“Цей варіант здивував нас”. Чим небезпечний новий штам коронавірусу

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 27.11.2021 12:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=32095

Вчені по всьому світу, ВООЗ та уряди різних країн стурбовані появою нового штаму коронавірусу. Донедавна випадки зараження ним були тільки в одній провінції ПАР, але в останню добу ще по одному хворому виявили в Гонконгу та Ізраїлі.

Фахівці побоюються швидкого розповсюдження нового штаму світом і встановлюють його особливості.

Наразі зафіксовано 77 випадків захворювання на новий варіант коронавірусу в південноафриканській провінції Гаутенг і чотири - у Ботсвані. Випадок у Гонконгу безпосередньо пов’язують із прильотом інфікованого з ПАР. Про можливі причини захворювання в Ізраїлі поки що не повідомляють.

За словами вчених, кількість мутацій нового штаму жахає. Жоден із попередніх варіантів коронавірусу не мутував так інтенсивно.

Найголовніше питання зараз - наскільки швидко цей штам може поширюватись світом.

Що відомо про новий штам?

За словами вчених, він дуже відрізняється від усіх попередніх.

"Цей варіант здивував нас. Він зробив великий еволюційний стрибок і пройшов близько 50 мутацій", - сказав на брифінгу для журналістів професор Туліо де Олівейра, голова південноафриканського Центру епідеміологічного реагування та інновацій.

Близько 30 з 50 мутацій торкнулися так званого спайк-протеїну - шипів на оболонці вірусу. За допомогою цих шипів вірус проникає в клітини людини.

Це найтривожніша особливість нового штаму, кажуть вчені, оскільки більшість вакцин працює якраз на нейтралізацію цих шипів.

Інша частина вірусу, яка вступає в контакт із організмом після того, як спайк-протеїн проклав йому дорогу в клітину, мутувала у новому варіанті 10 разів. Для порівняння - у Дельта-штамі цей сегмент вірусу здійснив лише дві мутації.

На думку вчених, рівень мутацій міг бути спровокований в організмі одного пацієнта з ослабленим імунітетом, який не зміг подолати вірус.

Чим може бути небезпечним B.1.1.529?

Хоча інтенсивна мутація не обов’язково є небезпечною для людини, кажуть фахівці, в цьому випадку важливо розуміти, що зараз ми маємо справу з вірусом, який радикально відрізняється від того, що з’явився в Ухані і призвів до пандемії.

Це означає, що всі створені натепер вакцини можуть виявитися неефективними проти B.1.1.529.

Зокрема, деякі мутації призводять до того, що антитіла в організмі людини не можуть легко розпізнавати вірус.

А мутація, відома як N501Y, робить вірус заразнішим, і з кожним новим подібним перетворенням збільшуються масштаби поширення інфекції.

Саме цього - ширших можливостей вірусу до поширення - і побоюються зараз вчені. Крім того, новий штам, навчився обманювати деякі частини імунної системи людини, які ще нещодавно досить легко його виявляли.

Поки що неясно, яким буде вплив нового варіанту коронавірусу в країнах з високим відсотком вакцинації.

Незрозуміло також, наскільки він небезпечніший за штам "Дельта" в тому, що стосується перебігу хвороби.

Поки йдуть лабораторні дослідження, ВООЗ закликає країни посилити заходи епідеміологічної безпеки та регулярно надавати статистику про поширення нового штаму.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.