На Замковій горі в Києві влаштували капище

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 26.04.2006 20:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=150

На Замковій горі, яку ще називають Хоревицею, силами всеукраїнської релігійної організації “Родове Вогнище Рідної Православної Віри” було закладене капище у формі восьмикутної зірки з вогнищем посередині. Майданчик обсадили дубами та соснами, адже саме ці дерева рідновіри вважають священними.

Інформаційне табло для непосвячених

Капище займає близько 20 метрів в діаметрі. Поруч – інформаційне табло, на якому міститься розповідь про давні звичаї. За деякими свідченнями, тисячу років тому тут також було капище. Нова сучасна святиня охороняється самотужки, а атмосфера панує нормальна, товариська, відчутне бажання знайти взаєморозуміння та злагоду.

Присутність нових господарів місцини вже відчутна: ними були відновлені металеві сходи на Замкову гору, замість тих, які цієї зими поцупили на металобрухт.

На прес-конференції в УНІАН Володимир Куровський, Верховний Волхв Родового Вогнища Рідної Православної Віри повідомив, що на цьому місці починають облаштовувати місце паломництва, а також пропонується реалізувати проект природно-культурного парку з умовною назвою “Острів богів”.

За словами упорядника проекту “Хоревиця – острів богів” Арсенії Гай, вони пропонують столичній громаді “розглянути ідею утворення парку культури і відпочинку загального користування “Острів богів” і утворення відповідного фонду, щоб розвивати цю ідею”.

Віруючі поставили владу до відома, що віднині Хоревиця є місцем паломництва, і “це повідомлення має бути прийняте до відома, а капище має поважатись і охоронятись державою як місце паломництва”. Водночас А.Гай підкреслила, що віруючі діють і діятимуть надалі виключно в правовому полі.

Прихильники звичаєвої Віри Батьків заклали це капище у Свято Красної Гори, Свято Лади і Ярила, 22-23 квітня ц.р. Волдимир Куровський також відзначив, що воно (капище) присвячене богу молодого сонця Ярила і щонеділі зранку на Хоревиці прибічники цієї віри планують проводити служіння.

За матеріалами сайтів - "КИЯНИ", Народний оглядач


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.