Аратта - На головну

29 квітня 2024, понеділок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Ігумен Євстратій: - Той, хто має в руках душу народу, має дуже великий важіль впливу

Державність 32652 перегляди

Опубліковано - 15.05.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Ігумен Євстратій: - На жаль, у нас ми бачимо те, що російська православна церква використовується Кремлем для того, щоб утримувати Україну, український народ на такому короткому повідку і керувати настроями українців.
Ігумен Євстратій: - На жаль, у нас ми бачимо те, що російська православна церква використовується Кремлем для того, щоб утримувати Україну, український народ на такому короткому повідку і керувати настроями українців.
Програма «5 копійок», «5 канал», 13 травня 2006 р. Учасники - Валерій Кауров, голова Союзу православних громадян України, Ігумен Євстратій, речник Київського патріархату. Ведучий - Роман Чайка.

Ведучий:
- Ми неодноразово чули, що церква відділена від держави. На практиці ми побачили активну участь у політичному, світському, господарському житті – це досвід останніх двох виборчих кампаній.

Про це ми і поговоримо.

Оскільки залишилося багато різних друкованих та інших „сувенірів” з виборчої кампанії, я не брав випадкові або анонімні. До Валерія Каурова – листівка від вашої організації „Союз православних громадян України”. Я цитую фрагмент: „Православный христианин, голосующий за Ющенко, актом свободной воли предает православие и голосует за гонение на церковь. Мы обращаемся к каждому православному христианину – если вам дорога православная вера, остановите Ющенко”. Хочу почути аргументи – для чого так змішалося боже і кесареве у вас?

Валерій Кауров:
- В предыдущем сюжете батюшка говорил о святых канонах, о законах, которые невозможно нарушать. Это и о книге законов, которые создавались веками. Вот эти законы, вот эта книга – «Правила святых апостолов, святых отцов». Ее никто не отменял.

Ведучий:
- А Ющенко як порушив канони церкви?

Валерій Кауров:
- Во-первых, когда он начал причащаться в Киевском патриархате.

Ведучий:
- Тобто він порушив..?

Валерій Кауров:
- Конечно, он нарушил сразу канон. Он сразу подпал под ту же анафему, под которую подпадает сам Михаил Денисенко.

Ведучий:
- Тобто анафема на Ющенку, так?

Валерій Кауров:
- Он под нее подпадает. Его никто не анафемаствовал, он сам под нее подпадает своими действиями.

Ведучий:
- У вас є аргументи, чому боже і кесареве переплелось?

Ігумен Євстратій:
- Дуже просто все. Справа в тому, що церква – це найдревніший і найбільший і найукоріненіший в нації соціальний інститут. Змінювалися політичні системи, економічні системи – церква існувала і буде існувати. І тому той, хто має в руках душу народу, має дуже великий важіль впливу. І тому якраз, щоби не допускати використання церкви як політичної дубини, і існує традиція в православних церквах, щоб у незалежній державі була незалежна помісна православна церква. Тоді іноземних державам немає такого соблазну, щоб використовувати її в своїх політичних цілях. На жаль, у нас ми бачимо те, що російська православна церква використовується Кремлем для того, щоб утримувати Україну, український народ на такому короткому повідку і керувати настроями українців.

Валерій Кауров:
- Это далеко не так. Это совершенно неправда…

Ведучий:
- Я тримаю ваш газетний орган „Православный телеграф”. Официальный орган Союза православных граждан Украины. Ваш?

Валерій Кауров:
- Наш.

Ведучий:
- Що ми маємо в цьому номері? ...Маємо тут заголовки – «Оранжевый путч», «Народная оппозиция против фашизма», і що найцікавіше «Украина – на пороге фашизма» і тут оголошується „православная мобилизация ”. Це політичні такі речі у вашій газеті. Христос, по-моєму, казав „Мир Вам”. Чому у цій газеті як то кажуть миром і не пахне, можете пояснити? Мобілізація – це взагалі військовий термін, мені вже страшно.

Валерій Кауров:
- Правильно. Мы объявили православную мобилизацию тогда, когда насильственно была перенесена в Киев кафедра униатского митрополита Гузара.

Ігумен Євстратій:
- А що в цьому поганого?

Ведучий:
- Хто насилував кого?

Валерій Кауров:
- Была договоренность после визита Папы Римского на Украину, что экспанси и на Украине не будет.

Ведучий:
- А хто з ким домовлявся?

Валерій Кауров:
- Переговоры вели римская курия и московская патриархия

Ведучий:
- Прийняв аргументи. Хочу почути від ігумена Євстратія теж аргументи на це – чи не є це розпалюванням якоїсь ворожнечі, чи це відповідає канонам „Мир Вам”, як вчив Христос?

Ігумен Євстратій:
- Це класичний приклад розпалювання ворожнечі. Більше того, я мав можливість на своєму власному досвіді переконатися у християнській любові пана Каурова, коли під час богослужіння Патріарха в Одесі в храмі Київського патріархату він зі своїми прибічниками п’ять з половиною годин викрикував у мегафони під вікнами храму „анафема” і намагався закидати Патріарха яйцями і помідорами. Що йому, на щастя, не вдалося.

Валерій Кауров:
- Пусть еще раз приедет...

Ігумен Євстратій:
- Приїде і неодноразово...

(сперечаються)

Ігумен Євстратій:
- А вас ніхто не боїться.

Валерій Кауров:
- А мы и не пугаем.

Ведучий:
- А може ви мене послухаєте? Отже, архієпископ Львівський Августін на засіданні Всемирного русского народного собора в Москві виголосив, що вони в Україні чекають рішучих кроків з боку Росії. Цитую: «наступило время действовать решительно». Чи заклик до втручання у справи іншої держави не підпадає випадково під статтю Кримінального кодексу як державна зрада? Як ви вважаєте?
Валерій Кауров:
- Решительно – это перейти в миссионерское контрнаступление. Вот о чем идет речь.

Ведучий:
- Не підпадає під Кримінальний кодекс?

Валерій Кауров:
- Не подпадает.

Ведучий:
- Ваші аргументи. Чи підпадають такі запрошення втрутитися одній державі в другу під цивільне право, не церковне?

Ігумен Євстратій:
- Тут питання не права. Тут питання, власне, в самоідентифікації тих, хто ставить такі гасла. А найголовніше – коли нарешті в Україні суспільство зрозуміє, і політики, які очолюють, що питання розділення церков – це не питання внутрішньо церковне. Бо церква розділилася не сама по собі, її розділили зовнішні сили політичні.

Валерій Кауров:
- Это полностью является демагогией. Потому что все церковные вопросы должны решаться внутри церкви, и государство не должно вмешиваться. ..

Ігумен Євстратій:
- Але чомусь в радянські часи їх вирішувало КДБ...

Валерій Кауров:
- Как только большевики перестали поддерживать обновленцев, сразу раскол исчез. Как только государство украинское перестанет поддерживать Киевский патриархат – немедленно он исчезнет с лица Украины.

Ведучий:
- Агітація за конкретних кандидатів у депутати, партії – це не є втручання у політику? Бо ви говорите, що держава не повинна втручатися, а ви можете?

Валерій Кауров:
- Создается такое мнение, что агитацией занимаются только сторонники украинской православной церкви канонической. Как будто мы не видели Михаила Денисенко на трибуне Майдана, и всех представителей других конфессий. Что они там делали на политическом майдане , интересно? Руководители конфессий.

Ведучий:
- Путч робили, судячи з ваших газет

Валерій Кауров:
- Вот это правильно. А во главе стоял раскольник Филарет…

Ігумен Євстратій:
- Закликали до миру, взаємопорозуміння, не насильства і законних дій...

Валерій Кауров:
- Сказали, что если результаты выборов будут не такие, то благословлял Филарет своим кощунственным так называемым благословением идти на противоправные действия.

Ігумен Євстратій:
- Неправда.

Ведучий:
- Кощунственным?

Валерій Кауров:
- Потому что у него нет благословения, он безблагодатный.

Ведучий:
- Ми говоримо про окремі факти входження в політику. Ви, кажете, що ви є представник канонічної церкви?

Валерій Кауров:
- Да, я верное чадо.
Ведучий:
- Я хочу, щоб ви зараз мені прочитали вголос молитву вірного чада канонической украинской православной церкви за раба Божьего Виктора Януковича.

Валерій Кауров:
- Я такой молитвы не знаю

Ведучий:
- Опа! А ви знаєте таку молитву?

Ігумен Євстратій:
- Бачив під час виборчої кампанії, як роздавалися. Деякі наші віруючі мені навіть приносили. Якщо пан Кауров не знає, думаю, якщо вам не шкода – подаруйте.

Ведучий:
- Я подарую. Я з Києво-Печерської лаври її собі як сувенір маю. Просто хочу сказати, панове, що тут в молитві треба казати так (читає): „и запрети всем врагов его, борющимся с ним, сотвори враги яко овцы, сокруши их ярко, прах перед лицом ветра ”, короче, kill them on . Молитва вірних канонічних чад. (До Каурова) - А ви кажете, що вірне чадо і ви не знаєте цієї молитви, прошу, щоб ви вивчили (передає).

Валерій Кауров:
- Те молитвы, которые знают все чада канонической церкви, являются каноническими и для общего пользования. А это листовка.

Ведучий:
- Що це таке є? Листівка чи молитва? Там ікона з другої сторони, подивіться

Валерій Кауров:
- Ну и что?

Ведучий:
- Ікона, а зверху написано „молитва”

Валерій Кауров:
- А где ее взяли?

Ведучий:
- Я в Києво-Печерській лаврі її взяв.

Валерій Кауров:
- Я не вижу исходных данных.

Запитання:
- Як ви бачите ваші церкви через десять років?

Ігумен Євстратій:
- Як єдину помісну православну церкву в Україні, яка вже зараз домінує і буде домінувати, і яка мирно співіснувати з усіма іншими конфесіями, в тому числі з Московським патріархатом в Україні, який нарешті отримає свою законну назву – Русская православная церковь в Украине.

Валерій Кауров:
- Я надеюсь, что за это время изменится ситуация в Украине и во всем мире. Народ Божий, народ – Богоносец, наш украинский народ он четко разберется, где правда, где есть благодать, где соблюдаются святые каноны, где крещение является крещением, где таинство бракосочетания является таинством бракосочетания – то, чего сегодня нет в украинской православной церкви так называемого Киевского патриархата. ...

Запитання:
- Як знайти міжконфесійне примирення?

Валерій Кауров:
- Прежде всего, представителям Киевского патриархата нужно принести покаяние в грехе раскола и святая матерь церковь примет их, как положено…

Ігумен Євстратій:
- ...Я можу засвідчити, що є дуже багато представників УПЦ МП, які соромляться того, що пан Кауров їх представляє.

Валерій Кауров:
- Мне ни разу никто об этом не говорил.

Ігумен Євстратій:
- Напевно, що вас бояться.

Запитання:
- Як ви думаєте, дана передача і ваша участь в ній – вона сприяє міжконфесійному миру чи ні?

Ігумен Євстратій:
- Я думаю, що сприяє в тому, що люди краще бачать, в чому причина. Тому що, якщо, можливо, хтось не знає, пан Валерій Кауров був десятим номером у списку Наталії Вітренко на цих виборах. Тобто перед нами все ж таки більше політик
Валерій Кауров:
- Я думаю, что многие люди узнали правду из этой передачи. Те, кто еще сегодня не причисляет себя ни к какой конфессии, они, прежде всего, определят для себя, где находится благодать Божья….

…Я ничего не вижу плохого в том, что православные люди становятся политиками. Не нужно православное сообщество выталкивать на обочину общественно-политической жизни. Не нужно нас заталкивать в какое-то гетто – вы, православные, идите себе молитесь, а мы политики – за вас будем писать законы. Это неправильно.

Ігумен Євстратій:
- Ми прагнемо миру, ми прагнемо взаємопорозуміння, ми відкриті до діалогу. Ми неодноразово закликали до цього. Ми хочемо, щоб в Україні була єдина православна помісна церква, ми хочемо взаємопорозуміння з російською церквою, ми хочемо, щоб ми спільно відроджували духовність українського народу.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Державність»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Марно пояснювати дурням і начальникам: перші слухають і нічого не розуміють, другі все розуміють і тому не слухають”
Михайло Мамчич

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.