Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


«Стадне почуття» або «закон 5-ти відсотків»

Управління 58647 переглядів

Опубліковано - 5.06.2013 | Всі публікації | Версія для друку

«Стадне почуття» або «закон 5-ти відсотків»
Є таке поняття як автосинхронізація. Суть його наступна - якщо в якійсь спільності 5% відсотків здійснюють одночасно певну дію, - решта більшості починає її повторювати. Теорія так само може називатися ДЗТУ - «Досить Загальна Теорія Управління».

Якщо в табуні коней, що мирно пасуться, налякати 5% особин і «змусити їх до втечі», то увесь інший табун зірветься з місця; якщо навіть 5% світлячків випадково синхронно спалахнуть, то тут же відбудеться спалах цілої галявини.

Така особливість проявляється й у людей і зветься «стадним почуттям».

Недавно англійські вчені поставили експеримент: у велику, простору залу, запросили людей і дали їм завдання «переміщуватися як вам завгодно». А деяким давали чітко визначене завдання як саме рухатися і коли. Таким чином було експериментально підтверджено, що 5% людей, які переміщаються з певною метою, можуть змусити всю більшість рухатися в тому ж напрямку.

Для автосинхронізації необхідно, щоб множина певних об’єктів володіла хоча б частково ідентичним інформаційно-алгоритмічним станом і перебувала в умовах, що допускають інформаційний обмін між ними - хоча б безадресний, циркулярний. При цьому їхня швидкодія по реакції на проходження інформації, ідентичною для всіх них, має бути достатньо високою.
До речі, подібний експеримент може провести кожен. Достатньо прийти на концерт з компанією друзів і почати синхронно плескати в ті моменти, коли вам це хочеться й увесь зал буде за вами повторювати (неодноразово перевірено на практиці ще зі шкільних часів :) - прим. «Гармонії»).

Деякі практичні висновки з цього: не варто робити колективи понад 20 осіб. 20 людей / 100% * 5% = 1 - ця одиниця і є лідер, збільшення ж кількості осіб тягне за собою втрату управління. В аудиторії, де перебуває 30-40 осіб, викладачеві буде дуже важко задавати тон заняття і постійно тримати увагу групи. Цей закон можна застосовувати і до інших ситуацій, пробуйте, але не варто повністю покладатися на нього. Немає нічого абсолютного.

Запуск таких процесів можливий тільки тоді, коли люди перебувають у стані не усвідомлення своїх дій, цілей і причин. Коли рівень особистої дисципліни, усвідомленості, контролю дуже низький. А це вже безструктурне управління, коли не треба кожному говорити, що він повинен робити і як: вистачить 5% відсотків, які запустять процес автосинхронізаціі.

Даним явищем безліч людей користується з корисливою метою, запускаючи чутки, наприклад, що через декілька днів зникнуть якісь товари і 5% таких, що злякалися і побігли купувати ці товари, вистачить для того, щоб сколихнути інших і через деякий час полиці дійсно стануть порожніми.

5% відсотків провокаторів вистачить, щоб мирний мітинг перетворився на масове побоїще. Далі можете продовжувати самі.

Саме за допомогою цього закону приходять до влади ті, хто знає, як швидко і ефективно вплинути на несвідому частину психіки натовпу. І так вже не раз було в світі, адже політика - справа жорстка, але досить прониклива і спритна для того, щоб все це прикрити розмитим і до кінця не вивченим поняттям загадкової людської психіки.

У суспільстві потенціал автосинхронізаціі - певного чину «рояль в кущах», на якому несподівано можна виконати «п’єсу» біржової лихоманки, президентських виборів, громадянської війни. Але «рояль» не грає сам, а тим більше не опиняється «у кущах» сам по собі, про що зазвичай забувають або не замислюються...

Закон став основоположним при розробці ДЗТУ («Досить Загальної Теорії Управління»), автором якого є громадська ініціативна група, що займається розробкою «Концепції громадської безпеки» з 1987 року.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Управління»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

В цілому, люди працюють більш напружено й більш інноваційно, якщо їх не примушують. Зовсім інша картина там, де їм жорстко вказують, що робити”
Соічіро Хонда

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.