | Версія для друку

Над гірським хребтом Чорногора у Карпатах у липні минулого року археологи бачили об’єкт невстановленого походження (фото: Богдан Томенчук)
Над гірським хребтом Чорногора у Карпатах у липні минулого року археологи бачили об’єкт невстановленого походження (фото: Богдан Томенчук)
Над гірським хребтом Чорногора у Карпатах у липні минулого року археологи бачили об’єкт невстановленого походження.

Улітку після липневої повені експедиція Прикарпатського національного університету проводила дослідження у Карпатах. Археологи сходили на Чорногорський хребет.
— Шукали петрогліфи (старовинні написи на камінні. — ”ГПУ”). Після повені їх можна було легше розгледіти, — розповідає 58-річний археолог Богдан Томенчук. Він 20 років керує галицькою експедицією.

— Дослідження проводили неподалік села Дземброня у Верховинському районі, біля гори Піп Іван, на висоті понад 2 тисячі метрів над рівнем моря. Я мав біля себе звичайний цифровий фотоапарат. Знімав по обіді. Коли переглядав фотографії через два місяці, побачив на одній якийсь об’єкт. Спочатку подумав: може, якась помарка на знімку. Але взявся наближувати, тоді стало добре видно, що це не дефект. На птаха не схоже, на літак — тим більше.

Чоловік проконсультувався з професійними фотографами. Ті пояснили: це не дефект зйомки, бо фотоапарат знімав автоматично, а на інших відбитках такого зображення немає.

Селяни Дземброні говорять, що на Чорногорі часто трапляються паранормальні явища.

— У мене жили хлопці із Дніпропетровська, у гори приїхали на кілька днів, — згадує 67-річна Катерина Кричун. — Із палатками на ночівлю пішли в гори, на другий день навповідатися не могли. Казали: бачили якісь сліди, які появлялися й одразу зникали. А ще розказували про якесь дивне світло в горах, яскравіше від сонця. Воно запалювалося, а потім щезало — і так що п’ять хвилин. Я ніколи так високо в гори сама не ходила. Одного разу пішла — і блуд учепився серед білого дня: йшла й щоразу приходила до того ж дерева. Тільки коли помолилася, одразу відпустило, знайшла свою стежку.

2005-го невідомий літаючий об’єкт сфотографували у Яремчі — тоді над горами зависло щось подовгувате з випуклістю посередині.

Довідка.

Чорногора — це двадцятикілометровий хребет висотою біля 2000 м (5 вершин), що займає панівне становище на величезному просторі Українських Карпат. Як об'єкт туризму Чорногора представляє значний інтерес. Чорногора починається над селищем Ясіня на Закарпатті вершиною Петрос (2020,2м), на 6 км віддаленою від першої і найвищої вершини головного хребта Чорногори — Говерли (2060,8м). Між цими вершинами є зниження (до 1550м). через це Петрос здається навіть вищим від Говерли. Головний хребет тягнеться з північного заходу на південний схід і характеризується хвилястою лінією вершин, розділених між собою неглибокими сідлами, що ніде не сходять нижче 1750м. Цими вершинами є Говерла (2060,8м), Брескул (1911,5м), Пожижевська (1822,2м) Данціж (1848,5м), Туркул (1933,2м), Ребра (2001,1м), Гутин-Томнатик (2016,4м ), Бребенескул (2035,8м ), Менчул (1998,4м), Смотрич (1894,0м) і Чорна Гора [Піп Іван] (2028,5м).

Характерною особливістю хребта Чорногора є неоднаковість його південних і північних схилів. Коли південні схили швидко сходять вниз у глибокі долини, то на північному боці майже від кожної вершини відходять поперечні бокові хребти з лагідним схилом і стрімкими боковими стінами. Внаслідок цього під окремими вершинами на її північному боці утворилися так звані "котли" — ступінчасті долини з горизонтальним дном, обмежені з трьох боків стрімкими схилами ("плечі") і відкриті з четвертого, де нерідко появляються другі, нижчого ступеня "котли".

Чорногора. Мапа з сайту www.karpaty.net.ua
Чорногора. Мапа з сайту www.karpaty.net.ua


Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Невідоме»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Шануй, Україно, святині свої! Бо вони ж – всесвітньої, загальнолюдської ваги; земна цивілізація виросла з них.”
Юрій Шилов

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.