Аратта - На головну

10 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Українці незадоволені дотриманням своїх конституційних прав

Громадська думка 6828 переглядів

Опубліковано - 26.04.2010 11:25 | Всі новини | Версія для друку

 Українці незадоволені дотриманням своїх конституційних прав
Українці незадоволені дотриманням своїх конституційних прав
В Україні громадяни не рівні перед законом.

У цьому впевнені три чверті українців-учасників загальнонаціонального опитування населення, ініційованого фондом «Демократичні ініціативи».

На думку респондентів, реально у них існують права на об’єднання у політичні партії та громадські об’єднання, право на свободу думки й віросповідання, а також расова та гендерна рівноправність.

За оцінками правозахисників, найгірше в Україні з дотриманням та економічних, культурних та особистих прав громадян (на життя, захист від катувань тощо).

За версією американської неурядової організації “Freedom House”, із 2006 року Україна – в переліку вільних країн. Попри це, українці у забезпеченні власних прав і свобод не впевнені.

В Україні не вірять у справедливий суд

Зокрема, 75% респондентів щорічного загальнонаціонального опитування щодо рівня дотримання прав людини заявили: рівні перед законом в Україні далеко не всі.

На думку наукового керівника фонду «Демократичні ініціативи» Ірини Бекешкіної, такий показник ставить під загрозу загальне розуміння України як демократичної держави.

«Рівність громадян перед законом – це основний критерій демократії. Коли ми свого часу з’ясовували у людей, що вони вважають за основний показник демократичного розвитку суспільства, опитувані вказали саме на рівність перед законом», – каже вона.

На владу впливати не вдається

На думку опитаних, не існують реально в Україні права на гідний рівень життя, справедливе судочинство, право бути захищеним від злочинності та право на захищеність від свавілля влади. 79% респондентів вважають, що певними «перевагами» перед законом користується той, хто має гроші, і лише 1% українців вірить у рівність усіх перед законом.

Найдієвішими механізмами, за допомогою яких громадяни можуть впливати на владу, респонденти вважають вибори (президентські – 37%, парламентські – 29%, місцеві – 25%) та участь у мітингах чи демонстраціях (17%).

Водночас чверть опитаних упевнена, що громадяни ніяк не впливають на ухвалення рішень у державі. «Люди не бачать можливостей якось впливати на владу. Щоправда, тішить той факт, що якщо в 2004 році кількість тих, хто визнавав, що громадяни ніяк не впливають на владу, склала 40%, то у 2009 році їх було 26%», – розповідає Ірина Бекешкіна.

Як діятиме новий Президент?

Правозахисники б’ють на сполох, адже кількість порушень у сфері захисту прав людини зростає, а механізмів їхнього попередження в Україні досі не вироблено. За даними Української Гельсінської спілки, щороку у Європейському суді з прав людини Україна програє до півтори сотні справ.

За словами виконавчого директора Спілки Володимира Яворського, правозахисників насторожує невизначеність нової влади щодо шляхів боротьби з порушенням прав людини в Україні. «Досі не задекларовано жодного напрямку, в якому нова влада розвиватиметься задля покращення ситуації з дотриманням прав людини», – наголошує він.

«У цивілізованих країнах владу обмежують право та суд. В Україні цього немає, і єдине, що якось впливає на владу, – це зовнішній тиск, вплив міжнародного співтовариства», – додає Володимир Яворський.

Напередодні заступник голови Адміністрації Президента Ганна Герман заявила, що дотримання й гарантування прав людини з боку владних структур в Україні є й залишатиметься під контролем Віктора Януковича.

Щорічне загальнонаціональне соціологічне опитування щодо ставлення населення до дотримання політичних і соціальних прав тривало з 12 до 24 грудня. Опитано 2000 респондентів із усіх регіонів України.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Громадська думка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація або спільнота людей, що не використовуватиме свій інтелект, уважається за тварин, котрі не мають інтелекту взагалі. Таких людей можна використовувати як робочу худобу або матеріал залежно від вибору чи уподобань”
Таємна доктрина так званої «Більдерберзької групи»

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.