Аратта - На головну

5 травня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Непасхальна єресь

Духовність 26225 переглядів

Опубліковано - 26.04.2011 | Всі публікації | Версія для друку

Непасхальна єресь
Отримуючи в скорботну страсну п’ятницю численні великодні привітання, я мимоволі замислювався про те, що Ісус Христос - чужий на нашому святі життя. Головне, яйця пофарбувати, паску посвятити, ударно «розговітися». Все інше - це ...теологічний тюнінг, не затребуваний масовою свідомістю.

З розпадом Радянського Союзу релігія отримала право на офіційне повернення в маскультуру. Бути віруючим стало модно, престижно. Люди потягнулися на богослужіння, як гриби після дощу почали будуватися нові церкви і з'являтися нові парафії.

Разом з тим я помітив й інші явища. «Релігійність на показ» стала важливим атрибутом статусу для «сильних світу цього». Зв'язки в церковній ієрархії, пожертвування на відродження святинь, польоти на Афон чартерними рейсами за десятки тисяч доларів - сьогодні для статусу все це не менш важливо, ніж телефон «Vertu» або Мерседес S-класу.

Особисто для себе я зробив сумний висновок. Церкви, опанувавши масовою свідомістю, зберегли переважно форму, втративши значною мірою свій зміст. І першоієрархи на лімузинах тільки підтверджують це твердження.

Але днями, спостерігаючи в супермаркетах черги за пасками, я робив для себе ще один неприємний висновок.

Ми - суспільство хабарників.

Мова далеко не про 100 гривень ДАІшнику. Все значно гірше.

Ми намагаємося «дати хабар Богу».

Намагаємося виконати великодні ритуали в надії заслужити прихильність Бога. При цьому більшість з нас не готові змінюватися і жити за Божим статутом.

Ми намагаємося відкупитися від Нього періодичним цілуванням образів, аби лише не пізнавати Його істин.

Ми сподіваємося, що ікона на лобовому склі автомобіля захистить нас. Іконка, а не глибоке усвідомлене єдності з Богом.

Хабарництво, що йде з наших відносин з Богом, в'їлося в усі моделі нашої поведінки.

Батьки намагаються дати своїм дітям хабар подарунками, аби лише не займатися щодня і щогодини їх вихованням.

А реклама невпинно пропагує можливість відкупитися від печії «Мезимом». Один хабар шлунку, вірніше таблетка, і можна далі не стежити за здоровим харчуванням!

Чим усе це відрізняється від 100 гривень ДАІшнику, після яких продовжується все той же рух з порушенням правил?

І все наше хабарництво тримається на невикорінній вірі в чудо. У те, що одноразова дія може вирішити глобальну проблему. Адже одного разу, загинувши на хресті, Ісус Христос нібито викупив всі наші гріхи! (“Зручна” позиція - можна грішити всім - будь-де і в будь-чому, адже потім хтось інший викупить гріхи за все людство, - гуртом і швидко, - головне знайти нового Великомученика. У крайньому випадку можна й вказати на Ісуса - він же вже постраждав, славімо його! Якщо щось "по дрібницям", можна звернутися до батюшки - він за невеликий хабар "відпустить" ваш гріх, і вперед, - з новими силами грішити, хабарів у нас вистачить... - думка “Аратти”)

Іноді мені здається, що Христос загинув даремно. Адже через дві тисячі років головна думка Його вчення - Любов - залишається недозрозумілою і незатребуваною.

Ось і зараз, справа ж не в тому, що Христос всі наші гріхи взяв на Себе! І навіть не в тому, що Він воскрес...

Головне, це те, що Він своїм прикладом показав, що таке справжня Любов!

Легко любити людей у ​​відповідь на доброзичливе ставлення. Але Ісус показав приклад Любові у відповідь на ненависть. Навіть коли його били, спотворювали, катували, насміхалися і розпинали, Він продовжував Любити людей, мир і Бога. Ні на мить Він не впадав у злість, образу або ненависть.

Його Любов була безмежна. Саме тому Христос переміг смерть. Любов перемогла.

За моє глибоке переконання, свято Великодня - це свято Любові, яка перемагає все, що перетворює світ, змінює закони буття. Любові, яка є Бог.

Я думаю, що Ісус Христос найменше хотів, щоб Йому поклонялися і Його вихваляли. Важливо інше - щоб люди йшли Його приклад безмежної і безумовної Любові.

Давайте припиняти «хабарництво», а замість цього відкриємо серця для Любові!

І для початку хоча б спробуємо відповідати посмішкою і люб'язністю на грубість і хамство (А може все-таки варто хаму відповісти достойно, бо коли тобі посміхнуться, у тебе вже й усмішок у відповідь не залишиться - все було віддано хамам, яких у нас розплодилося як тарганів. Платити Добром за Зло - не найліпший винахід людства, цим ми лише його живимо... - думка "Аратти").

Того і дивися, України стане ближче до Раю!

Христос воскрес! - Воістину воскрес! Зі святом вас!

Від “Аратти”. Ми зумисне в назві матеріалу не використали українську назву свята - Великдень, оскільки він має більше відношення до наших первісних вірувань, залишивши виключно християнську назву, яку й використовує церква.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Духовність»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи нічого не замишляйте проти Росії, тому що на кожну вашу хитрість вона відповість своєю непередбачуваною дурістю ”
Отто фон Бісмарк

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.