Робота ТКГ заблокована Росією

Автор/джерело -  © Укрінформ



Дата публiкацiї - 5.03.2021 17:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=31378

Переговори з припинення війни на Донбасі просуваються дуже важко внаслідок того, що робота Тристоронньої контактної групи (ТКГ) фактично заблокована Російською Федерацією, тому досягнення результату великою мірою залежить від активної позиції західних партнерів.

Про це під час онлайн дискусії, що відбулася під егідою брюссельського Центру європейської політики, сказав керівник Офісу Президента Андрій Єрмак.

«Робота в Тристоронній контактній групі сьогодні йде дуже важко. Вона практично заблокована Російською Федерацією і так званими «сепаратистами», угрупованнями, які підтримуються Російською Федерацією. Практично жодне питання не рухається вперед», - зауважив Єрмак.

За його словами, головною причиною цього є відсутність політичної волі з боку Російської Федерації прийняти міжнародний план дій із завершення війни, який був детально розроблений за допомогою німецьких та французьких партнерів. При цьому РФ намагається поводитися на переговорах як посередник, а не як прямий учасник цих подій.

«Чомусь Росія почала себе поводити на перемовинах не як безпосередній учасник конфлікту, а як нібито модератор або медіатор цього процесу. З цим Україна ніколи не погодиться, тому що це неправда. Саме тому і європейські країни, і Сполучені Штати застосували санкції проти Російської Федерації за її дії, за анексований Крим та за окупацію українського Донбасу», - підкреслив керівник ОП.

Він окремо зазначив, що під час нещодавнього візиту до України президент Європейської ради висловив дуже важливу позицію про те, що Російська Федерація не є посередником у конфлікті на Донбасі, а прямим учасником цієї війни. За його словами, ця позиція дуже важлива для усвідомлення ситуації та пошуку мирного рішення.

Єрмак висловив переконання, що долучення до переговорів у нормандському форматі Сполучених Штатів було б дуже важливим для мирного врегулювання на Донбасі. При цьому він визнав, що таке залучення може відбутися лише за умови погодження всіх чотирьох сторін переговорів – Німеччини, Франції, України і Російської Федерації. «Наші дипломати продовжують важку роботу, але ми зможемо досягти результатів лише за підтримки наших партнерів. Сьогодні час перейти від посередництва до логічних кроків, на базі яких можливо створити дорожню карту для припинення війни. Таке рішення готове, воно проговорене, і сьогодні ми чекаємо на відповідь від Російської Федерації. Якщо вони (Росія) будуть чути про це кожного дня і не лише від України, я думаю, що ми разом зможемо досягти так потрібного миру в центрі Європи», - додав керівник ОП.

Розмова з головою ОП відбулася сьогодні та була присвячена головним напрямкам внутрішньої та зовнішньої політики України.

Брюссельський Центр європейської політики – провідна аналітична установа, яка працює в інтересах європейських інституцій та розробляє рекомендації для різних напрямків політики ЄС, у тому числі – у сфері спільної політики ЄС у сфері безпеки й оборони, а також у закордонних справах.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.