Україна звинувачує Росію у підготовці нападу. Кремль каже, що це США нагнали сил з-за океану

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 22.11.2021 09:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=32075

Росія готує масштабну військову операцію проти України на кінець січня - початок лютого 2022 року і може завдати удар одразу з кількох напрямків.

Про це керівник Головного управління розвідки Міноборони України, бригадний генерал Кирило Буданов заявив в інтерв’ю провідному американському військовому виданню Military Times.

За його словами, в оцінці часу ймовірного нападу дані української розвідки збігаються з даними американської розвідки.

"Наші оцінки майже такі ж, як і у наших американських колег", - каже Буданов.

Напад може включати застосування військової авіації, артилерії та бронетехніки, висадку десанту на сході країни, в Маріуполі та Одесі, обмежене вторгнення через кордон України з Білоруссю.

За оцінкою Буданова, вторгнення матиме гірші наслідки, ніж будь-які дії Росії проти України з початку 2014 року.

Вже зараз Росія накопичила біля кордону з Україною 92 тисячі військових, триває концентрація військових та техніки в анексованому Криму.

Незабаром після публікації інтерв’ю Буданова речник Володимира Путіна Дмитро Пєсков звинуватив Україну в підготовці до силового сценарію розв’язання конфлікту на Донбасі.

Підготовка до дестабілізації України

В інтерв’ю Кирило Буданов заперечив припущення, що Росію можуть зупинити погодні умови взимку.

"Це не проблема для нас чи росіян", - сказав очільник ГУР Міноборони.

На його думку, спочатку Росія проведе психологічні операції, аби спровокувати протести для дестабілізації України.

Як приклад Буданов навів акції протесту антивакцинаторів, які, за його словами, організовані Росією, та спробу підняти антиурядові настрої через "Вагнергейт". Наступним етапом можуть стати заворушення через економічні проблеми та проблеми з енергоносіями, попередив він.

"Вони хочуть зробити ситуацію всередині країни дедалі більш небезпечною та тяжкою і зробити так, щоб ми міняли владу. Якщо вони не зможуть цього зробити, то війська зроблять свою роботу", - пояснив очільник ГУР Міноборони.

Кремль каже про підготовку Україною силового сценарію на Донбасі

Речник Володимира Путіна Дмитро Пєсков в ефірі Росія-1 прокоментував прогнози щодо російського вторгнення в Україну, повідомляє ТАСС.

За його словами, наразі "істерику нагнітають штучно", але не можна виключати провокацій для виправдання заяв західних країн про ймовірність російського вторгнення.

"Звинувачують у якійсь незвичайній військовій активності на нашій території ті, хто пригнав свої збройні сили через океан. Тобто Сполучені Штати Америки", - зазначив Пєсков.

На його думку, Україна домагається силового вирішення конфлікту на Донбасі.

"Україна, швидше за все, домагається чергової спроби розпочати силове вирішення своєї власної проблеми. Створити ще одне лихо для самих себе та для всіх у Європі", - стверджує речник Путіна.

На його думку, збільшення навчань за участі американських та британських військових, кораблів НАТО в Чорному морі є прикриттям для реалізації цієї мети.

"Це спричинить найсерйозніші наслідки", - попередив він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.