Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Українські дерев`яні церкви були збудовані у символічній формі кораблів та звернуті зі Сходу на Захід. Історично, українські церкви були побудовані з центральним нефом та двома боковими проходами. Це розділення споруди на три частини відповідає трьом догмам, або Божої Священної триєдності: духу, душі, та тілу людини. Багаточислені куполи та шпилі позначають щогли кораблю, а хрести на кожному вістрі розмежовують де бути вітрилам.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Військово-морський детектив чи адміральські відмазки?

Національна безпека 19733 перегляди

Опубліковано - 10.09.2009 | Всі публікації | Версія для друку

Військово-морський детектив чи адміральські відмазки?
Вчора тільки завдяки наполегливості російських і українських журналістів, стало відомо про аварію на крейсері “Москва”. Між тим, російські адмірали - звично брешуть.

Флагман Чорноморського флоту Російської Федерації гвардійський ракетний крейсер “Москва” увечері 9 вересня опинився в центрі громадської уваги: журналістам стало відомо про НС на борту корабля, що сталася 7 вересня. Причому через довге мовчання військових моряків інцидент почав набувати відтінку загадковості, пише Lenta.ru.
Першими, ще вранці 8 вересня, про подію в Севастополі повідомили деякі українські інтернет-ЗМІ. У ніч на 9 вересня цю інформацію передрукував грузинський портал “Грузія Онлайн”. Правда джерела, на які посилалися українці, були дуже вже сумнівними.

Справжній переполох в інтернеті почався після того, як про вибух на Москві та поранення десяти моряків з посиланням на неофіційне джерело повідомило поважне українське агентство “УНІАН”.

Схоже, що вибух був.

Lenta.ru негайно спробувала взяти коментар у Ігоря Дигала - начальника прес-служби ВМФ РФ. Для нього повідомлення про інцидент стало новиною. Він пообіцяв перевірити цю інформацію і попросив зв'язатися з ним пізніше.

Поки Дигало з'ясовував, що ж там таке трапилося, “Інтерфакс” розповсюдив слова представника прес-служби ЧФ Андрія Крилова, який заявив, що на кораблі взагалі нічого не відбулося, а повідомлення про вибух - це повна дезінформація.

Ніякої НС, виходить, не було.

Однак через кілька хвилин вже “РІА Новості” навело слова неназваного джерела в штабі ВМФ РФ, яке визнало: так, вибух і пожежа були. "У результаті вибуху парового котла в машинному відділенні крейсера легкі опіки отримали декілька осіб з числа команди і старшина котельні. Крім того, невеликі пошкодження отримали легкі металеві конструкції котельні і кабель-траси", - розповів він.

Велика кількість подробиць дає підстави вірити цьому повідомленню.

Так було чи ні?

Офіційна відповідь на це питання зі Служби інформації ВМФ надійшла до редакції “Lenta.ru” факсом. Відомство Дигала визнало, що так, НС була, але не така серйозна: "7 вересня був випадок задимлення одного з приміщень відсіку допоміжних механізмів. Отримане задимлення було оперативно локалізовано і усунуто".

Виходить, задимлення без вогню, всі живі-здорові, корабель на плаву, ніякої небезпеки ні йому, ні навколишнім немає.

Відлягло.

Однак у ніч на 10 вересня українські журналісти розжилися додатковою інформацією стосовно події, яка дещо відрізняється від тієї, що розповсюдила флотська прес-служба.

Так, за словами джерела газети “Сєгодня” в українській розвідці, "вибух і пожежа були, причину встановлює спецкомісія, відпрацьовуються п'ять версій - нещасний випадок, недбалість, порушення техніки безпеки, диверсія і теракт. Постраждалі лікуються в госпіталі".

“Коммерсантъ-Украина” з'ясував, навіть більше. За даними видання, Москва буде змушена зайти в Миколаїв і пройти ремонтні роботи на кораблебудівному заводі імені 61 комунара". Тобто пошкодження корабель отримав, схоже, все-таки серйозні.

Взагалі вся ця історія виглядає дивно: якщо на крейсері дійсно було безпечне задимлення, що оперативно ліквідували силами екіпажу, то прес-служба ЧФ цілком могла б з гордістю і в подробицях розповісти про це журналістам. Хоча б як приклад вишколу і майстерності моряків, котрі успішно впоралися з несподіваною НС.

Тим більше розумно було б розповісти про задимлення, коли в пресі вже з'явилися повідомлення про вибух - щоб не плодити чутки і розбурхувати громадськість. Але замість цього командування Чорноморського флоту чомусь вирішило все заперечувати. На тлі повідомлень джерел в штабі ВМФ про те, що вибух був, всім стало ясно: хтось з моряків відверто бреше.

Очевидно, що в офіційне повідомлення ВМФ РФ про задимлення після всього цього мало хто повірив. І саме тому журналісти українських видань відправилися за коментарями не в штаб флоту, а до "джерел", яким, журналісти, схоже, вже вірять більше, ніж офіційним повідомленням.

Загалом, стараннями прес-служби ЧФ весь ВМФ опинився в дивному становищі: її співробітники спочатку всі намагалися приховати, через це за них довелося віддуватися московському начальству, яке, схоже, і саме точно не знало, що там сталося в Севастополі.

Ну, а про характер і тяжкість пошкоджень на Москві скоро всі і так дізнаються: піде крейсер на ремонт до Миколаєва - був вибух. Чи залишиться в Севастополі - повіримо в задимлення.

Від “Аратти”: як ми вже повідомляли, російська сторона мала, за міжнародною угодою про базування ЧФ РФ у Севастополі, офіційно повідомити українську сторону про інцидент, який трапився на ракетному крейсері та про ступень небезпеки від нього для цивільного населення.

Як бачимо - у Москві не вважають за необхідне виконувати навіть власноруч підписані та чинні міжнародно-правові документи, а надто, якщо це стосується України.

І це не вперше і, певно, не в останнє. Головне, аби влада й громадяни у Києві й Севастополі чітко розуміли ступень ризику, на який наражаються громадяни внаслідок нехлюйства та патологічної брехливості російських військових.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Національна безпека»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Минулі покоління лишили нам не так розв`язання проблем, як самі проблеми”
Сенека

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.