Залужний: Загроза провокацій РФ на кордоні зросла, найбільша небезпека — в зоні ООС

Автор/джерело -  © Укрінформ



Дата публiкацiї - 10.09.2021 15:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=31877

Чисельність російських військ на кордоні з Україною на сьогодні суттєво не змінилась, водночас відбулось нарощування батальйонно-тактичних груп уздовж усього державного кордону України у зв’язку з російсько-білоруськими навчаннями “Захід-2021”.

Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Валерій Залужний, відповідаючи на питання як змінилась чисельність російських військ на кордоні з Україною від травня.

«Не можу сказати, що вона (чисельність російських військ – ред.) змінилася прямо в гіршу сторону. Російська Федерація і Республіка Білорусь проводять плановий захід, про який вони відкрито заявляли, і у відповідності до їхнього замислу проведення навчань відбулося певне нарощування безпосередньо батальйонно-тактичних груп уздовж усього державного кордону, а також і на території Білорусії. Всі вони відслідковуються нами і ми відповідно готуємося до цього адекватно реагувати», - зазначив головнокомандувач.

Відповідаючи на питання щодо найімовірнішого напрямку провокацій з боку ворога, Залужний зазначив: «Де ми очікуємо провокацій? Ми очікуємо провокацій скрізь, і перш за все, в районі проведення Операції Об’єднаних сил. Так, це звісно, можливо. Чому? Тому що противник використовує будь-який привід, будь-який засіб для того, щоб показати свій вплив. Тому ми очікуємо скрізь і будемо готові до реагування де це тільки можливо».

Водночас він запевнив, що в Україні вже сьомий рік триває війна і кордони, в тому числі й північні, давно посилені.

Як повідомлялося раніше, військовослужбовці Росії та Білорусі вранці в п’ятницю почали практичні дії на спільних стратегічних навчаннях "Захід-2021".

Просторовий розмах навчань становить більш як дві тисячі кілометрів - від акваторії Балтійського моря в Калінінградській області до полігонів у Нижньогородській і Воронезькій областях (неподалік кордонів України).

Практичні дії військ стартували одночасно на 9 російських полігонах і в акваторії Балтійського моря, а також на 5 полігонах у Білорусі. У навчаннях беруть участь близько 200 тис. військовослужбовців, більш як 80 літаків і вертольотів, до 760 одиниць бойової техніки, в тому числі понад 290 танків, більш як 240 гармат, реактивних систем залпового вогню і мінометів, а також до 15 кораблів. З них на території Білорусі залучено 12,8 тис. осіб, у тому числі до 2500 російських військовослужбовців, більш як 30 літаків і вертольотів, до 350 одиниць бойової техніки, в тому числі близько 140 танків, до 110 гармат, РСЗВ і мінометів.

При цьому російське військове відомство стверджує, що максимальна кількість залученого на навчання особового складу військових частин під єдиним оперативним командуванням, які підпадають під дію Віденського документа 2011 року про заходи зміцнення довіри і безпеки, на території РФ нібито не перевищить 6400 осіб.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.