Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Будинок-вбивця

Довкілля 67485 переглядів

Опубліковано - 7.10.2009 | Всі публікації | Версія для друку

Будинок-вбивця
Життя в сучасному будинку комфортне, але далеко не завжди безпечне.

Американська Асоціація Легеневих Хвороб (American Lung Association) поширює серед жителів США інформацію про те, яку загрозу їхньому здоров'ю може нести проживання в будинку і як уникнути цієї напасті.

Пил і кіптява

Джерелами є продукти спалювання газу, дерев'яні деталі будинку, меблі, обігрівачі, тютюновий дим. Пил накопичується в будинку і викликає роздратування очей, нежить, респіраторні інфекції та бронхіти. Вважається також, що в курних приміщення люди частіше захворюють раком легенів. Методи боротьби: примусова вентиляція (зокрема, над кухонною плитою обов'язкова витяжка), постійне провітрювання і вологе прибирання приміщень.

Органічні забруднювачі

Джерелами є речі, які перебувають в кожному будинку - фарби, розчинники, аерозолі, рідини для миття посуду, репеленти, освіжувачі повітря і т.д. Викликають роздратування очей, нежить, головні болі, втрату координації. У важких випадках органічні забруднювачі негативно впливають на печінку, нирки і центральну нервову систему. Підтверджено, що деякі хімікати, що використовуються під час виробництва товарів побутової хімії, здатні викликати у людей і тварин онкологічні захворювання. Головний метод боротьби з цим злом - дотримання правил зберігання, зазначених виробником. Бажано зберігати побутову хімію зовні житлового помешкання, наприклад, на балконі або в добре вентильованому місці. Для більшої гарантії можна помістити кожну пляшку або банку в поліетиленовий мішок.

Формальдегід

Джерелами є деревостружкові плити (ДСП), що використовуються при виробництві меблів, виготовленні декоративних деталей і т.д., деякі тканини, килимові покриття та клеї. Викликає подразнення очей, нежить, кашель, подразнення шкіри і серйозні алергічні реакції. Формальдегід вважається канцерогеном. Методи боротьби: намагатися підтримувати в будинку середню температуру, частіше провітрювати, особливо після появи в будинку нового джерела формальдегіду.

Пестициди

Джерелами є інсектициди, що застосовуються для боротьби з тарганами, мухами, комарами та іншими домашніми тваринами. Пестициди використовуються для боротьби з сільськогосподарськими шкідниками та містяться у відповідних хімікатах. Викликають роздратування очей, носа, гортані, ушкодження центральної нервової системи і нирок, онкологічні захворювання. Головний метод боротьби з цим злом - дотримання правил зберігання, зазначених виробником. Бажано зберігати поза помешканням, наприклад, на балконі або в добре вентильованому місці. Там же варто тримати і одяг, що використовується для садово-городніх робіт - на ньому можуть залишатися пестициди.

Свинець

Головне джерело - автомобільні вихлопи і деякі фарби. Висока концентрація свинцю негативно відбивається на здоров'ї дітей. У них погіршується координація, виникають проблеми з розумовим розвитком. Свинець вражає нирки, нервову систему і червоні кров'яні тільця. Може також сприяти підвищенню рівня кров'яного тиску. Методи боротьби: не фарбувати свинцево-місткими фарбами внутрішні поверхні будинку або квартири, тримати банки з фарбами за межами житлових приміщень, в добре провітрюваному місці та в жодному разі не спалювати їх.

Азбест

Головні джерела - пошкоджені або використані неналежним чином оздоблювальні, ізоляційні, протипожежні матеріали. Отруєння азбестом не дає негайних симптомів. Проте довгострокове перебування в зараженій азбестом квартирі призводить до різних онкологічних та легеневих захворювань. Курці ризикують отримати рак легенів. Методи безпеки: жорстко дотримуватися всіх інструкцій при використанні азбест-матеріалів.

Біологічні забруднювачі

Джерелами є сирі стіни, стелі і підлоги, килими, меблі; неналежним чином використовувані зволожувачі повітря, поглиначі запахів; кондиціонери, домашні тварини та їхні підстилки. У вологих і теплих місцях активно розмножуються різні мікроорганізми, багато з яких можуть становити загрозу для людини. Найчастіше вони викликають різні респіраторні захворювання. Головний спосіб боротьби - провітрювання, просушка вологих стін, килимів і т.д.

Двоокис азоту і вуглекислий газ

Джерела: продукти згорання і тютюновий дим. Наслідки - постійні головні болі, нежить, проблеми із зором, серцебиття, загальна слабкість. Метод боротьби: вентиляція, вентиляція і ще раз вентиляція.

Радон

Радон небезпечний для мешканців перших поверхів. Це інертний газ, який утворюється в радіоактивних рудах і мінералах і поступово надходить на поверхню землі. Іноді радон зберігається в будівельних матеріалах. Радон токсичний, що пов'язано з його радіоактивними властивостями. Отруєння радоном не має симптомів. Дослідження показують, що отруєння радоном є причиною приблизно 10% всіх випадків раку легенів. Організації санітарно - епідеміологічного нагляду можуть провести тести на радон. Слід також провітрювати підвали і житлові приміщення. Якщо радон міститься у воді, то від нього можна позбутися за допомогою вугільних фільтрів.

Крім того, на здоров'я людини теоретично можуть впливати електромагнітні поля, джерелом яких є побутові прилади, мікрохвильові печі, радіотелефони, телевізори, комп'ютери та таке інше. Однак точних даних про їхній вплив поки що не існує. Китайська системи гармонійного організації життя фен-шуй радить хоча б кімнати для відпочинку, сну та дитячі кімнати звільнити від побутових електроприладів.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Довкілля»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Від Трипілля українці як солідаристи тяжіють до кооперативної співпраці, але у 1929 році більшовики перетворили на колгоспи та радгоспи численні сільськогосподарські товариства, машинові товариства, товариства спільного оброблення землі, тощо...”
Юрій Липа

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.