Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Інтроверт: як вижити в екстравертному світі?

Соціоніка 67396 переглядів

Опубліковано - 8.05.2012 | Всі публікації | Версія для друку

Інтроверт: як вижити в екстравертному світі?
Сучасний світ - екстравертний. І про це знає кожен інтроверт, як і я. А хто не знає - відчуває. Гонитва за матеріальними благами, вічний поспіх, слова, що набили оскому, - комунікабельність-активність-цілеспрямованість...

А що ж робити нам, інтровертам? Людям, часом уразливим і замкнутим, люблячим спокій і тишу, які не мають нічого проти захоплюючого спілкування, але у виключно вузькому колі людей і на не посередні теми?..

У своїй статті я не буду розповідати про інтровертів та їхніх антиподах - екстравертів, я хочу позначити дві головні труднощі, з якими я, як інтроверт, вже зіштовхнулася, і певну думку щодо досягнення більш комфортного життя в «активно-комунікабельному світі».

1. Спілкування з людьми

З особистого досвіду можу сказати, що інтроверту дуже складно порозумітися з екстравертом. Якщо спілкування просто формальне, то інтроверт з мінімальними втратами може це витримати, а екстравертні рідні, близькі знайомі, люблячі поговорити ні про що, виснажують інтровертів емоційно так, що це відчувається фізично (слабкість, відчуженість, бажання сховатися).

А що робити подружжю-антиподів? Ну уявіть, вам-інтроверту хочеться після роботи почитати книжку в тиші, а ваша екстравертна половинка, не наговорившись на роботі, намагається розбудити вас і ображається, якщо ви не реагуєте (власне, автору варто було б знати, що екстраверсія партнера, у випадку повного доповнення і по іншим парам базових функцій, - тобто - дуалізму, є вкрай позитивним моментом спільного існування для подружніх пар, - прим. "Аратти").

Не люблять інтроверти порожніх розмов. Але це не означає, що вони зовсім неговіркі, - зовсім ні! Якщо тема і компанія інтроверту до душі, - він з радістю і довго-довго може говорити про щось.

2. Робота

У 80% випадків робота передбачає, окрім прямих обов’язків, постійний соціальний контакт - начальство, колеги, замовники, а часом і власне робота - це безпосередньо спілкування, наприклад, менеджер з продажу, телемаркетолог. З власного досвіду можу сказати, що формальне спілкування з колегами (без «чаювань по душам») і начальством (за потребою) інтроверт цілком може винести, але якщо його робота передбачає ту саму нелюбу «комунікабельність», то тут справа вже складніша...

Постійне спілкування вимотує інтроверта, висмоктує всі його сили, і в результаті, прийшовши додому після не такої вже й стомлюючої по суті роботи, інтроверт почувається розбитим, пригніченим - вичавленим лимоном назагал.

Можна сказати, - знайдіть собі роботу до душі, інтровертну! Так, є такі спеціальності - письменник, редактор, художник, бухгалтер, нарешті, але якщо розібратися, шлях до редактора чи письменника, що не пише у стіл, а одержує пристойні гроші за свою працю, не такий вже короткий і легкий. А до цього часу що робити? Вигоряти на «комунікабельних роботах»?..

Може скластися враження, що інтроверти - це якісь зарозумілі недоторки, але це зовсім не так. Це люди, яким не потрібне підживлення ззовні, вони черпають сили зі свого внутрішнього світу і не бояться нудьги, тому що їм завжди є чим цікавим і корисним себе зайняти. Але щоб було чим себе підживлювати, інтроверту необхідно постійно поповнювати запас своєї енергії. Цим він і займається, читаючи книгу на самоті, розмірковуючи, малюючи щось, просто роблячи все, що йому подобається.

Так що ж робити?.. Що робити інтроверту, якому часто здається, що світ налаштований до нього вкрай вороже і тисне своїми емоціями, своїми правилами і установками?

1. Розвивати впевненість у собі - це корисно всім, а інтроверту - особливо. Так він зможе позбутися від багатьох хвилювань і тривог.

2. Підвищувати навички спілкування - часом через силу, через «не хочу / не можу», але навіть якщо ви будете зовсім не комунікабельні і вас це влаштовує, мінімальні контакти вам доведеться встановлювати. І краще, якщо у вас буде хоч якесь уявлення про це. Ґвалтувати себе не варто, просто подивіться на цю ситуацію інакше, - ось стали ви письменником, пишете собі спокійненько, а потім до редактора йдете. А якщо ви в розмові з редактором і пари слів зв’язати не можете, що тоді буде? Уявили? Ось-ось, - мінімальні навички спілкування потрібні всім, й інтровертам в тому числі.

3. Релаксація - відчуваєте себе втомленим і без сил? День видався надто насичений спілкуванням? Увімкніть приємну музику, погасіть світло, а краще - запаліть свічки або аромалампу, прийміть зручну позу і хвилин 20 просто відпочивайте... Ні про що не думайте, не аналізуйте, просто відпочивайте.

4. Інтроверти - найчастіше люди, що естетично налаштовані до себе і до життя, не втрачайте це в собі. Розвивайте свою чуттєвість, саморозвивайтеся, ставтеся до себе з любов’ю і турботою. І в жодному разі не вважайте себе неправильним! Звичайно, для суспільства ви можете бути дивним і незрозумілим, але це означає те, що ви не такий як усі, що ви особливий, ви розумієте себе, свою натуру і ставитеся до себе з повагою.

Найголовніше, що я хочу сказати всім інтровертам: ні в якому разі не ламайте свою природу в ім’я якихось громадських установок. Просто вчіться бути пластичними, гнучкими в житті, але свою сутність, свою «кісточку», не ламайте і не дозволяйте ламати кому б то не було. Будьте собою!

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Соціоніка»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Єдина країна в світі, де не викладалася в університетах історія цієї країни, де історія вважалася чимось забороненим, ворожим і контрреволюційним, — це Україна. Другої такої країни на земній кулі нема. Де ж рождатися, де плодитися дезертирам, як не у нас? Де рости слабодухим і запроданцям, як не у нас? Не вина це дезертирів, а горе. Не судить їх треба, а просить прощення і плакати за погане виховання, за духовне каліцтво у великий час. Їх не учили Батьківщині — їх учили класовій ворожнечі і боротьбі, їх не учили історії. Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців.”
Олександр Довженко

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.